Sari la conținut

Oksana Ermakova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oksana Ermakova
Născut(ă) (51 de ani)
Tallinn, RSS Estonă
Înălțime1,70 m
Greutate58 kg
ȚarăUniunea Sovietică Uniunea Sovietică
Estonia Estonia
Rusia Rusia
Armăspadă
Mânăstângace
ClubPõhjakotkas Tallinn
MGFSO
Retras în2010
Clasamentul FIEarhivă

Oksana Ivanovna Ermakova (în rusă Оксана Ивановна Ермакова, în estonă Oksana Jermakova, n. , Tallin, RSS Estonă, URSS) este o fostă scrimeră specializată pe spadă, care a reprezentat mai întâi Uniunea Sovietică, apoi Estonia, și în sfârșit Rusia. Pentru Estonia a fost campioană mondială la individual în 2003 și cu echipa Rusiei a fost laureată cu aur pe echipe la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney și la cele din 2004 de la Atena.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Tallinn, Estonia, când această țară era în componentă Uniunii Sovietice. La vârsta de nouă ani s-a apucat de scrimă sub conducerea lui Igor Cikinev. La sfârșitul anilor 1980 s-a alăturat echipei sovietice de juniori, unde l-a întâlnit pe fostul ei sot, sabrerul rus Aleksandr Șirșov.[2]

La vârsta de 18 ani a cucerit prima sa medalie de anvergură, un bronz la Campionatul Mondial din 1991.[2] După dezmembrarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste a concurat pentru Estonia, devenind în 1993 prima campioană mondială estonă la scrimă. A participat la Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta, unde s-a clasat pe locul 15 la individual și pe locul 5 pe echipe. Puțin mai târziu, s-a căsătorit cu Aleksandr Șirșov și a decis să ia naționalitatea rusă pentru să se apropie de sotul ei și pentru să-și îmbunătățească condițiile de pregătire.[2] S-a alăturat echipei Rusiei în 1997. Cu aceasta, a devenit dublă campioană olimpică în 2000 și în 2004, campioană mondială în 2003 și triplă campioană europeană în 2003, 2004 și 2005.

După ce s-a retras din activitate competițională, a devenit antrenoară de scrimă. În 2010 a primit titlul de antrenor emerit al Rusiei.

Cu Aleksandr Șirșov are un fiu, Vasili, care este și el un scrimer de performanță. Acesta a fost laureat cu aur pe echipe la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori din 2016.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Oksana Jermakova, Eesti spordi biograafiline leksikon, accesat în  
  2. ^ a b c Evgheni Pozdniakov. „Сабли, шпаги и… шпажки”. BBQmag.ru (în rusă). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]