Liceu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Un liceu este o școală de cultură generală, în care sunt admiși absolvenți ai școlilor generale și unde se predau cunoștințele necesare continuării studiilor în învățământul superior sau diverse specialități pentru pregătirea cadrelor medii.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

„Lyceum” din Atena" de Rafael

Numele de liceu vine de la școala Lyceum (gr: Λύκειον, Lykeion), care era amplasată în afara zidurilor vechii Atene, fiind asociată în special cu Aristotel. Această școală a fost un moment important în dezvoltarea științei și filozofiei și a fost numită astfel deoarece a fost construită pe locul unui templu al lui Apollo Lykeios[2] care data dinainte de secolul al VI-lea î.Hr..

Aristotel a înființat această școală în anul 335 î.Hr. și, în timp ce preda se plimba prin curtea școlii înconjurat de discipoli, astfel că școala a primit numele de peripatetică. Aristotel a fost mentorul acestei școli până în anul 322 î.Hr.. A fost urmat de Teofrast, principalul său discipol. Alți profesori importanți de aici au fost Strato din Lampsacus (288 - cca. 269 î.Hr.) și, în epoca romană, Alexandru din Aphrodisias (cca. 200).

Școala a fost distrusă de generalul roman Lucius Cornelius Sulla în anul 86 î.Hr., dar ulterior a fost reconstruită. Nu se știe exact data la care și-a încetat funcționarea. Complexul școlar a fost redescoperit în 1996 cu ocazia săpăturilor pentru Muzeul de Artă Modernă din Atena.

Învățământul liceal în România[modificare | modificare sursă]

În România, învățământul secundar cuprinde:[3]

  • învățământul secundar inferior, organizat în două cicluri care se succed:
    • gimnaziu, clasele V-VIII;
    • ciclul inferior al liceului sau școala de arte și meserii, clasele IX-X;
  • învățământul secundar superior: ciclul superior al liceului, clasele XI – XII/XIII, precedat, după caz, de anul de completare.

Finalizarea studiilor ciclului superior al liceelor se face prin examenul de bacalaureat.

În România unele licee au în denumire termenul colegiu.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Academia Română, Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), Editura Univers Enciclopedic, 1998
  2. ^ Denumirea de Λύκειος poate însemna Lician, protector împotriva lupilor.
  3. ^ Învățământ preuniversitar MECT - edu.ro, accesat 2008-06-22
  4. ^ [1] OMEC 3806/2001

Legături externe[modificare | modificare sursă]