Iosif Naghiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Iosif Naghiu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat2003 (70 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata

Iosif Naghiu (n. 11 martie 1932, București – d. 7 noiembrie 2003) a fost un dramaturg român.

Cariera de dramaturg[modificare | modificare sursă]

Absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Naghiu a scris peste 20 de piese de teatru care au cunoscut montări scenice în țară și în străinătate si care au fost distinse cu numeroase premii, a scris scenarii de film (Luchian) și de televiziune (Capul de zimbru, după Vasile Voiculescu).

Debutul literar[modificare | modificare sursă]

Iosif Naghiu a debutat literar cu versuri în revista Luceafărul, o data cu poeții Nora Iuga, Constantin Abăluță, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu și Constanța Buzea.

Tot în 1968, debutează cu teatru scurt în același teatru Luceafărul, piesa Celuloid fiind pusa ulterior în scenă la Teatrul Nottara, care-l avea director pe dramaturgul Horia Lovinescu.

Primele succese și epoca cenzurării sale[modificare | modificare sursă]

Dar marele succes vine după apariția primului volum de teatru, intitulat Autostop, când piesa Gluga pe ochi este pusă în scenă la Teatrul Bulandra, în regia lui Valeriu Moisescu și în interpretarea actorului Toma Caragiu.

Această parabolă, comică, a intelectualului agresat de forțele întunericului, avea să fie jucată de peste 60 de ori cu sălile pline, bucurându-se de un succes enorm, până în momentul interzicerii ei, în 1971, când regimul comunist a declanșat o ampla acțiune de intimidare a scriitorilor care nu se conformau "societății socialiste multilateral dezvoltate".

Interzicerea lui Naghiu[modificare | modificare sursă]

În urmă unui articol de o pagină în ziarul Scînteia, semnat de redactorul șef de atunci Nicolae Dragoș, în care Iosif Naghiu era criticat vehement, Gluga pe ochi a fost interzisă, iar pentru tânărul dramaturg a început calvarul izolării.

Din 1971 până în 1990, doar trei piese i-au mai fost puse în scenă, iar autorul, care a refuzat să între în partid, nu s-a mai putut angaja la nici o redacție și la nici o editură.

Iosif Naghiu a trebuit să aștepte tot 10 ani până când piesa A treia caravelă a fost pusă în scenă;

A încetat din viața în anul 2003 în urma unei crize cardio-respiratorii.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Actor[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Dramaturgul Iosif Naghiu a primit două premii ale Uniunii Scriitorilor la interval de 10 ani (1983 și 1993) și două premii ale Asociației Scriitorilor din București, tot la interval de 10 ani (1974 și 1984).

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]