Valeriu Moisescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valeriu Moisescu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Câmpina, Prahova, România Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de teatru
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Valeriu Moisescu (n. 1 aprilie 1932, Câmpina - d. 20 octombrie 2016, București) a fost un regizor de teatru și profesor universitar.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Câmpina pe 1 aprilie 1932, Valeriu Moisescu face parte din promoția de aur a teatrului romanesc, cea care a absolvit Institutul de Teatru din București în 1956. La regie i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Mihai Dimiu si Sanda Manu. După absolvirea facultatii, a montat la teatrele din Galați, Oradea și Ploiesti, cu actori care i-au fost și mari prieteni: Mihai Paladescu, Ștefan Bănica, Ion Marinescu, Toma Caragiu, Gina Patrichi. Din 1964 a fost angajat la Teatrul Bulandra, pe care l-a slujit fără întrerupere mai bine de 25 de ani. În paralel cu o intensă activitate pedagogică - i-a indrumat pe Silviu Purcarete, Cristian Hadji-Culea, Mihai Lungeanu, Claudiu Goga, Cătălin Voineag, Gianina Cărbunariu -, a pus in scena spectacole de succes și la Iași, Craiova, la Teatrul Mic, Comedie, Nottara sau Ion Creangă.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Moare la 84 de ani în București, la 20 octombrie 2016.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

În 1998, a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate.[1]

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Simona Chițan (), „A murit Valeriu Moisescu, regizor din generația de aur a teatrului românesc”, Adevărul, accesat în  
  2. ^ Decretul președintelui României nr. 524 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decorații naționale personalului din subordinea Ministerului Culturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 666 din 16 decembrie 2000, art. 3, anexa 3, c) 7.