Lao Zi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lao Zi
Zhang Lu-Laozi Riding an Ox (cropped).jpg
Date personale
Născutsecolul al VI-lea î.Hr.[2] Modificați la Wikidata
Chinaamiram⁠(d), Bhimavaram mandal⁠(d), India Britanică, India Modificați la Wikidata
Decedatsecolul al V-lea î.Hr.[2] Modificați la Wikidata
China Modificați la Wikidata
Copii Li Zong[*][[Li Zong |​]][3] Modificați la Wikidata
ReligieTaoism Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
arhivist[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeDan Li[1]
Er Li[1]
Tan Li[1]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Laozi 002.jpg

Lao Zi (chineză: 老子, pinyin: Lǎozǐ; alte variante de transcriere Laozi, Lao Tse, Laotze sau Lao Tzu, numele se traduce prin Bătrânul Maestru) este un filozof chinez, a cărui naștere este cel mai probabil databilă în jurul veacului VI înainte de Hristos. Este figura fondatoare a taoismului și autorul cărții de bază a acestuia, Tao Te Ching - Cartea Căii și a Virtuții (Tao Te King, Dàodéjīng, chineză tradițională: 道德經 [Despre acest sunet ascultă ]). Textul însă a fost stabilit, se pare, abia în secolul IV î.Hr.

Lao Zi a lăsat în urma lui imaginea unui personaj extraordinar. Conceput miraculos la trecerea unei comete sau când mama sa a mâncat o prună magică (li, nume de familie care îi este în general atribuit), se naște cu păr alb și barbă, de unde și numele de bătrân (lao) și cu urechi cu lobii foarte lungi - semn de înțelepciune. Arhivar la curtea Zhou este contemporan cu Confucius care îl recunoaște ca maestru și ființă extraordinară. Și-a părăsit țara la vârsta de cel puțin 160 de ani, sătul de disensiunile politice. Pleacă spre vest călare pe un bivol, apoi, ajuns la frontieră, scrie Cartea Căii și a Virtuții la cererea unui paznic Yin Xi apoi își continuă călătoria. Nimeni nu știe ce a devenit, dar unii cred că nu a murit sau se reîncarnează, reapărând sub diverse forme pentru a transmite Dao.

Istoricitate[modificare | modificare sursă]

Consensul cercetătorilor format în a doua jumătate a secolului XX este că Lao Zi nu a existat ca persoană istorică reală, iar cartea „lui” de căpătâi a fost compilată de mai mulți autori.[4] Alan Watts a sugerat să avem mai multă prudență, susținând că asta era o modă a istoricilor de a se îndoi de personaje spiritual-religioase și că mulți ani sau poate niciodată nu vom ști sigur care a fost adevărul în această privință.[5]

Conform filosofului Roderick Long, tema din Tao Te Ching este împrumutată de la filosofi confucianiști convinși de laissez faire.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lao Zi
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Lao Zi.
  1. ^ a b c Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ a b BnF catalogue général, accesat în  
  3. ^ New Book of Tang[*][[New Book of Tang (11th-century Chinese history book)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Watson (1968), p. 8. Watson, Burton (). Complete Works of Chuang Tzu. New York: Columbia Univ. Press (UNESCO Collection of Representative Works: Chinese Series). p. 408. ISBN 0-231-03147-5.  Citat: "a compilation of Taoist sayings by many hands originating in the -4th century."
  5. ^ Watts (1975, p. xxiii)
  6. ^ Long, Roderick T. Austro-Libertarian Themes in Early Confucianism, The Journal of Libertarian Studies Vol XVII No 3 (Summer 2003), pp. 35–62. [1]PDF (129 KiB)