Puritanism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Calvinism
John Calvin.jpg
Jean Calvin

Baze
Creștinism
Augustin de Hipona
Reforma Protestantă

Specific
Învățătura lui Calvin
Cele cinci Sola
Cele cinci puncte ale calvinismului
Principiul regulator de închinare
Mărturisiri calviniste de credință

Influențe
Théodore Beza
Sinodul din Dort
Puritanism
Jonathan Edwards
Teologii de la Princeton
Karl Barth

Biserici
Reformate
Presbiteriene
Congregaționaliste
Baptiste Reformate

Popoare
Calviniștii afrikaneri
Hughenoții
Strămoșii pelerini
Puritanii

Puritanii se caracterizează prin respectarea libertăților civile, viață simplă, cult religios fără strălucire. Aceștia se împart în două grupuri: presbiterienii și independenții. Presbiterienii erau persoane mai în vârstă care doreau păstrarea unității organizării Bisericii Anglicane după principii calvine. Aceștia anunțau democrația parlamentară în Anglia. Independenții erau protestanți.

Există câteva principii care caracterizează mișcarea puritana. Printre cele mai cunoscute sunt următoarele: 1. Aderenta la teologia calvinista, care subliniaza absoluta suveranitate a lui Dumnezeu. 2. Recunoasterea autoritatii supreme a Bibliei. 3. Crezul in importanta predicarii Cuvântului, ca mijloc de aducere a oamenilor la Cristos. 4. O atitudine militanta pentru obtinerea si pastrarea puritatii Bisericii. 5. O moralitate stricta si dominatoare. 6. O sustinere ferventa a libertatii civile.

"Am sa-i fac sa ma asculte sau am sa-i alung din tara !" Aceasta a fost amenintarea rostita de regele Iacob I al Angliei impotriva gruparii care tocmai ii ceruse sa purifice biserica nationala a Angliei (biserica anglicana) de ramasitele de ceremonii si practici catolice fara suport in textul Bibliei. Din cauza cererii lor, cei care i se adresasera regelui Iacob I aveau sa ramâna cunoscuti in istorie drept puritani separatisti, oameni ce doreau bisericii o intoarcere la invatatura si practica Noului Testament, fara nici o toleranta pentru traditii si invataturi care sufocasera sau pagânizasera Biserica Romano-Catolica de-a lungul istoriei. Puritanii n-au fost un grup de revolutionari, ci buni cetateni ai Angliei, fermieri, negustori, meseriasi si invatati, unii chiar profesori la Universitatea din Cambridge.

Colonizarea puritana din New England a fost rezulatul nemultumirii unor clerici si laici fata de reforma Bisericii Anglicane sub regina Elisabeta I, si al supravietuirii a ceea ce ei percepeau drept practici papale. Navigand cu Mayflower, o suta de pelerini au ajuns la Cape Cod in noiembrie 1620. Fiind in afara autoritatii Virginiei, colonistii si-au creat o Conventie autoguvernanta si astfel a aparut colonia ce s-a stabilit la Plymouth curand dupa aceea. Miracolul supravietuirii lor a fost sarbatorit in primul Thanksgiving in 1621.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Puritanism.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Puritanism