Mulhouse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mulhouse

—  Oraș  —
Assemblage mulhouse.jpg
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Coordonate:Coordonate: 47°44′58″N 7°20′24″E / 47.749444444444°N 7.34°E / 47.749444444444; 7.3447°44′58″N 7°20′24″E / 47.749444444444°N 7.34°E / 47.749444444444; 7.34

Țară Franța Franța
Departament Haut-Rhin

Localități componente

Guvernare
 - Primar Jean-Marie Bockel

Suprafață
 - Total 22,18 km²
Altitudine 232-338 m.d.m.

Populație (1999)
 - Total 112,002 locuitori
 - Densitate 4,976 loc./km²

Fus orar UTC+1
Cod poștal 68100–68200

Localități înfrățite
 - Walsall Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 - Anvers Belgia
 - Kassel Germania
 - Bergamo Italia
 - Milwaukee Statele Unite ale Americii
 - Chemnitz Germania
 - Giv'atayim Israel
 - Timișoara România
 - Arhanghelsk Rusia
 - El-Khroub Algeria
 - Sofara[*] Mali

Site web: http://www.ville-mulhouse.fr/

[[Fișier:|290x290px|none|Poziția localității Mulhouse]]Poziția localității Mulhouse
[[Fișier:|290x290px|none|Poziția orașului]]Poziția orașului

Mulhouse (în germană Mülhausen) este un oraș în Franța, sub-prefectură a departamentului Haut-Rhin, în regiunea Alsacia. După Strasbourg este al doilea oraș ca mărime din Alsacia. Denumirea sa provine de la Mühle, cuvântul german pentru "moară". Stema orașului reprezintă roata unei mori.

Oraşul Mulhouse a fost menţionat pentru prima dată în anul 803. Oraşul a luat naştere pe un sit adesea inundat, pe care însă l-a transformat într-un atu: instalarea unei mori a creat bazele pentru o activitate economică, a dat numele oraşului, iar roata morii, chiar şi astăzi, simbolizează oraşul. Potrivit legendei, un razboinic a fost găsit rănit aproape de moară şi fiica morarului l-a îngrijit şi mai târziu i-a devenit soţie. Copiii lor s-au numit mulhousieni şi aceasta explică numele „Mulhausen”, care în limba germană înseamnă Casa Morii.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Orașul s-a bucurat de autonomie în cadrul Sfântului Imperiu Roman, până la anexarea sa de către Franța, pe 4 ianuarie 1798.

Frederic I Barberousse a făcut din Mulhouse un veritabil oraş. În anul 1308, statutul de oraş regal i-a conferit o cvasi-independenţă. Alianţele sale cu cantoanele elveţiene (Mulhouse obţinând statutul de canton aliat în anul 1515) şi regatul Franţei i-au permis să-şi păstreze autonomia şi să fie ocolit de conflictele care au trecut Alsacia prin foc şi sabie, precum războiul de treizeci de ani.

Mulhouse a dispus de atuuri care i-au permis dezvoltarea economică: capital graţie comerţului său, mână de lucru graţie populaţiei rurale, iar religia calvinistă i-a conferit o morală bazată pe eforturi şi perseverenţă. În anul 1746, patru tineri cetăţeni ai oraşului au fondat o manufactură pentru imprimarea ţesăturilor, moment care a dat startul industrializării rapide a oraşului.

La 4 ianuarie 1798, oraşul Mulhouse a votat realipirea sa la Franţa, fapt care a dat un nou impuls dezvoltării oraşului: întreprinderile s-au înmulţit şi s-au mecanizat; industria textilă a antrenat naşterea industriei chimice şi mecanice şi crearea şcolilor specializate; infrastructura de transport s-a dezvoltat: canalul dintre Ron şi Rin, calea ferată. Oraşul Mulhouse a devenit unul dintre cele mai înfloritoare oraşe industriale din Franţa. Cu fiecare generaţie, populaţia s-a dublat graţie afluxului de populaţii venite din regiunile învecinate, din Elveţia şi Germania. Avântul industriei a fost stopat de războiul din anul 1870 şi anexarea la Germania. Oraşului i-au fost necesari mai mulţi ani pentru a se adapta la un nou mediu, şi apoi, când a redevit francez, în anul 1918, pentru a se readapta la noi pieţe. În perioada 1940-1944, oraşul Mulhouse a suferit ocupaţia nazistă, iar bombardamentele pentru eliberare i-au provocat distrugeri importante. După război, oraşul Mulhouse a început un vast program de reconstrucţie.

Mulhouse în prezent

Cu o aşezare geografică privilegiată şi o reţea de comunicaţii ieşită din comun, oraşul se sprijină pe faimosul „model mulhousian”. Un model care conjugă spiritul de iniţiativă, pragmatismul, capacitatea de a depăşi provocările, preocupare pentru binele comun şi ospitalitatea tradiţională. În prezent, dotat cu un patrimoniu istoric pus în valoare, cu numeroase echipamente culturale şi sportive, cu o universitate tânără şi dinamică, oraşul Mulhouse propune un cadru de viaţă atractiv.

Economie

Economia locală a profitat de perioada de prosperitate pe care a cunoscut-o Franţa după război. Industria textilă s-a adaptat noilor condiţii economice, au apărut şi s-au dezvoltat noi sectoare de activitate: construcţiile electrice, industria constructoare de automobile (uzina Peugeot), industria chimică, telecomunicaţiile, industria electronică, ingineria etc.

Ştiinţă şi educaţie

Mulhouse are numeroase şcoli şi organisme de învăţământ superior, printre care şi Universitatea Haute Alsace, care cuprinde mai multe facultăţi cu profil umanist şi tehnic şi care aparţine reţelei EUCOR de cooperare între universităţile din Strasbourg, Karlsruhe, Freiburg şi Basel (100.000 de studenţi şi cea mai mare concentraţie de cercetători din Europa).

Cultură

Mulhouse are mai multe teatre, numeroase săli de spectacole, trei complexe de cinema, în cursul anului având loc nenumărate evenimente culturale. La Filature este un loc cultural unic, care adăposteşte Orchestra Simfonică din Mulhouse, Opera Naţională şi mai multe săli de spectacole.

Sport

În oraş există un Palat al Sporturilor şi numeroase cluburi sportive, cele mai importante sporturi practicate fiind: fotbalul, handbalul, hocheiul pe gheaţă, nataţia şi voleiul.

Timp liber

Mulhouse găzduieşte numeroase muzee: Muzeul Naţional al Automobilului - celebra colecţie Schlumpf, Electropolis - cel mai important muzeu din Europa consacrat energiei electrice, Muzeul Căilor Ferate - cel mai mare muzeu feroviar din Europa, Muzeul Imprimeriei pe Pânză, Muzeul Textilor, Muzeul Hârtiei Pictate etc., care i-au dat renumele oraşului de „capitală europeană a muzeelor tehnice”. Alte muzee: Muzeul Satului Alsacian, Muzeul de Istorie din Primăria veche, Muzeul de Artă. Grădina Zoologică şi Parcul Botanic.

Zeci de monumente de arhitectură civilă, militară şi sacră îmbogăţesc imaginea oraşului.

Frescele care înfrumuseţează faţadele vechilor clădiri reprezintă o moştenire a oraşului de influenţă elveţiană.

Inedit: În centrul oraşului se înalţă Turnul Europei, în vârful căruia este situat un restaurant panoramic care se roteşte 360o, ceea ce permite observarea în timpul mesei a întregii panorame (Munţii Jura, Munţii Pădurea Neagră, Alpii elveţieni). Vizibil de departe, acesta a devenit simbolul oraşului Mulhouse.

De vizitat Târgul de Crăciun organizat în luna decembrie.

Transport

Oraşul este deservit de Euro-Airport, pe care Mulhouse îl împarte cu Basel şi Freiburg. Mulhouse se află în centrul unui sistem de cale ferată unde trenurile de mare viteza din Europa se întâlnesc: Rhine-Rhone TGV, "The Rail 2000" dintre Italia (Milano) şi sudul Germaniei; o legătură feroviară directă cu Basel (Elveţia). Transportul public este asigurat de o reţea extinsă de tramvaie. Oraşul este traversat de Canalul Ron-Rin.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mulhouse