Persecuția creștinilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
O Dirce creştină, de Henryk Siemiradzki. O femeie creștină martirizată de Nero în dorința de a reconstitui mitul lui Dirce(pictură de Henryk Siemiradzki, 1897, Muzeul Naţional,Varşovia).

Persecuția creștinilor este o noțiune care acoperă o diversitate de evenimente, comportamente și acțiuni disparate în epoci și locuri ce au în comun diferite tipuri de abuzuri făcute împotriva comunității creștine cu « premeditare și perseverență ».[1].

Persecuția creștinilor este un fenomen ce s-a perpetuat încă de la apariția creștinismului și până în prezent. Creștinismul timpuriu era persecutat atât de evreii din a căror religie a apărut, cât și de Imperiul Roman care controla cea mai parte a spațiului unde creștinismul timpuriu era distribuit. Acest lucru a continuat din secolul I și până la începutul secolului al IV-lea, când religia creștină a fost legalizată prin Edictul de la Milano, devenind mai apoi religie de stat în Imperiul Roman.

Misionarii creștini, cât și neofiții pe care aceștia i-au convertit la Creștinism au fost ținte ale persecuțiilor, de multe ori până într-acolo încât au devenit martiri ai credinței lor. Există și o istorie a suferințelor fiecărei denominaţiuni creştine în parte din cauza altor creștini sub acuzația de erezie, mai ales în secolul 16 în timpul Reformei Protestante.

De-a lungul istoriei creștinii ce au murit pentru credința lor sunt în număr de șaptezeci de milioane, dintre care patruzeci și cinci de milioane doar în secolul XX.[2]

În secolul 20 creștinii au fost persecutați de către grupurile musulmane, și de către statele atee cum ar fi URSS și Coreea de Nord. Astăzi(2012), organizația misionară creștină engleză Open Door , estimează ca un număr aproximativ de 100 milioane de creștini înfruntă persecuția în special în țările predominant musulmane cum ar fi Iran sau Arabia Saudită. Creștinii în Pakistan sub supuși unui genocid de către pakistanezii talibani.[3][4][5] Creștinii înfruntă de asemenea persecuția și în state atee precum Coreea de Nord unde nu există libertate religioasă.[6] Un studiu recent, citat de Vatican, arată că 75 din 100 de persoane ucise din cauza urii religioase sunt creștini.[7][8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ à l'instar des autres persécutions, cf. Georges Torris, article Persécution in Encyclopaedia Universalis, édition 2010, extrait en ligne
  2. ^ Massimo Introvigne. Cristiani uccisi nel mondo: uno ogni cinque minuti. CESNUR, 8 giugno 2011. URL consultato in data 17 luglio 2011.
  3. ^ After the Malala Yousafzai shooting, can shock therapy free Pakistan?
  4. ^ The Problem Of Pakistan
  5. ^ Pakistan should be on the genocide watch list: US think tank
  6. ^ 'Open Doors' World Watch List, Frankfurter Allgemeine Zeitung 23 January 2010. Jonathan Fox and Shmuel Sandler, Separation of Religion and State in the Twenty-First Century: Comparing the Middle East and Western Democracies, 2005, The City University of New York. (dead link)
  7. ^ Aid to the Church in Need, Religious Freedom in the World – Report 2010; Conference Persecution of Christians
  8. ^ „Statement by the Holy See at the 16th Ordinary Session of the Human Rights Council on Religious Freedom”. Vatican.va. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]