Sari la conținut

Nucleu parțial

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

NetBSD rump kernel sau nucleu parțial este prima implementare a conceptului "anykernel"(oricare nucleu), concept în care driverele fie pot fi compilate sau rulate într-un nucleu monolitic sau în spațiul utilizatorului deasupra unui nucleu simplificat.[1][2][3][4] Driverele NetBSD pot fi utilizate deasupra nucleului parțial pe o gamă largă de sisteme de operare POSIX, ca de exemplu Hurd,[5] Linux, NetBSD, DragonFly BSD, illumos și chiar Cygwin, împreună cu utilitele sistemului de fișiere[6] strânse cu librăriile parțiale. Nucleele parțiale de asemenea pot rula fără POSIX direct deasupra hipervizorului Xen, unui micronucleu L4 folosind uneltele SO Genode[7] sau chiar pe metal gol fară SO.

Un orice nucleu e diferit ca concept de micronuclee, exonuclee, nuclee partiționate sau nuclee hibride în aceia că încearcă să păstreze avantajele unui nucleu monolitic, dar totuși permițând dezvoltarea mai rapidă a driverelor și adaugând securitate în spațiul utilizatorului.[8] Conceptul de "orice nucleu" se referă la o abordare arhitectural agnostică a driverelor unde driverele pot fi sau compilate în nucleu monolitic sau rulate ca proces în spațiul utilizatorului, în stil micronucleu, fără schimbări de cod.[9] Împreună cu drivere, un concept mai larg e luat în considerare unde nu numai driverele sunt incluse ci și sistemele de fișiere și stiva de rețea.

Utilitele de acces al sistemului de fișiere

[modificare | modificare sursă]

Utilitele de acces la sistemul de fișiere (fs-utils) e un subproiect strâns cu librariile parțiale. Acesta își propune să aibă un set de utilite de acess și modificare a imaginii sistemului de fișiere fără ca aceasta să fie montată. Fs-utils nu necesită cont superutilizator ca să acceseze imaginea sau dispozitivul. Avantajul lui fs-utils față de proiecte similare ca mtools e suportul utilizării comenzilor Unix de sistem de fișiere cunoscute (ls, cp, mv, cd, etc.) pentru un număr larg de sisteme de fișiere care sunt suportate de NetBSD.[10]

  1. ^ „The Anykernel and Rump Kernels”. Netbsd.org. Accesat în . 
  2. ^ „FOSDEM 2013 - Interview: Antti Kantee:The Anykernel and Rump Kernels”. archive.fosdem.org. . Accesat în . 
  3. ^ „FOSDEM 2013 - The Anykernel and Rump Kernels”. archive.fosdem.org. . Accesat în . 
  4. ^ „FOSDEM 2014 - Rump Kernels, Just Components”. archive.fosdem.org. . Accesat în . 
  5. ^ „Hurd, Rump kernel, sound, and USB”. FOSDEM 2016. Accesat în . 
  6. ^ file system utilities
  7. ^ „Release notes for the Genode OS Framework 17.02”. 
  8. ^ Kantee, Antti (). The Design and Implementation of the Anykernel and Rump Kernels (Ph.D). Universitatea Aalto. 
  9. ^ „Rump File Systems: Kernel Code Reborn”. Usenix.org. . Accesat în . 
  10. ^ Kantee, Antti; Ysmal, Arnaud (). Fs-utils: File Systems Access Tools for Userland (PDF) (Teză). 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]