Sari la conținut

Iunie 2015

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Acest articol este generat integral pe baza informațiilor din articolul 2015 și este actualizat periodic de un robot.
Editările făcute în articol vor fi șterse la următoarea actualizare! Dacă doriți să faceți modificări, editați articolul-sursă.

 iunie 2015 
LMaMiJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Iunie 2015 a fost a șasea lună a anului și a început într-o zi de luni.

26 iunie: Vinerea neagră: ISIS comite atentate coordonate în Saint-Quentin-Fallavier, Kuwait, Sousse, Kobanî, Al-Hasakah și Leego, rezultând 400 de morți
  • 2 iunie: La 5 zile după ce a fost reales președinte al FIFA, elvețianul Sepp Blatter a demisionat ca urmare a scandalului de corupție.
  • 12 iunie: Ceremonia de deschidere a primei ediții a Jocurilor Europene, care se desfășoară la Baku, Azerbaidjan. România participă cu 147 sportivi.
  • 14 iunie: Inundațiile din capitala Georgiei, Tbilisi, ucid cel puțin nouăsprezece persoane și eliberează în stradă animale din grădinia zoologică.
  • 14 iunie: Robotul Philae, aflat pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko de șapte luni, „s-a trezit" din hibernare și a reluat contactul cu Centrul European de Operații Spațiale din Darmstadt, după ce cometa s-a apropiat de soare.[1]
  • 16 iunie: Guvernul de la Chișinău și-a prezentat oficial demisia, la patru zile după anunțul public al lui Chiril Gaburici privind retragerea sa din funcția de premier. Prim-ministrul și-a dat demisia a doua zi, după ce a fost audiat de procurori în dosarul legat de diploma sa de studii, care, potrivit expertizei efectuate de Ministerul de Interne, ar fi falsă.
  • 17 iunie: Portalul enciclopedic Wikipedia a fost distins cu premiul Prințesa de Asturia pentru Cooperare Internațională la cea de-a XXXV-a ediție, la care au fost prezentate 24 de candidaturi din zece țări.
  • 17 iunie: Universitatea din Lisabona a anunțat că o echipă internațională de astronomi a descoperit galaxia cea mai luminoasă și mai strălucitoare din Univers, numită prescurtat CR7.[2]
  • 18 iunie: Sfântul Scaun a dat publicității textul oficial al Enciclicei Papei Francisc intitulată Laudato si' prin care atrage atenția că societatea de consum, distrugerea mediului și subjugarea politicii de către economie, sunt factori de distrugere a planetei.
  • 18 iunie: Partidul Popular Danez (DF), formațiune de dreapta populistă și ostilă imigrației, a obținut în alegerile parlamentare cel mai bun scor electoral din istoria sa (21,1% din sufragii), devenind pentru prima dată cel mai mare partid din blocul de centru-dreapta.
  • 19 iunie: NASA marchează Anul Nou al planetei Marte printr-o serie de evenimente cu caracter științific. Un an marțian durează cât doi ani tereștri.
  • 20 iunie: România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN).[3]
  • 26 iunie: Vinerea neagră: Cel puțin 37 de persoane, inclusiv numeroși turiști occidentali, au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în atacurile teroriste comise la două hoteluri de pe litoralul tunisian. Atacul a fost revendicat de gruparea extremistă suunită Statul Islamic (SI). Zeci de soldați au fost uciși în Somalia într-un atac comis de islamiști ai milițiilor shebab la o bază a forței Uniunii Africane, deținută de un contingent al armatei burundeze. O persoană a fost decapitată într-un atac terorist comis într-o uzină de produse chimice, situată în apropierea localității franceze Lyon.
  1. ^ BBC - "Philae comet lander wakes up, says European Space Agency"
  2. ^ Romaniatv - "Astronomii au descoperit galaxia cea mai luminoasă și mai strălucitoare din Univers"
  3. ^ Agerpres Arhivat în , la Wayback Machine. - "România a devenit membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară"