Sari la conținut

Mycroft Holmes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mycroft Holmes

Mycroft Holmes, reprezentat de Sidney Paget
în Strand Magazine
Apariții
Creat deArthur Conan Doyle  Modificați la Wikidata
Jucat deChristopher Lee
Mark Gatiss[*]
Sam Claflin[*]
Stephen Fry
Rhys Ifans
Boris Vladimirovici Kliuev[*][[Boris Vladimirovici Kliuev (Soviet and Russian actor (1944-2020))|​]]
Charles Gray
Hugh Laurie
Richard E. Grant[*][[Richard E. Grant (British-Swazi actor)|​]]
Robert Morley
John Sessions[*]
Peter Jeffrey[*][[Peter Jeffrey (British television and film actor (1929-1999))|​]]
Jerome Willis[*][[Jerome Willis (actor britanic)|​]]  Modificați la Wikidata
Apariții înCanonul lui Sherlock Holmes
Sherlockiana
Sherlock  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat
Data nașterii  Modificați la Wikidata
Relații
Naționalitateenglez
SerieSherlock Holmes

Mycroft Holmes este un personaj literar fictiv creat de Sir Arthur Conan Doyle și care apare în mai multe povestiri cu Sherlock Holmes, prima dintre ele fiind Traducătorul de greacă (publicată în septembrie 1893). El este fratele mai mare (cu șapte ani) al celebrului detectiv Sherlock Holmes.

Profil[modificare | modificare sursă]

Dotat cu puteri deductive care le depășesc chiar și pe cele ale fratelui său mai mic, Mycroft este totuși incapabil de a efectua o muncă de detectiv similară cu cea a Sherlock din cauza faptului că el nu este dispus să depună efortul fizic necesar pentru a-și verifica concluziile.

„...el nu are ambiție și nici energie. Nici măcar nu s-ar deranja să-și verifice soluțiile și i-ar mai degrabă i-ar lăsa pe oameni să creadă că greșește decât să se obosească să le dovedească faptul că are dreptate. I-am prezentat de multe ori câte o problemă și am primit o explicație care s-a dovedit mai târziu a fi corectă. Cu toate acestea, el este absolut incapabil să elaboreze detaliile practice de care trebuie să te ocupi înainte ca un caz să poată fi dus în fața unui judecător sau a unui juriu.”
—Sherlock Holmes, vorbind despre fratele său în "Traducătorul de greacă"

În timp ce povestirile lui Conan Doyle nu indică în mod clar ce poziție ocupă Mycroft Holmes în guvernul britanic, Sherlock Holmes spune că "Uneori, el este guvernul britanic [...] omul cel mai indispensabil din țară." El pare că este un fel de computer uman:

„Concluziile fiecărui departament îi sunt prezentate, iar el este centrul de schimb, biroul care face bilanțul. Toți ceilalți sunt specialiști, dar specialitatea sa este să fie atotștiitor.”

Mycroft a apărut sau a fost menționat în patru povestiri ale lui Doyle: "Traducătorul de greacă", "Ultima problemă", "Casa pustie" și "Planurile Bruce-Partington". Deși el își exercită, ocazional, aptitudinile de observare și de deducție în acele povestiri, el rămâne totuși un dezlegător de mistere sedentar, oferind soluții care nu se bazează pe dovezi și îl lasă pe Sherlock să se ocupe de orice alt detaliu practic. De fapt, lipsa de spirit practic a lui Mycroft este un handicap grav, în ciuda talentelor sale deductive: în "Traducătorul de greacă", greșelile în abordare aproape că îl costă viața clientului său.

Mycroft seamănă cu Sherlock, dar este descris în "Traducătorul de greacă" ca fiind "un om mult mai mare și mai robust". În "Planurile Bruce-Partington", este oferită următoarea descriere:

„Era construit masiv, greoi, iar în alură se distingea o oarecare inerție și stângăcie, dar deasupra acestui corp grosolan se ridica un cap atât de impunător, cu ochii gri-oțel înfundați în orbite, dar atât de scrutători, cu buze atât de ferme, cu o expresie a chipului atât de subtilă, încât uitai de corpul mătăhălos după prima privire și te impresiona doar mintea ce-l domina.”

Mycroft își petrece o mare parte a timpului la Clubul Diogene, al cărui cofondator este.

Apariții ulterioare[modificare | modificare sursă]

Mycroft Holmes a fost portretizat de mai multe ori în adaptările cinematografice, cele pentru televiziune și cele radiofonice ale povestirilor cu Sherlock Holmes.

Radio[modificare | modificare sursă]

 • În serialul radiofonic din anii 1950 cu John Gielgud în rolul lui Sherlock Holmes, propriul frate al lui Gielgud, Val Gielgud, a interpretat rolul lui Mycroft.
 • John Hartley l-a interpretat pe Mycroft în "The Greek Interpreter" la 21 octombrie 1992, "The Bruce-Partington Plans" la 24 ianuarie 1994 și "The Retired Colourman" la 29 martie 1995 în adaptările radiofonice pentru BBC Radio cu Clive Merrison în rolul lui Sherlock și Michael Williams în rolul dr. Watson.

Filme și televiziune[modificare | modificare sursă]

Romane și povestiri[modificare | modificare sursă]

Personajul a fost folosit de mai multe ori în opere literare care nu sunt adaptări ale povestirilor cu Holmes:

 • În seria de cărți despre Thursday Next ale lui Jasper Fforde, se afirmă că Mycroft este unchiul lui Thursday, devenind un personaj de ficțiune și preluând reședința din seria cu Sherlock Holmes pentru a scăpa de diabolica Goliath Corporation.
 • El este personajul principal într-o serie de romane polițiste ale autorului Quinn Fawcett.
 • El este un personaj recurent în seria de cărți polițiste cu Mary Russell ale lui Laurie R. King, în care un Sherlock Holmes retras din activitate este un personaj important. Mycroft este prezentat ca o figură importantă în cadrul Serviciului Secret Britanic, care, ocazional, îi invită pe Russell și Holmes pentru a-l ajuta în anumite cazuri.
 • Un tânăr Mycroft Holmes este protagonistul unei aventuri "editate" de Michael P. Hodel și Sean M. Wright, Enter the Lion: A Posthumous Memoir of Mycroft Holmes (publicată cu o copertă groasă de Hawthorn Books în 1979 în SUA și de JM Dent & Sons Ltd. în 1980 la Londra (ISBN 0-460-04483-4) și cu coperți subțiri de către Playboy Press în 1980). Acțiunea are loc în 1875, la zece ani de la sfârșitul Războiului Civil American, în momentul în care Mycroft Holmes era un mic funcționar la Foreign Office. Mycroft este ajutat de fratele său mai mic Sherlock, de Victor Trevor (care apare în povestirea lui Doyle "Vasul „Gloria Scott”") și de un aventurier cunoscut sub numele de "Căpitanul Jericho", un fost sclav misterios. Ei formează împreună un grup într-un efort de a preveni o încercare a foștilor ofițeri ai Confederației să implice guvernul britanic într-o schemă de a răsturna guvernul Statelor Unite. Povestea oferă, de asemenea, o explicație cu privire la antagonismul dintre Sherlock Holmes și profesorul Moriarty.
 • Mycroft are un rol mic, dar extrem de important, în romanul The Mycroft Memoranda al lui Ray Walsh, publicat la Londra de Andre Deutsch, în 1984 (ISBN 0-233-97582-9), în care Sherlock Holmes, la cererea primarului Henry Smith al Londrei, se implică în căutarea lui Jack Spintecătorul.
 • Mycroft și Clubul Diogene joacă un rol important în romanul Anno Dracula al lui Kim Newman.
 • Romanul All-Consuming Fire din seria Doctor Who îi prezintă pe Sherlock și Mycroft Holmes, precum și pe apocriful Sherringford Holmes. Companionul doctorului, Bernice Summerfield, a fost reunit apoi cu Mycroft în piesa audio The Adventure of the Diogenes Damsel (2008), în care vocea sa a fost interpretată de David Warner.
 • Romanul Oscar Wilde and the Candlelight Murders de Gyles Brandreth sugerează că prietenia lui Oscar Wilde cu Arthur Conan Doyle l-a determinat pe Doyle să-l creeze pe Mycroft ca o caricatură a lui Wilde: briliant din punct de vedere intelectual, dar indolent și leneș.
 • Povestirea premiată "You See But You Do Not Observe" a lui Robert J. Sawyer îl prezintă pe omonimul lui Mycroft Holmes implicat în aducerea lui Sherlock și Watson în anul 2096 pentru a rezolva un mister științific.
 • El apare în romanul The Italian Secretary (2005) de Caleb Carr.
 • În seria Enola Holmes, Mycroft este tutorele legal oficial al surorii sale mai tinere, Enola, după plecarea misterioasă a mamei lor cu prilejul sărbătoririi vârstei de 14 ani a fiicei sale. Nedorind să se supună dorinței lui ca ea să fie trimisă la o școală cu internat pentru a se conforma moravurile sociale feminine contemporane, Enola fuge pentru a deveni în secret un detectiv privat la Londra, evitându-și frații. În această serie, Mycroft este ferm hotărât să o prindă în timp ce Sherlock își dezvoltă respectul față de talentele ei considerabile și începe să înțeleagă motivele ei de a-i sfida. Cu toate acestea, Mycroft bănuiește că Enola ar putea fi determinată să devină un coleg adult în profesia fratelui său, o noțiune pe care Sherlock o găsește greu de acceptat.
 • Seria Young Sherlock Holmes de Andrew Lane îl are ca personaj și pe Mycroft Holmes.
 • Romanul pornografic The Sexual Adventures of Sherlock Holmes, scris de un autor cu pseudonimul "Larry Townsend" îl prezintă pe Mycroft ca homosexual și Clubul Diogene ca un club doar de bărbați.

Benzi desenate[modificare | modificare sursă]

Jocuri PC[modificare | modificare sursă]

Referințe în cultura populară[modificare | modificare sursă]

Mycroft este menționat uneori și în cultura populară:

 • O paralelă se poate observa în serialul de televiziune Monk în legătura între detectivul ficțional obsesiv-compulsiv Adrian Monk și fratele său chiar mai inteligent, dar și mai nevrotic și agorafobic, Ambrose. Ca și Mycroft, Ambrose este mai inteligent decât fratele său, dar este mai puțin dispus să investigheze (deși acest lucru se datorează faptului că el este agorafobic).
 • Mycroft a fost parodiat în seria Solar Pons cu un personaj pe nume Bancroft Stoneham Pons, care era cu șapte ani mai în vârstă decât personajul principal.
 • Mycroft a fost sursa de inspirație pentru numele asistentului tăcut al directorului programului Brain of Britain al BBC Radio 4. Expresia "Mycroft își clatină capul" a devenit binecunoscută ascultătorilor. Ian Gillies (care a fost cunoscut ca Mycroft) a murit în 2002 și a fost înlocuit de un personaj cunoscut sub numele de "Jorkins".
 • Mycroft a fost sursa de inspirație pentru numele unui personaj în The Moon Is a Harsh Mistress de Robert A. Heinlein: "Mycroft" a.k.a. Mike, a H.O.L.M.E.S. ("High-Optional, Logical, Multi-Evaluating Supervisor") Mark 4, un computer care dispune de simțuri. La un moment dat în povestire, Mike indică faptul că Sherlock este într-adevăr, fratele său.
 • O serie de benzi desenate ale lui Kim Deitch îl are ca personaj pe "Miles Mycroft, detectiv cu puteri paranormale".
 • Personajul Marchizului de Londra, în povestirile cu Lordul Darcy ale lui Randall Garrett, este bazat în cea mai mare parte pe Nero Wolfe, dar are și elemente de Mycroft; el este un oficial guvernamental având relații cu detectivul și, în timp ce este la fel de inteligent ca ruda sa, are un interes scăzut în folosirea intelectului pentru a rezolva crime.
 • În episodul "Photon Bullet" a primei serii a seaQuest DSV un hacker folosește un calculator manual "Mycroft" ca un nod de telecomunicații subacvatice.
 • Scriitorul britanic Colin Dexter, autor al seriei de cărți cu inspectorului Morse, a scris o povestire cu Sherlock Holmes cu titlul "A Case of Mis-Identity", ca parte dintr-o colecție de povestiri publicate sub titlul "Morse's Greatest Mystery", în care cunoștințele practice ale lui Watson legate de circumstanțele unui caz sunt discutate în fotoliu de Sherlock Holmes și Mycroft.
 • Agatha Christie în The Big Four îl introduce pe "Achille Poirot, fratele lui Hercule Poirot". Acesta este considerat a fi o parodie deliberată a lui Mycroft Holmes. (Într-un pasaj, Hercule Poirot spune: "Nu știi că fiecare detectiv are un frate care este mai isteț decât el, dar mai puțin practic?") Ulterior în carte, Christie dă impresia că "Achille" era de fapt Poirot-însuși deghizat.
 • În romanele cu "Sir Henry Merrivale" ale lui John Dickson Carr, genialul și supraponderalului șef al Departamentului de Informații Militare este comparat cu Mycroft Holmes, pentru a-l necăji.
 • O asemănare a fost observată între Mycroft Holmes și un alt detectiv ficțional genial, dar sedentar, Nero Wolfe a lui Rex Stout; s-a sugerat, cu grade diferite de seriozitate, că ei ar putea fi rude. Forma cea mai cunoscută a acestei ipoteze — popularizată de William S. Baring-Gould, care a scris "biografiile" lui Sherlock Holmes și Nero Wolfe — susține că Wolfe este urmașul lui Sherlock și a Irenei Adler.
 • La un moment dat s-a planificat ca Gregory House să aibă un frate mai mare care era inspirat de Mycroft, în același fel în care House era inspirat din Sherlock. Stephen Fry (care este partenerul actorului care-l interpretează pe House, Hugh Laurie) trebuia să-l interpreteze, dar planul nu s-a mai realizat din cauza altor angajamente. Fry a interpretat rolul lui Mycroft în continuarea filmului Sherlock Holmes din 2009.
 • În episodul Angels and Devils al serialului TV Numb3rs, Larry Fleinhardt, interpretat de Peter MacNicol, spune: "Eu mereu m-am închipuit mai degrabă ca un Mycroft decât ca un dr. Watson". El extinde această referire în seria finală când își asumă rolul de expert în matematică și știință pentru FBI în locul lui Charlie Eppes spunând: "... ca și fratele lui Sherlock, Mycroft Holmes, eu prefer să fac conceptualizarea, lăsând munca de teren altora".
 • În seria manga Embalming -The Another Tale of Frankenstein- a lui Nobuhiro Watsuki, Asuhit Richter merge la Clubul Diogene din Londra pentrz a se întâlni acolo cu unul dintre fondatorii clubului și clientul său "Mike Roft", un joc de-al lui Mycroft, care este și el un înalt funcționar guvernamental. Mike remarcă faptul că "dacă tu cauți pe cineva, fratele meu mai tânăr este destul de priceput la acest gen de treburi" și i-a localizat pe dr. Peabody și Fury Flatliner. Deși este văzută doar silueta fratelui său, este evident că aceasta este a lui Sherlock Holmes.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Stephen Fry to play Sherlock Holmes' brother on film”. BBC. . Accesat în . 
 2. ^ Martin Mystère: The Return of Jack. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Stories from Elsewhere: The creature from the fog. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]