Sari la conținut

Isra și Mi'raj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Isra și Mi'raj (arabă:الإسراء والمعراج, al-’Isrā’ wal-Mi‘rāj; turcă: Miraç Kandili) sunt cele două părți ale călătoriei nocturne a profetului Muhammad, care au avut loc în noaptea de 27 Recep în cel de-al doisprezecelea an după revelație și cu 12-18 luni înainte de Hegira. Lailat al Mi'raj (arabă: لیلة المعراج, Lailätu 'l-Mi'rāğ), cunoscut de asemenea, sub numele de Shab-e-Mi'raj (persană: شب معراج, SAB-e Mi'raj) în Iran, Pakistan, India și Bangladesh, precum și Mi'raj Kandili în Turcia, este o sărbătoare religioasă care celebrează Isra și Mi'raj. Musulmanii postesc în timpul zilei de 27 Regep și îndeplinesc fapte bune, iar seara se adună în moschei și îndeplinesc salat și du’a.

În limba arabă Isra înseamnă ‘călătorie nocturnă’ și semnifică călătoria efectuată de profetul Muhammad, în timpul nopții, de la Medina la Ierusalim, iar Miraj înseamnă înălțare (cf. uruc,"scară") și reprezintă înălțarea lui Muhammad la cele șapte ceruri și discuția pe care a purtat-o cu Allah.

Călătoria nocturnă a fost "darul de alinare" pe care Allah i l-a făcut lui Muhammad, după moartea unchiului și protectorului său, Abu Talib, si moartea soției sale dragi Khadija, dar și după dificultățile întâmpinate în călătoria sa la Ta‘if.

Relatări cu privire la această călătorie sunt în Coran și în hadith-urile profetului. În Coran se vorbește pe scurt și enigmatic despre acest eveniment, în Sura Al-‘Isra și Nacm dar în cărțile de hadith ale lui Bukhari și Muslim găsim informații vaste despre acest eveniment miraculos. Allah Preaînaltul spune în Coranul cel Sfânt: Mărire Celui care l-a dus pe robul Său în timpul unei nopți de la Moscheea Al-Haram la Moscheea Al-Aqsa, a cărei împrejurime am binecuvântat-o, ca să-i arătăm din semnele Noastre. El este cu adevărat Cel care Aude Totul și Cel care Vede Totul!” (Coran, Sura Al-‘Isra, 17:1).

„Aceasta este o dezvăluire ce i-a fost dezvăluită./ I-a făcut-o cunoscut-ă cel tare la putere, / cel cu iscusință, ce s-a așezat. / pe orizontul cel mai înalt / apoi s-a apropiat stând aninat / El era la o depărtare de două aruncături de suliță / și atunci i-a dezvăluit robului său cee ace i-a dezvăluit / Inima nu a socotit amăgire cee ace el a văzut. / Vă îndoiți de ceea ce El a văzut? / El l-a văzut încă o dată, / lângă Lotusul de la capăt / unde se află grădina lăcașului / atunci când lotusul era învăluit de cee ace era învăluit. / Privirea sa nu s-a abătut și nici nu a fost stingherită ” (Coran, Sura Al-Najm, 52:4-18).

Surse din Hadith

[modificare | modificare sursă]

Evenimentele cu privire la Isra și Miraj au fost relatate de companioni de seamă precum: Abu Hurayra, Abu Said al-Hudri, Abu Zarr, Malik ibn Sa'sa'a și apar în cărți de hadith ale lui Bukhari, Muslim sau Nesai.

Călătoria a fost descrisă ca fiind una fizică și spirituală, contrar afirmației anumitor persoane care susțin că a fost implicat doar sufletul. Cea mai importantă dovadă este titlul de „As-Siddiq” (Cel devodat), primit de Abu Bakr, în urma relatării acestui eveniment.

În cărțile de Hadith se relatează că îngerul Gabriel a venit la casa profetului sau la el când era în moschee la Kaaba, si an effectuat înca o operație, i-a taiat pieptul și i-a Scots inima, a spălat-o într-un vas de aur cu apa de la zam zam. Apoi i-a umplut din nou inima cu înțelepciune și credință, și i-a pus-o la loc și i-a inchis pieptul la loc. Muhammad an avut parte de această operație de două ori pe parcursul vieții. Prima dată când avea 5 ani, pe când era la Bani Saad în sălbăticie, iar a doua chiar înainte să facă această călătorie miraculoasă. Ulemalele spun că i s-a făcut această operație deoarece era pe cale să vadă lucruri pe care nimeni nu le-ar putea suporta.

Acest eveniment miraculos a fost relatat astfel de Malik ibn Sa'sa'a: Mesagerul lui Allah a călătorit trup și suflet, cu voia lui Allah, pe un animal asemănător unui cal, numit Al-Buraq, în tovărășia îngerului Gabriel, de la moscheea sfântă din Mekka, la îndepărtata moschee din Ierusalim.

Acolo, a descălecat, și-a legat calul de o verigă de la poarta moscheii și a condus profeții în rugăciune. După aceea Gabriel l-a purtat trup și suflet spre ceruri. Când au ajuns la prima sferă cerească, Gabriel l-a rugat pe îngerul paznic să deschidă poarta cerului. Când poarta s-a deschis Muhammad l-a văzut pe Adam, tatăl omenirii. Profetul l-a salutat și acesta i-a urat bun venit, exprimându-și încrederea în profeția lui Muhammad. El a văzut sufletele martirilor la dreapta lui Adam și pe cele ale păcătoșilor, la stânga acestuia.

Înaintând în sferele cerești i-a întâlnit în cea de-a doua sferă pe Ioan, fiul lui Zaharia si pe Isus, fiul Mariei, în a treia pe Iosif (Yusuf), în a patra pe Profetul Enoch (Idris), în a cincea sferă pe Aaron (Harun), în a șasea pe profetul Moise (Musa) iar în cea de-a șaptea sferă l-a întâlnit pe Avraam (Ibrahim). Toți profeții l-au salutat și și-au exprimat credința în profeția sa. După aceea a fost purtat la Sidrat-al-Muntaha (cel mai izolat arbore lotus) și i s-a arătat Al-Bait-al-Mamur (casa trainică) -un loc plasat exact deasupra Ka‘abei și identic cu ea, care se află în cel de al șaptelea cer. Musulmanii înconjoară Ka‘aba pe pământ și, deasupra ei, în ceruri, aceasta este înconjurată zilnic de 70.000 îngeri, astfel încât îngerilor care au înconjurat-o odata sa nu le mai vina rândul până în Ziua Învierii. După această întâlnire, Profetul a văzut lucruri minunate.

Raiul și iadul

[modificare | modificare sursă]

În timp ce urca în ceruri, Profetul a văzut bărbați și femei în fața cărora era o farfurie plină cu o mâncare delicioasă pe care ei o abandonau și mâncau, în schimb, cu mare plăcere, o mâncare murdară. Profetul l-a întrebat pe Îngerul Gabriel cine erau acei oameni și acesta i-a răspuns: „Ei sunt cei care au comis adulter; ei au părăsit ceea ce este permis (halal) și au gustat din ceea ce este interzis (haram)”.

Profetul a văzut, de asemenea, oameni în ale căror guri erau îndesate mingi de foc. L-a întrebat pe Îngerul Gibril cine erau aceștia și el le-a răspuns: „Aceștia sunt cei care au mâncat din averile orfanilor pe nedrept”.

Profetul an auzit dulcea voce a Raiului, adresându-i-se lui Allah Preaînaltul: „O, Doamne, unde sunt locuitorii mei? Totul este pregătit, iar mătasea, copacii, apa și plantele se găsesc din abundență. Unde sunt locuitorii mei?”.

Profetul a văzut, de asemenea, oameni cu unghii de alamă, care-și zgâriau fețele și piepturile. L-a întrebat pe Îngerul Gabriel cine erau ei și acesta i-a răspuns: „Ei sunt dintre cei care-i bârfesc pe oameni în absența lor și ale căror vorbe rănesc onoarea femeilor”.

Profetul și Îngerul Gabriel și-au continuat ascensiunea până când au ajuns într-un loc în care Îngerul Gabriel s-a oprit. Acesta era cel mai îndepărtat loc în care Gabriel avea voie să ajungă. Era Copacul de Lotus (Copacul Sfârșitului), vârful sau punctul de la care creaturile nu pot trece mai departe. Nicio creatură, fie ea înger, gin sau ființă omenească nu putea trece de acea limită, în afară de Muhammad. Profetul a spus că a ajuns într-un loc unde putea auzi scrijelitul penițelor ce însemnau destinele oamenilor.

Profetul an ajuns în fața lui Allah, care a spus: „Muhammed! Poruncesc poporului tău cincizeci de rugăciuni zilnice!” Profetul a spus: „Apoi, rugăciunile mi-au fost poruncite: erau cincizeci de rugăciuni pe zi. Când m-am întors, am trecut pe la Profetul Musa (Moise) care m-a întrebat: «Ce ți s-aporuncit?». Am răspuns: «Mi s-au poruncit cincizeci de rugăciuni pe zi». Profetul Musa a spus: «Cei care te urmează nu pot îndeplini cincizeci de rugăciuni pe zi și, jur pe Allah, eu am încercat cu oamenii de dinaintea ta și -am procedat cum m-am priceput mai bine cu fiii lui Israel, dar în zadar. Întoarce-te la Domnul tău și cere-I o scădere a acestei sarcini pentru cei care te urmează!». Atunci m-am întors și Allah Preaînaltul a scăzut zece rugăciuni pentru mine. Apoi am revenit la Profetul Musa (Allah fie mulțumit de el!), iar el mi-a repetat ce îmi spusese mai devreme. Atunci m-am întors la Allah Preaînaltul și El mi-a redus încă zece rugăciuni. Când m- am întors la Profetul Musa (Pacea fie asupra sa!), el mi-a repetat același sfat, iar eu m-am întors la Allah Preaînaltul și mi s-au poruncit cinci rugăciuni pe zi. Profetul Musa – Moise a spus: «Cei care te urmează nu pot îndeplini această poruncă. Fără nicio îndoială, eu am experiență cu poporul meu. Deci întoarce-te la Domnul tău și cere-I o reducere a acestei sarcini!».Am spus: «Am cerut atât de mult de la Domnul meu, încât mă simt rușinat, dar acum sunt mulțumit și mă supun poruncii lui Allah»”. Profetul a spus, de asemenea, că a văzut Raiul și a intrat în Rai. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a relatat că a văzut în Rai ceea ce niciun ochi n-a văzut vreodată și a auzit ceea ce nicio ureche n-a auzit vreodată și a simțit ceea ce niciunei ființe omenești nu i-a trecut prin minte vreodată.

De asemenea, el a văzut râul Kawthar pe care i l-a promis Allah. El l-a întrebat pe Gabriel ce era acela și el i-a răspuns că era râul Kawthar, ale cărui maluri erau făcute din aur, așa cum a promis Allah Preaînaltul: „Noi ți-am dat ție [Al-Kawthar] prisosință. Deci împlinește rugăciunea pentru Domnul Tău și jertfește! Cel ce te urăște va fi fără copii!” (Sura Al-Kawthar: 1-3).

A văzut, de asemenea, casele credincioșilor în Rai. El a spus că locuințele sunt construite din cărămizi de aur și argint, cimentul cu care sunt unite este făcut din mosc pur și podelele sunt pavate cu perle. Profetul a fost întrebat odată care este nivelul cel mai de jos atins de locuitorii Raiului. El a spus că ei sunt cei care ar fi putut să se plimbe pe proprietățile lor timp de o mie de ani, fără să ajungă la capăt. Apoi a fost întrebat care era nivelul cel mai de sus, iar el a răspuns că ei sunt aceia care Îl văd pe Allah Preaînaltul, zi și noapte.

După ce Profetul a văzut Raiul, a coborât la Moscheea Al-Aqsa și apoi a fost dus acasă.El a spus că, atunci când s-a întors, cearșaful lui era cald, așa cum îl lăsase la plecare, ceea ce demonstrează că această călătorie a fost scurtă. În dimineața următoare, Muhammad s-a trezit deprimat și confuz; nu știa dacă e bine să le spună celor din tribul Quraiș despre călătoria sa ori nu. Abu Cahil s-a așezat lângă el și l-a întrebat ce are. Muhammad a început să-i povestească ce se întâmplase. Abu Cahil a decis că se iviese opportunitatea de a-l ridiculiza pe profet, de a-i ridiculiza mesajul și l-a întrebat dacă ar putea repeta aceeași poveste în fața tuturor oamenilor din Ka‘aba. Profetul a fost de acord. Pentru prima oară, Abu Cahil a început să adune lumea pentru a-l asculta pe Profet povestind ceea ce i se întâmplase. Atunci oamenii au început să bată din palme, în semn de neîncredere. Când Abu Bakr an auzit ce s-a întâmplat, el a rostit: „Dacă el a spus asta, atunci este adevărat. Eu cred chiar mai mult decât atât”.

Oamenii din tribul Quraiș au încercat să-l provoace pe Profet cerându-i să le descrie Moscheea Al-Aqsa. În acel moment, Muhammad nu și-a putut aminti exact cum arăta moscheea. Atunci Allah Preaînaltul i-a arătat-o printr-o revelație, iar el a început să le-o descrie așa cum a văzut-o. Mai apoi, oamenii din tribul Quraiș au cerut alt semn, la care Profetul a spus că a văzut o caravană pe drumul de întoarcere de la moscheea Al-Aqsa la Mekka și că aceasta avea să întârzie pentru că o parte din bunurile lor fuseseră furate. Curând, tot ce prevestise Profetul s-a adeverit, dar quraișiții au falsificat mărturia lui și au pretins că era doar magie.

Anas ibn Malik încercând să-l descrie pe Buraq, a relatat că Profetul Muhammed a spus: „Am călătorit pe Buraq. Acesta este un animal alb și lung, mai mare decât un măgar, dar mai mic decât un catâr, care și-ar fi putut întinde copita atât cât vedea cu ochii”.

Cadourile nopții de Miraj

[modificare | modificare sursă]
  1. Cele cinci rugăciuni zilnice obligatorii. Rugăciunile îndeplinite cu smerenie au rolul de a înălta credinciosul;
  2. Ultimele două versete din Sura Al-Bakara (2: 285-286) cunoscute sub denumirea de ‘Amenerrasulu’;
  3. Cele 12 principii ale islamului așa cum sunt mențioante în Sura Al-Isra, 17:22-39;
  4. Vestea că persoaneler care au murit fără să-i aducă asociați lui Allah li se vor ierta păcatele și vor merge în rai;
  5. Vestea că cineva care intenționează să facă o faptă, dar nu reușește să o îndeplinească va primi o faptă bună, dacă o îndeplinește va primi de zece ori mai mult;
  6. Rugaciunea Attahiyatu, dialogul dintre Allah și profet în noaptea de Miraj, care se recită în timpul salat-ului. (Toate saluturile sunt pentru Allah. Toate actele de slăvire și faptele bune sunt pentru El. Pacea, mila și binecuvântarea lui Allah să fie asupra ta,o, profetule. Pacea să fie asupra noastră și asupra tuturor servitorilor dreptcredincioși ai lui Allah. Mărturisesc că nu există altă divinitate în afară de Allah și că Muhammed este robul și Trimisul Său!”
  • Safi-ur-Rahman Al-Mubarakfuri: Nectarul pecetluit. Biografia nobilului profet, Editura Islam, Ediția I,

2003, ISBN 973-98634-7-7

  • Amr Khaled : Pe urmele profetului, Editura Taiba, 2006, ISBN (10)973-86347-9-2;
  • Coranul cel Sfânt, Traducerea sensurilor și comentarii, Asociația Studenților Musulmani din România,

Ediția I, Timișoara,Editura Islam, 1998;

  • Coranul, Traducere din limba araba de George Grigore, Cagri Yayinlari, Enes Ofset, Istanbul 2009;