Edictul de la Milano

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ruinele palatului imperial din Mediolanum (Milano). Palatul imperial (construit de Maximian, colegul lui Dioclețian) era un larg complex cu câteva clădiri, grădini, curți interioare pentru viața publică și privată a împăratului, pentru curie, familie și birocrația imperială.

Edictul de la Milano (la: Edictum Mediolanense) a fost o scrisoare semnată de Licinius și Constantin I în 313 care garanta toleranța religioasă în Imperiul Roman.

Licinius guverna partea de est a imperiului și Constantin I conducea provinciile din vest. Cei doi s-au întâlnit în palatul imperial din Mediolanum pentru a sărbători nunta lui Licinius cu sora lui Constantin I și aici au semnat textul scrisorii.

Edictul de la Milano a marcat în mod tradițional sfârșitul persecuției lui Dioclețian.[1]


Proprietățile creștinilor confiscate, cu toate acestea, nu au fost restaurate până când Edictul de la Milano nu a fost semnat. Locurile de întâlnire ale creștinilor și alte proprietăți urmau să fie returnate:

„[...] aceleași lucruri trebuie să fie înapoiate creștinilor, fără plată sau orice pretenție asupra unei recompense și fără nici un fel de fraudă sau de înșelăciune [...]”

Numismatică[modificare | modificare sursă]

  • Cu prilejul împlinirii a 1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milano și sărbătoririi Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, Banca Națională a României a hotărât să pună în circulație, la 20 mai 2013, o emisiune monetară - monedă de argint, de calitate proof[2], având valoarea nominală de 10 lei, într-un tiraj total de 500 de exemplare. Titlul aliajului este de 999‰, moneda are formă rotundă, cu un diametru de 37 mm, iar greutatea ei este de 31,103 g. Cantul monedei este zimțat.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Catholic Encyclopedia
  2. ^ Calitatea proof se obține din contrastul dintre fondul lucios al câmpului monedei și gravura mată a acesteia.
  3. ^ Banca Națională a României: Emisiune monetară dedicată „Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Edictul de la Milano și importanța sa pentru creștinism, Dumitru Protase

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Edictul de la Milano