Mâna unui criminal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mâna unui criminal
'Hands of a Murderer'

Afișul filmului
Titlu originalHands of a Murderer
Genpolițist, aventuri
RegizorStuart Orme
ScenaristCharles Edward Pogue
ProducătorRobert E. Fuisz
William F. Storke (executivi)
Geoffrey W. Lowe (asociat)
Operator(i)Ken Westbury
MontajKeith Palmer
MuzicaColin Towns
CostumeSue Yelland
DistribuțieEdward Woodward
John Hillerman
Anthony Andrews
Kim Thomson
Peter Jeffrey
Terence Lodge
Premiera1990
Durata90 min.
ȚaraRegatul Unit Regatul Unit
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Mâna unui criminal (în engleză Hands of a Murderer) este un film de televiziune britanic din anul 1990, regizat de Stuart Orme și în care rolurile principale au fost interpretate de Edward Woodward, John Hillerman și Anthony Andrews.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Acțiunea se petrece la Londra, în anul 1900. În timp ce se afla pe eșafod pentru a fi spânzurat, profesorul Moriarty, creierul crimei din Londra și inamicul declarat al lui Sherlock Holmes, reușește să scape într-o trâmbă de fum. La scurt timp după evadare, Mycroft Holmes detectează o scurgere de informații în cadrul serviciilor secrete britanice și-l solicită pe Sherlock să contribuie la identificarea trădătorului. Detectivul refuză la început, dar își dă seama apoi că Moriarty se află în spatele furturilor de informații.

Profesorul Moriarty își reluase imediat activitățile sale criminale. El apelează la o femeie foarte seducatoare, Sophy Devere, care hipnotizează pe unul dintre asistenții tineri ai lui Mycroft pentru a fura informații. Profesorul intră astfel în posesia unui cod secret utilizat de către armata britanică pentru a-și cripta mesajele sale militare, cod pe care încearcă să-l vândă celui mai mare ofertant, după ce va intra în posesia cheii. Cheia se află însă la Mycroft, așa că Moriarty pune la cale răpirea acestuia. În acel moment, Sherlock Holmes intră în acțiune pentru a-și salva fratele și a zădărnici planurile lui Moriarty.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Scenariu[modificare | modificare sursă]

Scenariul filmului nu este o adaptarea a vreunei povestiri a lui Conan Doyle, ci un remake al scenariului original al lui Charles Edward Pogue, The woman in green (1945), cu Basil Rathbone în rolul lui Holmes.

Legături externe[modificare | modificare sursă]