Oliver Cromwell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Oliver Cromwell
Oliver Cromwell by Samuel Cooper.jpg
Date personale
Născut 5 mai 1599
Huntingdon, Regatul Angliei
Decedat 13 septembrie 1658 (59 de ani)
Westminster[*], Commonwealthul Angliei
Părinți Robert Cromwell[*]
Căsătorit cu Elizabeth Cromwell[*] ()
Copii Richard Cromwell
Bridget Cromwell[*]
Mary Cromwell, Countess Fauconberg[*]
Elizabeth Claypole[*]
Henry Cromwell[*]
Frances Cromwell[*]
Cetățenie Regatul Angliei (5 mai 1599–18 mai 1649)
Commonwealthul Angliei (19 mai 1649–13 septembrie 1658)
Ocupație lider[*]
om politic
Lord Protector
În funcție
16 decembrie 1653 – 3 septembrie 1658
Deputat în Camera Comunelor a Angliei
În funcție
1640 – 1649
În funcție
1628 – 1629

Alma mater Sidney Sussex College[*]
Semnătură Oliver Cromwell Signature.svg

Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa,a Noului Model,i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658.

Cromwell provenea din clasa gentryului de mijloc, și a fost un personaj mai degrabă obscur în primii patruzeci de ani de viață, ajungând fermier yeoman în anii 1630 din motive personale și financiare. Cu toate acestea, a revenit în rândul gentryului mulțumită unei moșteniri lăsate de unchiul său. O experiență de conversiune religioasă din aceeași decadă l-a determinat să adopte un stil independent de puritanism ca nucleu de bază al vieții și acțiunilor sale.

Cromwell a fost membru al Parlamentului (Camera Comunelor) de Cambridge în timpul Parlamentului Scurt (1640) și Lung (1640-49), și s-a implicat mai apoi în Războiul Civil Englez de partea „Capetelor rotunde” sau parlamentarilor. Un soldat excelent, a trecut de la comandarea unei singure trupe de cavalerie la comanda întregii armate. Cromwell a fost a treia persoană care a semnat sentința de moarte a lui Carol I în 1649, și a fost membru al Rump Parliament (1649-1653), fiind desemnat de Rump să preia comanda campaniei engleze în Irlanda (1649-1650). A condus apoi o campanie împotriva armatei scoțiene între 1650-1651. Pe 20 aprilie 1653 a dizolvat parlamentul Rump, organizând o Adunare de scurtă durată cunoscută ca Barebone's Parliament, înainte să ajungă Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei pe 16 decembrie 1653. Instrumentele guvernării sale autoritare au fost armata și centralizarea administrativă. În plan religios, Oliver Cromwell a instaurat un regim de toleranță pentru toate cultele protestante, iar catolicii au fost mai puțin persecutați decât în vremea conducerii prezbiteriene. Ca orice puritan, el a privit învățămîntul cu seriozitate și l-a sprijinit cu bani și prin donații din pământurile bisericești.

Când regaliștii au revenit la putere în 1660, cadavrul său a fost exhumat, atârnat în lanțuri, și decapitat. Cromwell a fost o figură controversată în istoria Britaniei și Irlandei - un dictator regicid conform unor istorici (precum David Hume sau Cristopher Hill) și un erou al libertății pentru alții (precum Thomas Carlyle sau Samuel Rawson Gardiner). În Britania memoria sa este onorată, și a fost de exemplu ales între primii 10 britanici într-un sondaj BBC. Cu toate acestea, măsurile sale împotriva catolicilor irlandezi au fost caracterizate de unii istorici ca un adevărat genocid sau aproape, iar în Irlanda este văzut într-o lumină foarte nefavorabilă.[1][2]

Conform istoricului irlandez Micheál Ó Siochrú, masacrele de la Drogheda și Wexford din 1649 se numără printre cele mai mari atrocități din istoria anglo-saxonă[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Of all these doings in Cromwell's Irish Chapter, each of us may say what he will. Yet to everyone it will at least be intelligible how his name came to be hated in the tenacious heart of Ireland". John Morley, Biography of Oliver Cromwell. Page 298. 1900 and 2001. ISBN 978-1421267074.; "Cromwell is still a hate figure in Ireland today because of the brutal effectiveness of his campaigns in Ireland. Of course, his victories in Ireland made him a hero in Protestant England." [1] British National Archives web site. Accesat martie 2007; [2] From a history site dedicated to the English Civil War. "... making Cromwell's name into one of the most hated in Irish history". Accesat martie 2007. Site currently offline. WayBack Machine holds archive here [3]
  2. ^ ; From the Channel 4 History site: [4] "Cromwell's name has always been execrated by Irish Catholics for the massacre at Drogheda. He is also hated for the transplanting of Protestant settlers to Ireland, a policy established in the reign of Elizabeth I." Accesat martie 2007.
  3. ^ Cromwell, erou revoluționar sau criminal de război?, 4 Septembrie 2008, Andreea Dogar, evz.ro, accesat la 10 decembrie 2011

A fost una dintre marile personalitati ale istoriei Angliei,participant direct la evenimentele din timpul Revolutiei si figura centrala a Protectoratului.Nascut la Hettington,intr-o familie de mici nobili de confesiune puritana,Cromwell si-a facut studiile la colegiul din Cambridge.El devine unul dintre conducatorii opozitiei in Parlamentul convocat de Carol I in 1640.Se evidentia printre deputati prin figura sa puternica,trasaturile dure ale fetei,vocea impunatoare,cuvintarile adinc religioase,accesibile si convingatoare.Pentru eroismul manifestat in prima mare batalie cu armata regala de la Marston Moor,cavaleria lui Cromwell a fost numita "coastele de fier".Dictatura militara,stabilita de Cromwell cu sprijinul armatei si burgheziei,a devenit ereditara,dar lord protectorul-Cromwell a renuntat sa se incoroneze ca rege.Dupa moartea lui,lord protector a fost numit fiul sau,Richard Cromwell,o figura politica neinsemnata,inlaturata de Stuarti.