Pierre Ossian Bonnet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pierre Ossian Bonnet

Pierre-Ossian Bonnet (n. 22 decembrie 1819 la Montpellier – d. 22 iunie 1892 la Paris) a fost un matematician francez, cu contribuții deosebite în domeniul geometriei diferențiale, printre care teorema Gauss-Bonnet.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A făcut studiile la École Polytechnique, unde apoi a funcționat ca repetitor și ulterior ca director, ca în final să devină profesor la Sorbona.

Pasiunea pentru matematică l-a făcut să renunțe la cariera de inginer.

În 1862 devine membru al Academiei de Științe din Paris.

Bonnet a fost prieten cu matematicianul român Emanoil Bacaloglu, cu care a întreținut o vastă corespondență.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

Activitatea sa științifică s-a înscris în domenii variate ca: geometrie diferențială, algebră, mecanică teoretică, calculul infinitezimal, fizică matematică și astronomie.

În 1848 a introdus noțiunea de curbură geodezică, noțiune cercetată, extinsă și introdusă sub această denumire în lucrările lui Joseph Liouville în 1850.

De asemenea, Bonnet s-a ocupat de curbele de curbură constantă și torsiune constantă. În 1844, a descoperit că lemniscata păstrează proprietatea de a fi parcursă sincron pe arc și pe coardă, nu numai de un punct material greu (supus câmpului gravitațional), ci și de mobil care s-ar afla sub acțiunea unei forțe centrale, proporțională cu distanța. Această interesantă proprietate l-a interesat și pe Bacaloglu care de asemenea a stabilit în mod geometric sincroanele anumitor familii de lemniscate.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Cea mai valoroasă scriere a sa este: Mémoire sur l'emploi d'un nouveaux système coordonnée dans l'étude des propriétés des surfaces courbes (1860).

De lucrările lui Bonnet s-au ocupat și matematicienii români: Tiberiu Mihăileanu (1958) și Radu Miron (1960).

Legături externe[modificare | modificare sursă]