Sari la conținut

Oliver Cromwell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oliver Cromwell
Date personale
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Huntingdon, Regatul Angliei[6][3][2] Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani)[2][7][4][5] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit[8] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCatedrala Westminster Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (malarie) Modificați la Wikidata
PărințiRobert Cromwell[*][[Robert Cromwell (politician)|​]][9]
Elizabeth Steward[*][[Elizabeth Steward ((died 1654))|​]][10][9] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElizabeth Cromwell[*] (din )[9] Modificați la Wikidata
CopiiRichard Cromwell[9]
Bridget Cromwell[*][[Bridget Cromwell (Oliver Cromwell's daughter)|​]][10][9]
Mary Cromwell, Countess Fauconberg[*][[Mary Cromwell, Countess Fauconberg (daughter of Oliver Cromwell)|​]][10]
Elizabeth Claypole[*]
Henry Cromwell[*][[Henry Cromwell (Lord Deputy of Ireland (1628–1674))|​]]
Frances Cromwell[*][9]
Robert Cromwell[*][[Robert Cromwell ((1621-1639))|​]][10]
Oliver Cromwell[*][[Oliver Cromwell ((1622-1644))|​]][10] Modificați la Wikidata
Religiecongregaționalism[*]
Puritanism Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător militar
politician
agricultor[*]
ofițer de forțe terestre[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[11] Modificați la Wikidata
Lord Protector Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Chancellor of the University of Oxford Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Camera Comunelor a Angliei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Member of the April 1640 Parliament Modificați la Wikidata
CircumscripțiaCambridge[*][[Cambridge (Constituency of the Parliament of England (to 1707))|​]]
Member of the 1628-29 Parliament Modificați la Wikidata
CircumscripțiaHuntingdon[*][[Huntingdon (Constituency of the Parliament of England (to 1707))|​]]
Member of the 1640-42 Parliament Modificați la Wikidata
CircumscripțiaCambridge[*][[Cambridge (Constituency of the Parliament of England (to 1707))|​]]
Member of the 1648-53 Parliament Modificați la Wikidata
Member of the 1653 Parliament Modificați la Wikidata
Member of the 1642-48 Parliament Modificați la Wikidata

Partid politicWhig[*]
Alma materSidney Sussex College[*][[Sidney Sussex College (constituent college of the University of Cambridge)|​]]
Semnătură

Oliver Cromwell (n. , Huntingdon, Regatul Angliei – d. , Greater London, Anglia, Regatul Unit) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa, a Noului Model, i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commonwealth-ul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658.

Cromwell provenea din clasa gentryului de mijloc, și a fost un personaj mai degrabă obscur în primii patruzeci de ani de viață, ajungând fermier yeoman în anii 1630 din motive personale și financiare. Cu toate acestea, a revenit în rândul gentryului mulțumită unei moșteniri lăsate de unchiul său. O experiență de conversiune religioasă din aceeași decadă l-a determinat să adopte un stil independent de puritanism ca nucleu de bază al vieții și acțiunilor sale.

Cromwell a fost membru al Parlamentului (Camera Comunelor) de Cambridge în Parlamentul Scurt (1640) și în Parlamentul Lung (1640-49), și s-a implicat mai apoi în Războiul Civil Englez de partea „Capetelor rotunde” sau parlamentarilor. Un soldat excelent, a trecut de la comandarea unei singure trupe de cavalerie la comanda întregii armate. Cromwell a fost a treia persoană care a semnat sentința de moarte a lui Carol I în 1649, și a fost membru al Rump Parliament (1649-1653), fiind desemnat de Rump să preia comanda campaniei engleze în Irlanda (1649-1650). A condus apoi o campanie împotriva armatei scoțiene între 1650-1651. Pe 20 aprilie 1653 a dizolvat parlamentul Rump, organizând o Adunare de scurtă durată cunoscută ca Barebone's Parliament, înainte să ajungă Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei pe 16 decembrie 1653. Instrumentele guvernării sale autoritare au fost armata și centralizarea administrativă. În plan religios, Oliver Cromwell a instaurat un regim de toleranță pentru toate cultele protestante, iar catolicii au fost mai puțin persecutați decât în vremea conducerii prezbiteriene. Ca orice puritan, el a privit învățământul cu seriozitate și l-a sprijinit cu bani și prin donații din pământurile bisericești.

Când regaliștii au revenit la putere în 1660, cadavrul său a fost exhumat, atârnat în lanțuri, și decapitat. Cromwell a fost o figură controversată în istoria Britaniei și Irlandei - un dictator regicid conform unor istorici (precum David Hume sau Cristopher Hill) și un erou al libertății pentru alții (precum Thomas Carlyle sau Samuel Rawson Gardiner). În Britania memoria sa este onorată, și a fost de exemplu ales între primii 10 britanici într-un sondaj BBC. Cu toate acestea, măsurile sale împotriva catolicilor irlandezi au fost caracterizate de unii istorici ca un adevărat genocid sau aproape, iar în Irlanda este văzut într-o lumină foarte nefavorabilă.[12][13]

Conform istoricului irlandez Micheál Ó Siochrú, masacrele de la Drogheda și Wexford din 1649 se numără printre cele mai mari atrocități din istoria anglo-saxonă.[14]

A fost una dintre marile personalități ale istoriei Angliei, participant direct la evenimentele din timpul Revoluției și figura centrala a Protectoratului. Născut la Hettington, într-o familie de mici nobili de confesiune puritana, Cromwell și-a făcut studiile la colegiul din Cambridge. El devine unul dintre conducătorii opoziției în Parlamentul convocat de Carol I în 1640. Se evidenția printre deputați prin figura sa puternica, trăsăturile dure ale fetei, vocea impunătoare, cuvântările adânc religioase, accesibile și convingătoare. Pentru eroismul manifestat în prima mare bătălie cu armata regala de la Marston Moor, cavaleria lui Cromwell a fost numită "coastele de fier". Dictatura militară, stabilită de Cromwell cu sprijinul armatei și burgheziei, a devenit ereditară, dar Lord Protectorul-Cromwell a renunțat să se încoroneze ca rege. După moartea lui, „Lord Protector” a fost numit fiul său, Richard Cromwell, o figură politică neînsemnată, înlăturată de Stuarți.

 1. ^ a b c The History of Parliament 
 2. ^ a b c d e http://www.olivercromwellshouse.co.uk/index.php?page=oliver_cromwell  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ a b c https://books.google.ca/books?id=bveSSImAmSIC&pg=PA369  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ a b c d Oliver Cromwell, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 5. ^ a b c d Oliver Cromwell, SNAC, accesat în  
 6. ^ http://news.bbc.co.uk/local/cambridgeshire/hi/people_and_places/history/newsid_8998000/8998465.stm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ a b https://books.google.ca/books?id=bveSSImAmSIC&pg=PA374  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ https://www.olivercromwellshouse.co.uk/history/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ a b c d e f Kindred Britain 
 10. ^ a b c d e The Peerage 
 11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 12. ^ "Of all these doings in Cromwell's Irish Chapter, each of us may say what he will. Yet to everyone it will at least be intelligible how his name came to be hated in the tenacious heart of Ireland". John Morley, Biography of Oliver Cromwell. Page 298. 1900 and 2001. ISBN 978-1421267074.; "Cromwell is still a hate figure in Ireland today because of the brutal effectiveness of his campaigns in Ireland. Of course, his victories in Ireland made him a hero in Protestant England." [1] Arhivat în , la Wayback Machine. British National Archives web site. Accesat martie 2007; [2] Arhivat în , la Wayback Machine.From a history site dedicated to the English Civil War. "... making Cromwell's name into one of the most hated in Irish history". Accesat martie 2007. Site currently offline. WayBack Machine holds archive here
 13. ^ ; From the Channel 4 History site: [3] "Cromwell's name has always been execrated by Irish Catholics for the massacre at Drogheda. He is also hated for the transplanting of Protestant settlers to Ireland, a policy established in the reign of Elizabeth I." Accesat martie 2007.
 14. ^ Cromwell, erou revoluționar sau criminal de război?, 4 septembrie 2008, Andreea Dogar, evz.ro, accesat la 10 decembrie 2011