Omul Păianjen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Omul Păianjen

From The Amazing Spider-Man #547 (Mar. 2008)
Art by Steve McNiven and Dexter Vines
Apariții
Creat deStan Lee
Steve Ditko
Jucat deTobey Maguire
Tom Holland
Andrew Garfield
Nicholas Hammond[*]  Modificați la Wikidata
Apariții înSpider-Man
The Amazing Spider-Man[*][[The Amazing Spider-Man (1963 comic book series)|​]]
Omul Păianjen (serial din 1994)[*]
Omul-păianjen 2
Omul-păianjen 3
Spider-Man 3[*][[Spider-Man 3 (joc video din 2007)|​]]
Uimitorul Om-Păianjen 2
Uimitorul Om-Păianjen
Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes[*][[Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes (joc video din 2000)|​]]
Spider-Man: Edge of Time[*][[Spider-Man: Edge of Time (joc video din 2011)|​]]
...încă 4  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Ocupațiefotograf
om de știință
profesor
Supererou
inventator  Modificați la Wikidata
Puterea specială
  • Putere, viteză, agilitate, rezistență și reflexe supraomenești
  • Abilitatea de a se cățăra pe diferite suprafețe
  • Factor de vindecare rapidă prin regenerare
  • Abilitatea de a trage cu corzi puternice din pânză de păianjen
  • Simț de păianjen precognitiv
  • Intelect la nivel de geniu
  • Maestru în lupta cu mâinile goale
LocuințăQueens, New York City, New York, SUA
Univers fictivUniversul Marvel[*]
Earth-616[*][[Earth-616 (fictional universe featured in most Marvel Comics titles)|​]]  Modificați la Wikidata
Relații
Părinți Richard Parker[*][[Richard Parker (fictional character in Marvel Comics)|​]]  Modificați la Wikidata
Mary Parker[*][[Mary Parker (character in Marvel Comics, mother of Peter Parker)|​]]  Modificați la Wikidata
Soț sau soție Mary Jane Watson[*][[Mary Jane Watson (fictional character in Marvel Comics)|​]]  Modificați la Wikidata
Copii Spider-Girl[*][[Spider-Girl (fictional superheroine in Marvel Comics' MC2 universe)|​]]
Benjamin Richard Parker[*][[Benjamin Richard Parker (fictional character in Marvel Comics)|​]]
Felicity Hardy[*][[Felicity Hardy (fictional character in Marvel Comics)|​]]  Modificați la Wikidata

Omul Păianjen (Peter Benjamin Parker) este un personaj fictiv dintr-o bandă desenată apărută pentru prima dată în numărul 15 al revistei Amazing Fantasy (august 1962), fiind creat de Stan Lee și Steve Ditko, pentru Marvel Comics. De atunci personajul Spider-Man stă la baza unei puternice industrii ce constă în jocuri, benzi desenate, filme și alte articole multimedia, toate aparținând unei game largi de produse.

Identitatea reală[modificare | modificare sursă]

Omul Păianjen este de fapt un tânăr student orfan de ambii părinți pe nume Peter Benjamin Parker, care locuia împreună cu unchiul Ben și mătușa May[1] în cartierul Queens din New York.

În media[modificare | modificare sursă]

Nicholas Hammond ca Spider-Man în seria TV The Amazing Spider-Man (1977)

Din 1962 a apărut inițial în benzi desenate, ca mai târziu să apară la televizor și pe marile ecrane. Într-o serie de trei filme consecutive eroul a fost jucat de Tobey Maguire. Aceasta a fost urmată de un reboot al poveștii inițiale, în care Spider-Man este interpretat de Andrew Garfield. Ulterior, Marvel a produs alte trei filme cu Tom Holland în rolul principal.

În filmul din 2002 este prezentată o frântură din viața lui Peter Parker. El ajunge „Omul Păianjen” în urma unei mușcături a unui păianjen radioactiv. După moartea unchiului său Ben, Peter învață că odată cu mari puteri vin și mari responsabilități.

În Omul-păianjen 2, personajul titular îl are ca adversar principal pe Dr. Octopus. Acesta este un om de știința care a realizat cea mai puternică baterie din lume. Aceasta poate înlocui Soarele, dar în urma unui experiment eșuat, o explozie îl deformează, acum având șase brațe!

În Omul-păianjen 3 (ultimul și cel de-al treilea film al primei serii), Peter este hotărât sa o ceară în căsătorie pe Mary Jane Watson, dar un simbiot din spațiul cosmic se unește cu el, influențându-i negativ comportamentul. Costumul său devine negru, puterile mărindu-i-se foarte mult. În acest film el se lupta cu Spiridușul Verde (Harry Osborn), Sandman și Venom (Eddie Brock).

În Uimitorul Om-Păianjen povestea clasică prinde viață printr-un nou Peter Parker interpretat de Andrew Garfield, oferind publicului o nouă viziune asupra personalității protagonistului. Peter este o fire rebelă, fiind retras și distant față de ceilalți. Pe parcursul acțiunii acesta încearcă să găsească un răspuns misterului ce învăluie identitatea părinților săi. El o cunoaște pe Gwen Sacy și se îndrăgostește de ea. Apoi, treptat, Peter își descoperă și își exercită puterea în oraș oprind infracțiunile. Aceste puteri îl vor ajuta să câștige în lupta cu Dr. Connors ce devine Șopârlă.

Pe parcursul aventurilor sale din seria animată, Omul Păianjen întâlnește mulți inamici. Cei mai periculoși sunt considerați: Dr Octopus, Venom și Spiridușul Verde. Printre ceilalți se numără: Spiridușul, Masacru, Electro, Sandman, Craniul Roșu, Scorpionul, Cameleonul, Rino, Misterio, Shocker, Vânătorul Kraven și Regele Pin.

El are însă și aliați: Pisicuța Neagră, Cei patru fantastici, Căpitanul America, X-Men, Doamna Rețea, etc. Aceștia sunt prezenți doar în reviste, benzi desenate sau în desene animate. În filmul original din 2002 - Spiderman 1, eroul este doar Spiderman.

În Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă, Peter Parker, interpretat de Tom Holland, încântat de experiența de care a avut parte alături de războinicii Avengers, se întoarce acasă alături de mătușa May. Tony Stark, mentorul său, interpretat de Robert Downey Jr., îl supraveghează îndeaproape. Peter încearcă să se întoarcă la rutina sa, fiind obsedat de gândul de a-și dovedi lui și celorlalți că poate fi mult mai mult decât un Spider-Man prietenos. Însă, în momentul în care Vulture vine cu o nouă amenințare asupra orașului, persoanele dragi lui Peter sunt în pericol de moarte.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Spider-Man (zis și Peter Parker) era un student eminent care trăia cu mătușa May și unchiul său Ben. La o demonstrație științifică, un păianjen a coborât pe pânza sa și și-a intersectat drumul cu cel al unei unde radioactive. Apoi, Peter a fost muscat de paianjen la ceafa. Așa și-a dobândit acesta puterile sale de păianjen. Și-a creat un costum și un nume și a debutat în spectacole televizate pentru bani. Apoi a devenit luptător, învingându-și ușor adversarii în ring. El regretă însă toată viața pentru că a refuzat să prindă un hoț. Același hoț i-a omorât unchiul ceva mai târziu. Din acel moment Peter Parker și-a dedicat viața luptei împotriva crimei, pentru că din acel moment a înțeles că odată cu puteri mari, vin și responsabilități mari. În timp, Omul Păianjen are nenumărate aventuri și tot mai mulți dușmani pe care trebuie să-i învingă. Dar, în cele din urmă, bătălia finală vine iar Doamna Rețea îl îndrumă pentru a trece prin cea mai mare încercare din viața sa.Acesta ajunge în altă dimensiune unde are loc bătălia finală.Spiderman învinge și toți se întorc la casele lor.Spiderman se trezește pe acoperișul unei clădiri .Spiderman își dă seama că se află în lumea lui Spiderman costumat fără nici o putere.Spiderman se duce la scriitorul de benzi desenate să experimenteze ceea ce scria în benzi pe propria piele.Spiderman îl duce înapoi la birou și se întoarce pe acoperiș , unde apare Doamna Rețea și îl duce pe Spiderman acolo unde este Mary Jane.

Alte surse de media[modificare | modificare sursă]

Serii animate[modificare | modificare sursă]

Jocuri video[modificare | modificare sursă]

A apărut și în jocurile video Marvel: Ultimate Alliance, Marvel: Ultimate Alliance 2, Spider-man 3, Spider-man : Friend or Foe, Spider-man: Web Of Shadows, Fortnite jocuri care au fost bine primite de către critici.

Note[modificare | modificare sursă]