Sherlock Holmes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la un detectiv fictiv creat de Sir Arthur Conan Doyle. Pentru alte sensuri, vedeți Sherlock Holmes (dezambiguizare).
Sherlock Holmes
Holmes by Paget.jpg
Sherlock Holmes imaginat de ilustratorul britanic Sidney Edward Paget în paginile revistei Strand.
Apariții
Creat de Arthur Conan Doyle
Jucat de Christopher Lee
Alan Wheatley
Basil Rathbone
Peter Cushing
William Gillette[*]
Eille Norwood
Benedict Cumberbatch
Jonny Lee Miller
Vasily Livanov[*]
Matt Frewer
Igor Petrenko[*]
Ian McKellen
Robert Downey
Jeremy Brett
Serial Canonul lui Sherlock Holmes
Profil
Sexul bărbat[*]
Ocupație Detectiv particular
Locuință 221B Baker Street
Relații

Sherlock Holmes (pronunție: /ˈʃɜrlɒk ˈhoʊmz/)[1] este un detectiv particular ficțional, creat de autorul si medicul scoțian Arthur Conan Doyle. Fantasticul „consultant detectiv” al Londrei, Holmes este cunoscut pentru raționamentul logic, abilitățile sale de deghizare, și utilizarea abilităților sale criminalistice pentru a rezolva cazurile grele. Sherlock Holmes este probabil cel mai faimos detectiv fictiv și, desigur, unul dintre cele mai cunoscute și universal recunoscute personaje literare.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Holmes, a apărut pentru prima dată în anul 1887, apărând în patru nuvele și 56 de povestiri. Prima nuvelă, Studiu în roșu, a apărut în Beeton's Christmas Annual în anul 1887, iar a doua, Semnul celor patru, în Lippincott's Monthly Magazine în anul 1890. Popularitatea caracterului a crescut enorm cu primele serii de povești din Strand Magazine, începând cu Scandal în Bohemia în 1891; mai departe, poveștile și cele două nuvele au apărut sub formă de serial până în 1927.

Aparițiile personajului[modificare | modificare sursă]

Conan Doyle a scris patru romane și cincizeci și șase de povestiri sau nuvele în care apare creația sa literară. Aproape toate sunt povestite de Doctorul John H. Watson, prietenul și biograful lui Holmes, cu excepția notabilă a două dintre ele, narate de însuși Sherlock Holmes și alte două, scrise la persoana a treia.

Povestirile au apărut la început într-un serial al revistei The Strand Magazine, urmând apoi să apară de-a lungul unei perioade de mai bine de patruzeci de ani. Această modalitate de apariție era foarte comună a acelor timpuri întrucât și operele lui Charles Dickens, spre exemplu, au apărut, la rândul lor, într-o manieră foarte asemănătoare. Considerând ansamblul tuturor povestirilor, nuvelelor și romanelor, perioada temporală acoperită este 18781903, cu un caz final în 1914.

Acest personaj literar a devenit atât de faimos de-a lungul timpului încât a devenit probabil cel mai jucat personaj de către cei mai mulți actori. În același timp, conform unei estimări făcută de ziarul The Times, după 1964 vânzările în întreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul doi [necesită citare], după Biblie, care este de departe cea mai vândută carte a tuturor timpurilor.

„Dansatorii” din povestirea „The Adventure of the Dancing Men”, una din povestirile lui Arthur Conan Doyle care îl are ca personaj principal pe Sherlock Holmes

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Holmesian”. The Oxford English Dictionary. Oxford, England: Oxford University Press. 1989 

Legături externe[modificare | modificare sursă]