Orchestra de muzică populară Radio

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la O.M.P.R.)
Orchestra de muzică populară Radio condusă de Paraschiv Oprea pe scena Sălii Radio

Orchestra de muzică populară Radio (abreviată în discografii O.M.P.R.) este una din primele orchestre de stat de muzică populară, înființată în 1 decembrie 1949,[1] destinată înregistrărilor de studio. În prezent este și orchestră de concert. De-a lungul timpului a avut diverse denumiri: Orchestra populară a Comitetului de Radio (1950-1954), Orchestra de muzică populară Radio (1954-1957, care este și cea actuală), Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii (1957-1989). Această orchestră se află în subordinea Societății Române de Radiodifuziune.

Începuturi[modificare | modificare sursă]

Înainte de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, compozitorul Tiberiu Brediceanu dorea să înființeze o mică orchestră populară la Radio București, care să stea la dispoziția rapsozilor populari pentru acompaniament sau să interpreteze muzică populară instrumentală, și al cărei dirijor să fie Ion Luca-Bănățeanu.[2] Acest lucru nu s-a putut întâmpla atunci, din cauza războiului. Ion Luca-Bănățeanu a plecat cu familia sa la Bozovici.

La 1 decembrie 1949 se înființează Orchestra de muzică populară Radio.[1] Fondator, dirijor și prim-solist violonist a fost Ion Luca-Bănățeanu,[3] care în luna aprilie a aceluiași an fusese membru fondator al Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folklor.[3] Orchestra populară Radio de atunci se compunea din 12 instrumentiști,[4] între care: Traian Lăscuț-Făgărășanuclarinetist, Iosif Milu și Ion Murgutaragotiști, Iosif Cocoșțambalist, Moise Belmustață, Nelu Stan, Stan Simion-Bănățeanu și Aladar Arpad – violoniști și violiști,[3] Marcel Budalăacordeonist.

Dirijori[modificare | modificare sursă]

Toți dirijorii Orchestrei de muzică populară Radio au îndeplinit și statutul de orchestrator.

Permanenți[modificare | modificare sursă]

În anii '50, primii trei dirijori aveau în vedere prelucrarea repertoriului din anumite zone folclorice.

Colaboratori[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Instrumentiști notabili[modificare | modificare sursă]

Componența actuală[modificare | modificare sursă]

În 2014, orchestra era formată din:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b srr.ro. Radio România - Anii 40. Accesat la 12.07.2014.
  2. ^ 7-zile.com. Lăutari de altădată. Ion Luca Bănățeanu (II), de Ștefan Isac. Accesat la 12.07.2014.
  3. ^ a b c 7-zile.com. Lăutari de altădată. Ion Luca Bănățeanu, de Ștefan Isac. Accesat la 12.07.2014.
  4. ^ orchestreradio.ro. Despre Orchestra de muzică populară Radio Arhivat în , la Wayback Machine.. Accesat la 12.07.2014.
  5. ^ orchestreradio.ro. Componența Orchestrei de muzică populară Radio Arhivat în , la Wayback Machine.. Accesat la 12.07.2014.

Vezi și[modificare | modificare sursă]