Hummus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Hummus
Hummus from The Nile.jpg
Hummus amb oli i suc de llimona
Origine
Locul de origineLevant  Modificați la Wikidata
Informații
Alte ingredientechickpea[*][1]
ulei de măsline[1]
usturoi[*][1]
tahini.[*][1]  Modificați la Wikidata
Hummus cu pită

'Hummus (arabă حمص‎حمص‎, ebraică חומוס‎, transliterat xumus) este o specialitate orientală, care este făcută din piure de năut, pastă de susan (tahini), ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul provine din limba arabă: حمص& însemnând "năut".

Cuvântul în ebraică este  חומוס ('xumus'xumus) iar în turcă humus.

Conform dicționarului dex, este hummus (s.n.).  În limba engleză, humusul, în franceză houmous.

Pregătirea[modificare | modificare sursă]

Mazărea sau fasolea, înmuiate peste noapte in apa rece, sunt fierte până devin moi. Pasta este făcut cu Tahina, ulei de măsline si suc de lămâie. Ulterior se condimentează cu usturoi zdrobit, chimen, piper si sare, buna agitat (pentru a regla consistența ocazional se utilizează iaurtul) și se servește rece. Suprafața este presata ușor de obicei cu o lingura. În final se stropește totul cu pătrunjel, boia dulce, și chimen.

În frigider, humusul păstrează pentru mai multe zile.

Humusul este un aperitiv popular, care se mănâncă cu lipie subțire, și alte așa-numitele mici aperitive, Mezze (aperitive levantinee, spre exemplu Kibbeh, Baba Ghanoush, Fatousch, tabbouleh). Se numără printre mâncărurile naționale în Liban, teritoriile Palestiniene, Israelul și Siria, dar este răspândit si în întregul Orient Mijlociu. În Turcia, este răspândit în special în regiunea Hatay.

Humus în Liban

Literatura[modificare | modificare sursă]

  • Jenni Roth: Hummus, fresh-de-la-criza-în cuptor. În: timpul, problema 3. Mai 2012. (on-line, accesat la 30. Decembrie 2015).
  • David Gray: Hummus Mister. În: Amelia Thomas, Michael Kohn, Miriam Raphael, Dan Savery Raz: Israel și Palestina. MairDumont, Ostfildern, 2010. P. 73. (Lonely Planet)

Filme[modificare | modificare sursă]

  • Două Popoare - O Gust: Hummus. Documentar, Germania, 2008, 20 Min., Scenariul și regia: Karin Storch, de producție: 3sat, seria: Culinare piesa de căutare, prima transmisie: 12. Mai 2008, în caz de 3sat, rezumat de 3sat.
  • Nautul Poveste. (OT: Face Hummus, Not War.) Documentar, Australia, 2012, Filmul: 73 Min., Televiziune: 43:33 Min., Carte și Director: Trevor Graham companie de producție: Yarra Banca Filme, Ned Lander mass-Media, Tăiat Fin Filme, conținutul indicație de Berlinale 2013, previzualizare, on-line.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]