Partidul Comunist al Federației Ruse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Partidul Comunist al Federației Ruse
Коммунистическая партия Российской Федерации
КПРФ Logo.svg
Președinte Ghennadi Ziuganov
Înființat 14 februarie 1993 (1993-02-14)
Sediu 16-a clădire, Ol'khovskaya Ulitsa
Moscova, Moscova Oblast,  Rusia 105066
Ziar Pravda
Organizație de tineret Leninistul Komsomol al Federației Ruse
Număr de membri (2015) 160.000[1]
Ideologie oficială Comunism[2][3]
Marxism-leninism[3]
Poziție politică Extrema stângă
Slogan politic „Rusia! Muncă! Democrație! Socialism!”
Afiliere internațională Conferința Internațională a Partidelor Comuniste și Muncitorești
UPC-PCUS
Culori oficiale Roșu
Duma de Stat
43 / 450
Consiliul Federației Ruse
2 / 170
Guvernatori
3 / 85
Parlamentele regionale din Rusia
334 / 3928
Prezență online www.kprf.ru

Partidul Comunist al Federației Ruse (în limba rusă: rusă Коммунистическая партия Российской Федерации = КПРФ) este un partid politic rus. Se apreciază uneori că este succesorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și al Partidului Bolșevic. Partidul pune un accent deosebit pe caracterul său unic rusesc și invocă deseori în discursul politic, alături de comunism, și patriotismul și naționalismul rus.

Sunt aproximativ 500.000 de membri de partid, sau cel puțin așa afirmă liderii comuniști.

Printre primii membri s-a numărat Alexandr Dughin, cel care a ajutat la redactarea primelor documente ale partidului și a imprimat linia naționalistă a comunismului rus din zilele noastre. El a părăsit Partidul Comunist pentru a se alătura Partidului Național Bolșevic. A fost exclus din acest partid și și-a format propria Mișcare "Eurasiană". Actualul lider al partidului, Ghennadi Ziuganov a coplaborat pentru scurtă vreme cu nationalistul european Jean-Francois Thiriart, mai înainte ca acesta să moară.

Popularitatea partidului a crescut constant de la fondarea sa în 1993, pentru a scădea în mod semnificativ în timpul alegerilor legislative din 2003 și a nu-și mai revenit de atunci. La aceste ultime alegeri din 7 decembrie 2003, partidul a câștgat 12,6% din voturile exprimate, adică 51 din cele 450 de locuri ale Dumei.

Liderul partidului, Ghennadi Ziuganov, care a numit alegerile din 2003 "un spectacol revoltător", a acuzat Kremlinul de punerea pe picioare a unui partid "potemkinist", Rodina, pentru a fura voturile comuniștilor.

În 2004, a apărut o sciziune în cadrul partidului, facțiunea, care și l-a ales ca lider pe Vladimir Tihonov, s-a autodenumit "Partidul Comunist al Viitorului Rus".

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "About Us".
  2. ^ Bozóki, A and Ishiyama, J (2002). The Communist Successor Parties of Central and Eastern Europe. p. 241.
  3. ^ a b Nordsieck, Wolfram (). „Russia”. Parties and Elections in Europe. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Partidul Comunist al Federației Ruse

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Partidele Comuniste Europene
Austria AustriaBelarus BelarusFlandra Belgia (Flandra)Valonia Belgia (Valonia)Bosnia și Herțegovina Bosnia-HerțegovinaRegatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Regatul UnitCipru CipruCehia Republica CehăDanemarca DanemarcaFinlanda FinlandaFranța FranțaGermania GermaniaGrecia GreciaUngaria UngariaRepublica Irlanda IrlandaItalia Italia (PdCI)Italia Italia (PRC)Letonia LetoniaMacedonia de Nord MacedoniaRepublica Moldova MoldovaȚările de Jos OlandaNorvegia NorvegiaPortugalia PortugaliaRusia RusiaSan Marino San MarinoSerbia SerbiaSlovacia SlovaciaSpania SpaniaCatalonia Spania (Catalonia)Țara Bascilor Spania (Țara Bascilor)Suedia SuediaTurcia TurciaUcraina Ucraina