Adventures of Sherlock Holmes; or, Held for Ransom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Adventures of Sherlock Holmes; or, Held for Ransom
RatingRating.gif
Genfilm mut
Film bazat pe literatură[*]
crime film[*]  Modificați la Wikidata
RegizorJ. Stuart Blackton[*]  Modificați la Wikidata
AutorTheodore A. Liebler Jr.[*]  Modificați la Wikidata
ScenaristTheodore A. Liebler Jr.[*]  Modificați la Wikidata
Bazat peSemnul celor patru  Modificați la Wikidata
DistribuitorVitagraph Studios[*]  Modificați la Wikidata
StudioVitagraph Studios[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieMaurice Costello[*]
Kyrle Bellew[*]
J. Barney Sherry[*]  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
ȚaraStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Prezență online
Internet Movie Database
KinoPoisk

Adventures of Sherlock Holmes; or, Held for Ransom este un film american din 1905 regizat de J. Stuart Blackton pentru Vitagraph Studios.[1] Este al doilea film bazat pe povestirile cu Sherlock Holmes de Arthur Conan Doyle după filmul trick Mutoscop din 1900 denumit Sherlock Holmes Baffled. Adventures of Sherlock Holmes; or, Held for Ransom este considerat ca fiind prima încercare serioasă de a realiza un film "serios" cu Sherlock Holmes.[2][3] Scenariul este scris de Theodore Liebler Jr. pe baza romanului Semnul celor patru.[4]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost lansat pe 7 octombrie 1905, cu H. Kyrle Bellew și J. Barney Sherry în roluri nelistate. Mult timp s-a considerat că Maurice Costello a interpretat rolul lui Sherlock Holmes, dar Leslie S. Klinger a scris că atribuirea acestui rol lui Costello este greșită.[5] Klinger afirmă că prima identificare a lui Costello în acest rol a fost în cartea Public Life of Sherlock Holmes de Michael Pointer, publicată în 1975, dar Pointer și-a dat seama mai târziu de eroare și i-a scris lui Klinger afirmând:

„"Acum știu că Maurice Costello nu ar fi putut apărea în acest film, deoarece nu s-a alăturat companiei Vitagraph până la acea dată. Îmi pare rău pentru că lucrarea mea a fost înșelătoare, dar mă îndoiesc că voi avea ocazia unei retipăriri în care să fac modificări; și nici nu am timp să fac acest lucru oricum."[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The Adventures of Sherlock Holmes; or, Held for Ransom”. British Film Institute Film & TV Database. Accesat în . 
  2. ^ Hardy, Phil (). The BFI Companion to Crime. Berkeley: University of California Press. p. 168. ISBN 978-0-304-33215-1. 
  3. ^ Bunson, Matthew (). Encyclopedia Sherlockiana: an A-to-Z guide to the world of the great detective. London: Macmillan. p. 121. ISBN 978-0-671-79826-0. 
  4. ^ Carl Bennett (). „Adventures of Sherlock Holmes”. The Progressive Silent Film List. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  5. ^ a b Kilnger, Leslie S. (iunie 1998). „Was Maurice Costello The First Screen Sherlock Holmes?”. The Baker Street Journal. 48 (2): 27–30. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]