Mlaștina Hărman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mlaștina Hărman
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Mlaștina Hărman
Harta locului unde se află Mlaștina Hărman
Localizarea rezervației pe harta țăriiImagine din rezervație
Harta locului unde se află Mlaștina Hărman
Harta locului unde se află Mlaștina Hărman
Localizarea rezervației pe harta județului
(punctul marchează aproximativ centrul rezervației)
Poziția Județul Brașov
 România
Cel mai apropiat oraș

Hărman
Coordonate45°43′02″N 25°40′06″E () / 45.71722°N 25.66833°E[1]
Suprafață2 ha
Înființaredeclarat - 1962 declarat în 2000

Mlaștina Hărman este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip botanic) sitată în județului Brașov, pe teritoriul administrativ al comunei Hărman.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 2 hectare se află în partea central-estică a Depresiunii Brașovului (regiune istorică și etnografică din sud-estul Transilvaniei cunoscută sub denumirea de Țara Bârsei), în extremitatea estică a județului Brașov, în partea vestică a satului Hărman și cea sudică a Dealului Lempeș (rezervație naturală de tip botanic și pesagistic), în imediata apropiere a drumului județean (DJ112A) care leagă Hărmanul de localitatea Bod[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și reprezintă o arie naturală în lunca Oltului (mlaștini și terase de luncă alcătuite din nisipuri, pietrișuri și argile) străbătută de câteva pâraie (Hușbor, Părăul de sub Coastă, Valea Morilor) ale căror ape au creat condiții prielnice supraviețuiri a mai multor specii floristice, relicte glaciare.[4].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Aria naturală adăpostește o mare varietate floristică incluzând peste 150 de relicte glaciare, dintre care unele foarte rare sau endemice pentru Țara Bârsei.

Ochii-broaştei (Primula farinosa)

Floră[modificare | modificare sursă]

Printre speciile floristice semnalate în arealul rezervației pot fi amintite: o subspecie endemică de armeria (Armeria barcensis) [5], bumburez (Schoenus nigricans), laleaua pestriță (Fritillaria meleagris) [6], darie (Pedicularis sceptrum-carolinum), gențiană mov (Swertia perennis), gălbinele/curechi de munte (Ligularia sibirica), drețe (Callitriche palustris), o orhidee din specia Orchis incarnata, ochii-broaștei (Primula farinosa), ghințură (Gentiana pneumonanthe), otrățel (Utricularia vulgaris), roua cerului (Drosera anglica).

Ierburile sunt prezente cu specii de: pipirig (Schoenoplectus setaceus), iarbă albastră (Molinia coerulea), trestie de câmp (Calamagrostis neglecta) sau tufe de Cladium mariscus[7].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

  • Drumul național DN11 Brașov - Hărman, de aici se continuă pe drumul județean DJ112A (spre Bod), la ieșire din localitate pe partea stângă a șoselei se află rezervația.
  • Drumul județean DJ112A pe ruta Codlea - Bod - Hărman (înainte de intrare în sat, pe partea dreaptă se ajunge în rezervație).

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (monumente istorice, lăcașuri de cult, arii naturale protejate), astfel:

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Hărman

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eunis.eea.europa.eu - Mlastina Harman (general information); accesat la 6 februarie 2013
  2. ^ Mlastina Harnan Nature Reserve (geolocalisation); accesat la 6 februarie 2013
  3. ^ Legea Nr.5 din 6 marie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 6 februarie 2013
  4. ^ Econ.untbv.ro Universitatea Transilvania - Arii protejate în județul Brașov[nefuncțională]
  5. ^ Specia floristică Armeria barcensis este cunoscută de localnici sub denumirea populară de jimlă sau jimb
  6. ^ Specia floristică Fritillaria meleagris este cunoscută și sub denumirea populară de bibilică
  7. ^ brasov.ro - Rezervații naturale din județul Brașov - Mlaștina Hărman Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 6 februarie 2013
  8. ^ Tarabarsei.eu - Legendele Țării Bârsei - Biserica Evanghelică Bod; accesat la 6 februarie 2013