James Horner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
James Horner
Informații generale
Nume naștere James Roy Horner
Data și locul nașterii 14 august 1953 (1953-08-14) (61 de ani)
Origine Los Angeles, Statele Unite ale Americii
Gen muzical Soundtrack
Ocupație Compozitor
Dirijor
Producător
Orchestrator
Instrument(e) Pian
Ani de activitate 1979 - prezent
Interpretare cu Will Jennings
Celine Dion
Sissel
Mike Hinnigan
Ian Underwood
Randy Kerber
Charlotte Church
Kazu Matsui
Rahat Nusrat Fateh Ali Khan
Leona Lewis

James Roy Horner (n. 14 august 1953, Los Angeles, California) este un compozitor american, orchestrator și dirijor de muzică orchestrală și de film. Este cunoscut pentru integrarea elementelor corale și electronice în multe dintre coloanele sale sonore, precum și pentru utilizarea frecventă a elementelor muzicii celtice.

Într-o carieră de peste trei decenii, Horner a compus unele dintre cele mai cunoscute coloane sonore de la Hollywood. Probabil cea mai cunoscută dintre acestea este muzica din filmul Titanic, care rămâne până astăzi cea mai bine vândută coloană sonoră orchestrală din istorie. Alte coloane sonore includ: Braveheart, Apollo 13, The Mask of Zorro, The Legend of Zorro, The Missing, Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek III: The Search for Spock, A Beautiful Mind și Avatar. Horner a compus muzica pentru trei filme care să câștige premiul Oscar pentru cel mai bun film: Braveheart (1995), Titanic (1997) și A Beautiful Mind (2001).

Pe lângă coloanele sonore, Horner a compus și o serie de melodii celebre, cum ar fi My Heart Will Go On (Titanic), I See You (Avatar), Somewhere Out There (An American Tail), I Want To Spend My Lifetime Loving You (The Mask of Zorro) și If We Hold On Together (The Land Before Time).

Horner a câștigat două premii Oscar dintr-un număr total de 10 nominalizări. A câștigat numeroase alte premii, inclusiv Globul de Aur și premiul Grammy.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilăria și începutul carierei[modificare | modificare sursă]

Horner s-a născut în Los Angeles ca fiu al imigranților austrieci Joan (născută Fraenkel) și Harry Horner, care a fost designer de producție, designer de platou și ocazional regizor de film, câștigator de două ori al premiului Oscar. Fratele său, Christopher Horner, este și el ocazional regizor de film.

Horner a început să studieze pianul la vârsta de cinci ani. Primii săi ani au fost petrecuți la Londra, unde a studiat la Colegiul Regal de Muzică sub îndrumarea lui György Ligeti. Masteratul l-a obținut la Universitatea din Sudul Californiei. Horner s-a stabilit la campusul din Westwood pentru a lucra la doctoratul său și, în același timp, pentru a preda teorie muzicală la Universitatea din California. Dupa câteva proiecte cu Institutul American de Film din anii 1970, Horner a încetat să mai predea teorie muzicală la Universitatea din California și s-a apucat de muzică de film.

În tinerețea sa, Horner s-a împrietenit cu Carrie Goldsmith, fiica celebrului compozitor de muzică de film Jerry Goldsmith.

Cariera ca și compozitor[modificare | modificare sursă]

La fel ca și colegul său Jerry Fielding, coloanele sonore ale lui Horner conțineau stilul compozitorilor Jerry Goldsmith și John Williams. Prima coloană sonoră importantă a lui Horner a fost în 1979 pentru filmul The Lady in Red. La fel ca și colegul său Les Baxter, Horner și-a început cariera compozițională lucrând pentru filmele cu buget mic ale regizorului Roger Cornan, primul său film în care a apărut în generic fiind Battle Beyond the Stars. S-a crezut că Horner a contribuit la muzica din filmul horror din 1982, The Beast Within și că o parte din elementele sale au fost folosite de compozitorul Les Baxter. Acest lucru s-a dovedit mai târziu ca fiind fals. Proiectele sale au început să atragă atenția Hollywood-ului, ceea ce a condus la angajarea lui Horner în proiecte mai mari. Primul său succes a venit în 1982, când a compus muzica din filmul Star Trek: The Wrath of Khan, film care l-a făcut unul dintre cei mai promițători compozitori de la Hollywood. Horner a continuat să compună muzica pentru alte filme celebre din anii 1980, cum ar fi 48 Hrs. (1982), Krull (1983), Star Trek III: The Search for Spock (1984), Commando (1985), Cocoon (prima colaborare cu Ron Howard) (1985), Aliens (1986), Willow (1988), Glory și Field of Dreams (ambele în 1989). În 1983 a devenit cel mai tânăr maestru care să dirijeze Orchestra Simfonică din Londra, la 29 de ani (pentru înregistrarea muzicii din filmul Brainstorm).

Aliens a marcat prima colaborare dintre Horner și regizorul James Cameron. Compozitorul a crezut că nu avea suficient timp la dispoziție pentru a compune muzica. Horner a sosit în Anglia și se aștepta ca filmul să fie terminat ca să poată să compună muzica în șase săptămâni, ceea ce el considera ca fiind suficient. Totuși, Horner a descoperit ca filmările și montajul încă erau în desfășurare și nu a putut să vadă filmul. Horner a crezut că James Cameron era preocupat cu efectele sonore, precizând ca a petrecut două zile cu inginerul de sunet creând sunetele pentru puști. De asemenea, Horner a criticat faptul ca i s-a oferit un studio de înregistrări prea învechit; coloana sonoră a fost înregistrată de Orchestra Simfonică din Londra la studiourile Abbey Road Studios, un studio vechi de 30 de ani care nu îi putea permite lui Horner să folosească sintetizatoarele și echipamentele electronice de care avea nevoie.

Cu șase săptămâni înainte de lansarea cinematografică, sincronizarea nu era gata iar muzica nu a fost compusă, din vreme ce Horner nu a putut să vadă filmul terminat. Din vreme ce Gale Hurd, producătoarea filmului, nu avea experiență în producția muzicală, ea și Cameron au respins cererea lui Horner de a amâna lansarea cu patru săptămâni pentru a putea să compună muzica. Horner credea că, daca i se oferea mai mult timp, ar fi fost satisfăcut în proporție de 100 % de produsul final, și nu 80 % cum era în cazul actual. Muzica a fost înregistrată în doar 4 zile. Cu toate problemele sale, Horner a fost nominalizat la Oscar (prima sa nominalizare) pentru Cea mai buna coloană sonoră.

În același an, a primit și prima sa nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună melodie, pentru melodia din filmul An American Tail, Somewhere Out There. Această melodie i-a adus lui Horner prima sa nominalizare la Globurile de Aur și două premii Grammy, unul pentru Melodia anului și unul pentru Cea mai bună melodie de film. De asemenea, melodia a devenit un hit la radio.

După o reuniune cu Ron Howard pentru filmul Willow (1988), Horner a fost nominalizat la Oscar pentru muzica din filmul Field of Dreams (1989) și, în același an, a primit o nouă nominalizare la Globurile de Aur și a câștigat un nou premiu Grammy, ambele pentru muzica din filmul Glory.

În 1990 Horner a compus muzica pentru logo-ul aniversării a 75 de ani de la înființarea studioului Universal Pictures, care a fost auzită prima dată la începutul filmului Back to the Future Part III și a fost folosită până în 1997.

După prima sa colaborare cu Mel Gibson pentru The Man Without a Face (1993), Horner a primit laude din partea criticii pentru muzica sa din filmul Legends of the Fall (1994), o coloană sonoră ce cuprindea teme compuse pentru a reprezenta fiecare dintre personajele principale. În anul următor, Horner a primit două nominalizări la Oscar pentru filmul Braveheart al lui Mel Gibson, o coloană sonoră de inspirație celtică, și pentru muzica triumfătoare din Apollo 13, a treia sa colaborare cu regizorul Ron Howard.

Cel mai bun succes financiar și critic al său a venit în 1997, cu muzica pentru celebrul film Titanic. În urma tensiunilor foarte mari dintre el și Cameron din timpul post-producției filmului Aliens, Horner a declarat că cei doi nu vor mai lucra vreodată. Horner credea că programele lui Cameron erau prea scurte și stresante. Cei doi nu au mai ținut legătura până în 1997, când Cameron, foarte impresionat de muzica lui Horner din filmul Braveheart, i-a cerut să compună muzica din Titanic. Melodia My Heart Will Go On a fost compusă de Horner în secret cu Will Jennings deoarece Cameron nu dorea melodii în film, ci numai partitură orchestrală. Celine Dion a acceptat să înregistreze un demo la convigerea soțului ei, René Angélil. Horner a așteptat până când Cameron era într-o dispoziție bună pentru a-i prezenta melodia. După ce a ascultat-o de câteva ori, Cameron a fost de acord să o folosească, deși se temea că va fi criticat pentru că "devine comercial la sfârșitul filmului".

Albumul Titanic a devenit cea mai bine vândută coloană sonoră orchestrală din istorie, înregistrând vânzari de peste 27 de milioane de exemplare. La cea de-a 70-a ediție a premiilor Oscar, Horner a câștigat două premii Oscar, unul pentru coloană sonoră și unul pentru melodia My Heart Will Go On. Pe lângă acestea, Horner și Jennings au mai câștigat trei premii Grammy și două Globuri de Aur. Actualmente, coloana sonoră a filmului Titanic se află pe locul trei în topul celor mai bine vândute coloane sonore din istorie, după The Bodyguard al lui Whitney Houston și Saturday Night Fever a lui Bee Gees.

După Titanic, Horner a continuat să compună muzica pentru filme celebre în fiecare an, inclusiv The Mask of Zorro (1998), Mighty Joe Young (1998), Bicentennial Man (1999) și The Perfect Storm (2000). În 2001 a fost din nou nominalizat la Oscar, pentru muzica din filmul A Beautiful Mind, un film biografic semi-fictiv al lui Ron Howard despre un geniu matematician dar schizofrenic, John Forbes Nash, interpretat de Russel Crowe. După ce a compus muzica din filmul Enemy at the Gates (2001), o viziune asupra asediului Stalingradului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Horner a primit o nouă nominalizare la Oscar pentru drama The House of Sand and Fog (2003).

În 2004, Horner a compus muzica din filmul Troy. Inițial, compozitorul Gabriel Yared a fost angajat de regizorul Wolfgang Petersen și a lucrat timp de peste un an. Yared a compus și înregistrat partitura sa, părțile vocale fiind înregistrate de Tanja Tzarovska, care a lucrat și cu Horner pe versiunea sa a coloanei sonore. Totuși, după vizionarea filmului cu o versiune incompletă a coloanei sonore, reacțiile din camera de vizualizare au fost împotriva sa și, fără ca Yared să aibă ocazia să rezolve sau să schimbe muzica sa, a fost eliminat cu doar o lună înainte de premiera cinematografică a filmului iar Warner Bros. a început să caute un înlocuitor. Conform lui Yared, coloana sa sonoră a fost respinsă datorită faptului că personalul de la teste a criticat că este "prea demodată".

Noua partitură a fost compusă de James Horner în circa patru săptămâni. A utilizat vocea lui Tanja Tzarovska, instrumente tradiționale din zona orientală a Mediteranei și instrumente de suflat. De asemenea, Horner a colaborat cu Josh Groban, cântărețul american câștigător al premiului Grammy, și libretista Cynthia Weil pentru a compune o melodie pentru genericul de final al filmului. Rezultatul acestei colaborări este melodia Remember Me, interpretată de Groban împreună cu Tanja Tzarovska.

În 2006 a colaborat pentru a treia oară cu Mel Gibson, pentru filmul Apocalypto, a compus tema pentru CBS Evening News pentru a marca sosirea lui Katie Couric după plecarea lui Dan Rather și a compus muzica pentru adaptarea lui Steve Zaillan a romanului lui Robert Penn Warren, All the King's Men. Înainte de Avatar, Horner a mai compus muzica pentru filmele The Life Before Her Eyes (2007), The Boy in the Striped Pyjamas și The Spiderwick Chronicles (ambele în 2008).

Horner colaborează frecvent cu regizorul Ron Howard, colaborare ce a început în 1985 cu filmul Cocoon. Cei doi au colaborat pentru urmatoarele filme:

 • Cocoon (1985)
 • Willow (1988)
 • Apollo 13 (1995)
 • Ransom (1996)
 • How the Grinch Stole Christmas (2000)
 • A Beautiful Mind (2001)
 • The Missing (2003)

In 2009 a compus muzica pentru filmul lui James Cameron, Avatar, care a avut premiera mondială pe 18 decembrie 2009 și a devenit filmul cu cele mai bune încasări ale tuturor timpurilor, surclasând filmul lui Cameron Titanic. Muzica din Avatar i-a adus lui Horner a zecea sa nominalizare la premiile Oscar, dar a pierdut premiul în favoarea lui Michael Giacchino pentru Up.

Recent a compus muzica pentru filmul francez Black Gold, un film despre descoperirea rezervelor de petrol din Peninsula Arabică de la începutul secolului al XX-lea; este prima co-producție franceză-arabă și este considerat primul film din istorie finanțat masiv de arabi. Acest film a marcat a treia colaborare a lui Horner cu regizorul Jean-Jacques Annaud, după The Name of the Rose (1986) și Enemy at the Gates (2001).

Cel mai recent Horner a compus muzica pentru filmul Uimitorul Om-Păianjen, film ce a avut premiera pe 3 iulie în Statele Unite și pe 6 iulie în România. Următorul proiect pentru Horner este muzica filmului Romeo și Julieta, inspirat după celebra piesă de teatru a lui William Shakespeare. Filmul este regizat de Carlo Carlei și are în rolurile principale pe Damian Lewis și Hailee Steinfield. Filmul va avea premiera mondială pe 14 februarie 2013.

Nominalizări și premii[modificare | modificare sursă]

Premiile Oscar[modificare | modificare sursă]

 • 2010 - Avatar
 • 2004 - The House of Sand and Fog
 • 2002 - A Beautiful Mind
 • 1998
  • Titanic (cea mai bună coloană sonoră)
  • Titanic (cea mai bună melodie)
 • 1996
  • Apollo 13
  • Braveheart
 • 1990 - Field of Dreams
 • 1987
  • Aliens (cea mai bună coloană sonoră)
  • An American Tail (cea mai bună melodie)

Globurile de Aur[modificare | modificare sursă]

 • 2010
  • Avatar (cea mai bună coloană sonoră)
  • Avatar (cea mai bună melodie)
 • 2002 - A Beautiful Mind
 • 1998
  • Titanic (cea mai bună coloană sonoră)
  • Titanic (cea mai bună melodie)
 • 1996 - Braveheart
 • 1995 - Legends of the Fall
 • 1992 - An American Tail: Fievel Goes West (cea mai bună melodie)
 • 1990 - Glory
 • 1987 - An American Tail (cea mai bună melodie)

Premiile BAFTA[modificare | modificare sursă]

Premiile Grammy[modificare | modificare sursă]

 • 2011
  • Avatar (cea mai bună coloană sonoră)
  • Avatar (cea mai bună melodie de film)
 • 2003 - A Beautiful Mind
 • 1999
  • Titanic (cea mai bună melodie a anului)
  • Titanic (cea mai bună înregistrare a anului (Record of the Year))
  • Titanic (cea mai bună melodie de film)
 • 1996 - The Pagemaster (cea mai bună melodie de film)
 • 1991 - Glory
 • 1990 - Field of Dreams
 • 1988
  • An American Tail (cea mai bună melodie a anului)
  • An American Tail (cea mai bună melodie de film)
  • An American Tail (cea mai buna coloană sonoră)

World Soundtrack Awards[modificare | modificare sursă]

 • 2010
  • Avatar (cea mai bună coloană sonoră)
  • Avatar (cea mai bună melodie)
 • 2004 - Troy (cea mai bună melodie)
 • 2002 - A Beautiful Mind (cel mai bun compozitor)

Premiile Satellite[modificare | modificare sursă]

 • 2004 - The Missing
 • 2002
  • A Beautiful Mind (cea mai bună melodie)
  • A Beautiful Mind (cea mai bună coloană sonoră)
 • 1998
  • Titanic (cea mai bună melodie)
  • Titanic (cea mai bună coloană sonoră)

Institutul American de Film[modificare | modificare sursă]

În 2005 Institutul American de Film (American Film Institute, AFI) a dezvăluit lista celor mai bune 25 de coloane sonore din istorie. Din cele 250 de coloane sonore nominalizate, Horner este prezent cu cinci coloane sonore, fiind compozitorul cu cele mai multe nominalizări fără să ajungă în lista finală. Acestea sunt:

 • Apollo 13 (1995)
 • Braveheart (1995)
 • Field of Dreams (1989)
 • Glory (1989)
 • Titanic (1997)

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Anii 1970[modificare | modificare sursă]

 • 1978
  • The Watcher
 • 1979
  • Up from the Depths
  • The Lady in Red

Anii 1980[modificare | modificare sursă]

 • 1980
  • Humanoids from the Deep
  • Battle Beyond the Stars
 • 1981
  • Angel Dusted
  • The Hand
  • Wolfen
  • Deadly Blessing
  • A Few Days in Weasel Creek
  • The Pursuit of D.B. Cooper
 • 1982
  • A Piano for Mrs. Cimino
  • Star Trek: The Wrath of Khan
  • 48 hrs.
 • 1983
  • Something Wicked This Way Comes
  • Krull
  • Space Raiders
  • Between Friends
  • Brainstorm
  • Testament
  • The Dresser
  • Gorky Park
  • Uncommon Valor
 • 1984
  • The Stone Boy
  • Star Trek III: The Search for Spock
 • 1985
  • Let's Go
  • Heaven Help Us
  • Surviving
  • Cocoon
  • Volunteers
  • The Journey of Natty Gann
  • Commando
  • In Her Own Time
  • Barbarian Queen
 • 1986
  • Off Beat
  • Aliens
  • Where The River Runs Black
  • Captain EO
  • Der Name der Rose
  • An American Tail
 • 1987
  • P.K. and the Kid
  • Project X
  • Batteries Not Included
 • 1988
  • Willow
  • Red Heat
  • Vibes
  • The Land Before Time
  • Cocoon: The Return
 • 1989
  • Field of Dreams
  • Honey, I Shrunk the Kids
  • Tummy Trouble
  • In Country
  • Dad
  • Glory

Anii 1990[modificare | modificare sursă]

 • 1990
  • I Love You to Death
  • Another 48 Hrs.
  • Extreme Close-Up
 • 1991
  • Norman and the Killer
  • Once Around
  • My Heroes Have Always Been Cowboys
  • Class Action
  • The Rocketeer
  • An American Tail: Fievel Goes West
 • 1992
  • Thunderheart
  • Patriot Games
  • Unlawful Entry
  • Sneakers
 • 1993
  • Swing Kids
  • A Far Off Place
  • Jack the Bear
  • Once Upon a Forest
  • House of Cards
  • Searching for Bobby Fischer
  • The Man Without a Face
  • Bopha!
  • We're Back! A Dinosaur's Story
  • The Pelican Brief
 • 1994
  • Clear and Present Danger
  • The Pagemaster
  • Legends of the Fall
 • 1995
  • Braveheart
  • Casper
  • Apollo 13
  • Jade
  • Jumanji
  • Balto
 • 1996
  • The Spitfire Grill
  • Courage Under Fire
  • To Gillian on Her 37th Birthday
  • Ransom
 • 1997
  • The Devil's Own
  • Titanic
 • 1998
  • Deep Impact
  • The Mask of Zorro
  • Mighty Joe Young
 • 1999
  • Bringing Down the House
  • Bicentennial Man

Anii 2000[modificare | modificare sursă]

 • 2000
  • Freedom Song
  • The Perfect Storm
  • How the Grinch Stole Christmas
 • 2001
  • Enemy at the Gates
  • A Beautiful Mind
  • Iris
 • 2002
  • Windtalkers
  • The Four Feathers
 • 2003
  • Beyond Borders
  • Radio
  • The Missing
  • The House of Sand and Fog
 • 2004
  • Bobby Jones: Stroke of Genius
  • Troy
  • The Forgotten
 • 2005
  • The Chumscrubber
  • Flightplan
  • The Legend of Zorro
  • The New World
 • 2006
  • All the King's Men
  • Apocalypto
 • 2007
  • The Life Before Her Eyes
 • 2008
  • The Spiderwick Chronicles
  • The Boy in the Striped Pyjamas
 • 2009
  • Avatar

Anii 2010[modificare | modificare sursă]

 • 2010
  • The Karate Kid
 • 2011
  • Black Gold
 • 2012
  • For Greater Glory
  • The Amazing Spider-Man
 • 2013
  • Romeo and Juliet
 • 2014
  • The Amazing Spider-Man 2

Legături externe[modificare | modificare sursă]