Sari la conținut

Porfiri Karasevici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Porfiri Karasevici
Date personale
Născut1845[1][2] Modificați la Wikidata
Cahul, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (33 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Moscova, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
ÎnmormântatNekropol Donskogo monastîrea[*][[Nekropol Donskogo monastîrea |​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materFacultatea de Drept a Universității Imperiale de la Moscova[*]

Porfiri Karasevici (în rusă Порфирий Леонтьевич Карасевич; n. 1845, Cahul, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Moscova, Imperiul Rus) a fost un jurist și doctor în drept țarist rus, profesor titular al Universității Imperiale din Moscova.

S-a remarcat prin marea sa curiozitate științifică și dedicarea sinceră pentru predare. Simțind o atracție vie pentru studiul filosofic al dreptului, el a crescut interesul pentru acest subiect studenților săi și a fost un întâietor la Facultatea de Drept a Universității din Moscova în ceea ce privește preluarea modelul universităților germane, a seminariilor juridice.

S-a născut în târgul Cahul din ținutul Ismail, gubernia Basarabia (Imperiul Rus) într-o familie nobilă săracă. A studiat la școala de ținut din Ismail, de unde s-a mutat la gimnaziul din Odesa al liceului Richelieu, pe care l-a absolvit (1863) cu o medalie de argint. În 1863 a intrat la Facultatea de Drept a liceului Richelieu, dar în același an s-a transferat la Facultatea de Drept a Universității din Moscova; după absolvirea în 1867 cu o diplomă de candidat, în decembrie 1869, a fost înscris ca cărturar al liceului juridic Demidov, ulterior a fost trimis în străinătate, unde a vizitat universitățile din Viena, Berlin și Heidelberg.[3]

Întorcându-se în Rusia, a preluat catedra enciclopediei de drept a liceului Demidov, activând ca „profesor extraordinar”. În aprilie 1872 și-a susținut teza de masterat cu tema „Drept, moralitate și stat conform învățăturilor lui Johann Friedrich Herbart și a școlii sale” (Право, мораль и государство по учению Иоанна Фридриха Гербарта и его школы)[4] la Universitatea din Moscova și în mai 1873 a trecut la funcția de profesor asociat la catedra enciclopediei dreptului al Universității din Moscova, unde în martie 1875 și-a susținut disertația de doctorat cu tema „Dreptul cutumiar civil al Franței în dezvoltarea sa istorică” (Гражданское обычное право Франции в историческом его развитии), care este o operă extinsă care a introdus cititorii ruși în vastul material al dreptului cutumiar francez. În 1875 a devenit „profesor ordinar” al Departamentului enciclopediei dreptului. A fost secretar al Societății Juridice din Moscova și al redacției revistei acesteia.

A decedat prematur la vârsta de 33 de ani, în 1878.

Lucrări majore

[modificare | modificare sursă]
  • „Școala istorică în domeniul dreptului” (Историческая школа в области права, 1870)
  • „Despre forma predării universitare a științei dreptului” (О форме университетского преподавания науки права, 1876)
  • „Dreptul musulman și ultima reformă de stat în Turcia” (Мусульманское право и последняя государственная реформа в Турции, 1877)
  • „Despre semnificația științei dreptului și principalele sale sarcini” (О значении науки права и её главных задачах, 1877)
  • manualul „Enciclopedia dreptului. Un curs de prelegeri” (Энциклопедия права. Курс лекций, 1874).[3]
  1. ^ IeSBE / Karasevici, Porfiri Leontievici[*][[IeSBE / Karasevici, Porfiri Leontievici (encyclopedic article)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b RBS / Karasevici, Porfiri Leontievici[*][[RBS / Karasevici, Porfiri Leontievici (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b ru „Biografie”. letopis.msu.ru. Accesat în . 
  4. ^ ru „Карасевич Порфирий Леонтьевич / Книги автора, размещенные в ЭБС: 3”. biblioclub.ru. Arhivat din original la . Accesat în . 
  • Волков В. А., Куликова М. В., Логинов В. С. Московские профессора XVIII — начала XX веков. Гуманитарные и общественные науки. — М.: Янус-К: Московские учебники и картолитография, 2006. — С. 119. — 300 с. — 2000 экз. — ISBN 5-8037-0164-5.
  • Карасевич, Порфирий Леонтьевич // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  • Цыганков Д. А. КАРАСЕВИЧ Порфирий Леонтьевич // Императорский Московский университет: 1755—1917: энциклопедический словарь / составители А. Ю. Андреев, Д. А. Цыганков. — М.: Российская политическая энциклопедия (РОССПЭН), 2010. — С. 305. — 894 с. — 2000 экз. — ISBN 978-5-8243-1429-8.