Alejandro Romay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alejandro Romay
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Tucumán, Provincia Tucumán, Argentina Modificați la Wikidata
Decedat (88 de ani)[2][1] Modificați la Wikidata
Buenos Aires, Argentina Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul israelit din La Tablada Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipneumonie Modificați la Wikidata
Cetățenie Argentina Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri
Proprietar media Modificați la Wikidata

Alejandro Romay (născut Alejandro Argentino Saúl; n. , Tucumán, Provincia Tucumán, Argentina – d. , Buenos Aires, Argentina) a fost un om de afaceri și mogul mass-media argentinian.[3] El a lucrat timp de mai mulți ani la Canal 9 (cunoscut sub conducerea lui cu numele de Canal 9 Libertad) și a devenit cunoscut ca „Țarul televiziunii”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Romay în anii 1960.

Romay și-a început cariera în anul 1940 ca gazdă a unei emisiuni de la LV 7 Radio Tucumán din provincia Tucumán. El a cumpărat LV 12 Radio Aconquija în 1945 și doi ani mai târziu s-a mutat la Buenos Aires. A continuat să lucreze ca gazdă de emisiuni radiofonice, dar a început să lucreze și ca producător de radio, TV și teatru. El a devenit principalul acționar al Canal 9 în 1963 și director al postului de televiziune. A pierdut postul TV atunci când acesta a fost naționalizat în 1974 și s-a mutat în Puerto Rico, unde a cumpărat două posturi de radio.

Romay a revenit la Buenos Aires în 1983, când Raul Alfonsin a preluat puterea, și a dobândit înapoi Canal 9. El a creat Telearte S.A. pentru a produce emisiunile de televiziune, iar Canal 9 a devenit televiziunea cu cel mai mare rating din Argentina pentru restul anilor 1980. Imperiul media al lui Romay s-a extins în anii 1990: a dobândit Radio Belgrano, care fusese deținut de stat, precum și o companie de televiziune prin cablu din Buenos Aires (BAC). În plus, el a cumpărat un post de televiziune la Miami, WJAN, care a fost condus mai târziu de fiul său, Omar Romay. El a deținut, de asemenea, un teatru la Buenos Aires și un altul la Madrid.

În 1997 Romay s-a pensionat și a început să-și vândă activele mass-media. Posturile de radio au fost cumpărate de Grupo CIE din Mexic, în timp ce Canal 9 Libertad a fost vândut către Prime Television din Australia,[4] iar compania de cablu Multicanal al Grupo Clarín a absorbit BAC. El a fost distins cu Premiul onorific Martín Fierro în 2003.

La momentul morții sale, în iunie 2015, lucra la scrierea autobiografiei.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Alejandro Romay, todotango.com, accesat în  
  2. ^ a b http://www.buenosairesherald.com/article/192470/tv-zar-alejandro-romay-dies-at-88  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ 'TV Zar' Alejandro Romay dies at 88”. Buenos Aires Herald. . Accesat în . 
  4. ^ Alejandro Romay: “por trabajar demasiado, he descuidado a mis afectos” es
  5. ^ Alejandro Romay: una vida con estilo propio Arhivat în , la Wayback Machine. es