Pluton (mitologie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Pluton (dezambiguizare).
Pluton răpind-o pe Proserpina

Pluton (gr. Πλούτων, Ploutōn) era conducătorul Lumii subterane în mitologia clasică. Primul nume al acestuia era Hades, care a și deveni apoi numele pentru Lumea subterană.[1] În mitologia antică greco-romană, Pluton reprezenta conceptul pozitiv al unui zeu care prezidează peste lumea „de dincolo”. Ploutōn era deseori confundat cu Ploutos (Πλοῦτος, Plutus), zeul bogățiilor, deoarece bogățiile minerale au o natură subterană și din cauză că se credea că unii factori necesari pentru o recoltă reușită proveneau din subteran.[2] Numele Ploutōn a devenit răspândit odată cu Misterele Eleusiene, un festival religios bienal din Grecia antică, în care Pluton era venerat ca un conducător sever, dar soț iubitor al Persefonei. Hades, pe de altă parte, avea mai puține temple și practici asociate cultului său și era reprezentat ca un conducător crud și violent și răpitor al Persefonei.

Pluton și Hades au un caracter diferit, dar nu complet distinct. În cosmogonia greacă, zeul era conducător al Lumii subterane, unul din cele trei tărâmuri ale existenței, iar frații săi Zeus și Poseidon ce conduceau Cerul și Mările . Tema centrală a mitologiei sale se învârte în jurul răpirii Persefonei pentru-i deveni soție și regină peste lumea subterană.[3] Plouton ca nume de conducător al Lumii subterane apare în literatura greacă în perioada Clasică în operele dramaturgilor atenieni și a filosofului Platon. Sub numele Pluton zeul apare în alte mituri în rol secundar, în special ca posesor al unui obiect râvnit de altcineva, sau în cadrul coborârii lui Orfeu și al altor eroi în Lumea subterană.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Encyclopædia Britannica, accesat pe 15 noiembrie 2014
  2. ^ William Hansen, Mitologie clasică: un ghid al lumii mistice a grecilor și romanilor (Classical Mythology: A Guide to the Mythical World of the Greeks and Romans), Oxford University Press, 2005, p. 182.
  3. ^ William Hansen, Mitologie clasică: un ghid al lumii mistice a grecilor și romanilor (Classical Mythology: A Guide to the Mythical World of the Greeks and Romans), Oxford University Press, 2005, p. 180.
  4. ^ William Hansen, Mitologie clasică: un ghid al lumii mistice a grecilor și romanilor (Classical Mythology: A Guide to the Mythical World of the Greeks and Romans), Oxford University Press, 2005, p. 180-181.