MacBook

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Un Macbook alb

Macbook este o serie de calculatoare portabile produse de Apple, Inc care a înlocuit seria iBook G4.

Prima serie a fost lansată pe 16 mai 2006 și folosea procesorul Intel Core Duo, care a fost îmbunătățit ulterior cu un Intel Core 2 Duo.

Cea mai noua serie a ieșit pe piață pe 18 mai 2010 si folosește video card-ul Nvidia 320m.

MacBook-ul original (2006)[modificare | modificare sursă]

Modelul MacBook a debutat pentru prima oara in 16 mai 2006, imediat dupa tranzitia făcuta de catre Apple in a-si muta toate computerele de la folosirea procesorului PowerPC, facut de catre IBM, la procesoare tip x86, facute de catre Intel. Acesta a fost singurul Macbook disponibil atât in alb cât si in negru. La început, procesoarele disponibile au fost numai cele din familia Intel Core Duo, toate fiind dual-core, dar numai 32 de biti. La o actualizare sccesiva au fost disponibile procesoarele Intel Core 2 duo, acestea având o arhitectura pe 64 de biti, marind astfel considerabil performanta laptop-ului. Apple a fost criticat la lasnarea acestui laptop mult datorita faptului ca nu a inclus o placa video dedicata, MacBook-ul bazându-se doar pe placa video integrata pe placa de baza, aceasta fiind Intel GMA 950, unde memoria video este împartita cu memoria sistemului (RAM), cunoscuta ca nu a fi tocmai performanta, mai ales având în vedere pretul computerului în care a fost inclusa.

MacBook Unibody (2009)[modificare | modificare sursă]

În anul 2009, Apple a actualizat substantial MacBook-ul, dându-i un noi design de tip unibody, unde carcasa este facuta dintr-un singur mulaj de plastic, spre deosebire de mai multe bucati creînd o carcasa, astfel încât design-ul a devenit mai subtire si mai atragator totodata fiind mai rezistent. Au fost actualizate si componentele interne, procesorul ramânând tot de tip Intel Core 2 Duo, dar o generatie mai noua, în schimb placa video fiind semnificant actualizata, Apple renuntând la utilizarea placii integrate de la Intel în favoarea unei placi considerabil mai performanta de la Nvidia (GT 320m).

Sfârsitul[modificare | modificare sursă]

MacBook-ul alb a fost scos de pe piata in vara anului 2011 in favoarea MacBook Air, care fusese actualizat cu processoare si placi grafice mai performate (de-asemenea portabilitatea mult crescuta prin greutatea-i mult redusa de doar 1.35 kg si grosimea de doar 17mm la cel mai gros capat si 3mm la cel mai subtire, fata de 28mm si 2.1 kg), astfel nemaiavand nevoie de inca un laptop de 13" precum MacBook-ul din plastic.

Servisarea Macbook-urilor[modificare | modificare sursă]

S-au facut cunoscuti de-a lungul timpului pe piata din Romania pe partea de reparatii cei de la service-ul din zona Iancului, pe care ii puteti gasi aici. Sunt profesionisti iar calitatea lucrarilor este Exceptionala!

Sursa

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de MacBook