Peștera Patriarhilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sanctuarul Peșterii Patriarhilor la Hebron

Peștera Patriarhilor sau Mormântul Patriarhilor, cunoscut evreilor din Biblie ca Peștera Mahpela , în ebraică מערת המכפלה Mearát Hamakhpelá nume biblic însemnând „peștera dublă” , iar arabilor și musulmanilor ca Sanctuarul Avraamic sau al lui Ibrahim - în arabă: الحرم الإبراهيمي Al Haram al-Ibrahimi este un sanctuar format din mai multe peșteri în inima orașului Hebron din sudul teritoriului cunoscut in prezent ca Cisiordania în sens restrâns sau „Malul de vest” (adica vestul Iordanului). După textul biblic și dupa credințele mozaică, creștină și musulmană, peștera și spațiul din jurul ei a fost cumpărat de Avraam pentru a adăposti cavoul familial.

Mormântul lui Avraam

Deasupra peșterii în perioada Herodiană (a regelui Iudeei, Irod cel Mare), s-a zidit un mare sanctuar dreptunghiular. În epoca bizantină creștinii, de expresie greacă, l-au transformat într-o bazilică creștină. În secolul al VII-lea când Palestina a fost cucerită de arabii mohamedani, bazilica a fost convertită în moschee - Moscheea Ibrahimică. În secolul al XI-lea locul a fost cucerit de către cruciații catolici care l-au reconsacrat ca lăcaș religios creștin. În 1188 a fost recucerit de către mamelucii conduși de Saladin care l-a redat islamului. Locul a dăinuit ca moschee - sanctuar musulman, în decursul mai multor secole de dominație mamelucă și otomană, accesul creștinilor și al evreilor în interiorul sanctuarului fiind interzis. Situația aceasta a rămas status quo și în timpul administrației britanice în Palestina în anii 1917-1948, si sub timpul administrației Iordaniei în anii 1948-1967. În iunie 1967 în urma Războiului de Șase Zile teritoriul numit Cisiordania a intrat sub controlul militar al Israelului, care a împărțit ariile și orele de serviciu divin între cultul musulman și cel evreiesc. În anul 1994 un medic evreu, naționalist fanatic, a comis un act de teroare contra credincioșilor musulmani din sanctuar , omorând 29, ca represalii pentru uciderea câtorva coloniști evrei de către teroriști arabi palestinieni. Pentru evreii religioși Peștera Patriarhilor este considerată ca fiind al doilea loc sfânt ca însemnătate, după Zidul de apus de pe Muntele Templului din Ierusalim.

Numele Macpela[modificare | modificare sursă]

Etimologia numelui ebraic al peșterii Makhpela (מערת מכפלה Mearat Makhpelá) nu este sigură.Cuvântul Makhpela înseamnă „dublu”, „multiplu” sau „dublare”, iar Meará înseamnă „peșteră. Traducerea literală simplă ar fi „peștera dublă”. Probabil numele se referă la forma peșterii care consista din două sau mai multe încăperi legate între ele. Această ipoteză este discutată în tractatul „Eruvin” din Talmudul Babilonian, scris în secolul al VI-lea, care citează o dispută dintre doi rabini însemnați, Abba Arika cunoscut ca Rav și Shmuel din Nehardea, în legătură cu alcătuirea peșterii.