Peștera Comăna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peștera Comăna

Pestera cuprinde un sistem de galerii dispus pe 3 nivele, avand o dezvotare pe cca. 2500 m si o denivelare de 70 m (-40)
Geografie
LocalizareMunții Perșani, Județul Brașov, România
Coordonate45°52′29″N 25°18′41″E ({{PAGENAME}}) / 45.87472°N 25.31139°E
Lungime2500 m
Adâncime70 m
Altitudine610 m
Descoperire1981 Clubul CS Silex Brașov
Număr de intrări1
Alte informații
Castigarea premiului “EXPLORATORII “ de catre membrii clubului C.S. Silex, la editia din 1982 a manifestarii nationale SPEOSPORT, pentru cea mai mare descoperire speologica a anului

Rezervația naturală Peștera Comăna este situată in Munții Perșani pe Râul Comăna. Rezervația Peștera Comăna se află pe raza satului Comăna de Sus și are o suprafață de 41,562 ha; este cantonată în dolomitele triasicului mediu din muntele Peștera și este situată la sud de Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită. Peștera Comăna constituie drumul subteran al pârâului ce iși adună apele de pe platoul suspendat aflat la sud de muntele Peștera. Peștera are o valoare științifică deosebită din diverse puncte de vedere (stalagmite de mari dimensiuni, scurgeri parietale masive, bazine cu cristale sub formă de brăduți, prezența helectitelor, Galeria cu Excentrite, stilolite translucide cu dimensiuni de până la 1,5 m, cristalicite, cristale de aragonit, planșee suspendate). Acces: DN1 București-Brașov-Șercaia, DN 1 S Părău-Comăna de Jos, DJ 104N Comăna de Jos-Comăna de Sus, apoi drumul forestier de pe valea Comănii.

Rezervația cuprinde peștera (golul subteran), suprafața de teren situată la exterior, reprezentată de parcelele silvice %93, %96, %97 din U.P.V Comana, Ocolul Silvic Măieruș, precum și o zonă de pășune împădurită. Parcelele amenajistice sunt preluate din amenajamentul silvic întocmit în anul 1991, fiind incluse și pe harta silvică ce face parte integrantă din amenajament.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]