Hummus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hummus

Hummus cu ulei și suc de lămâie
Origine
Locul de origineOrientul Apropiat  Modificați la Wikidata
Informații
Ingredient principalnăut[*]
ulei de măsline
Năut  Modificați la Wikidata
Alte ingredientenăut[*][1]
ulei de măsline[1]
usturoi[*][1]
tahini[*][1]
lemon juice[*][[lemon juice (fruit juice)|​]]
Năut  Modificați la Wikidata
Hummus cu pită

Hummus (arabă حمص‎حمص‎, ebraică חומוס‎, transliterat: 'humus)[2][3] este o specialitate orientală, care este făcută din piure de năut, pastă de susan (tahini), ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi[4] și, uneori, chimion. Garnitura standard din Orientul Mijlociu include ulei de măsline, câteva boane de năut întregi, pătrunjel și boia de ardei.[5][6]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul provine din limba arabă: حمص& însemnând "năut".

Cuvântul în ebraică este חומוס (humus), iar în turcă humus.

Pregătirea[modificare | modificare sursă]

Năutul, înmuiat peste noapte în apă rece, este fiert până devine moale. Pasta este făcută cu tahini, ulei de măsline și suc de lămâie. Ulterior se condimentează cu usturoi zdrobit, chimen, piper și sare, se amestecă bine (pentru a regla consistența ocazional se utilizează iaurtul) și se servește rece. Suprafața, de obicei, este presată ușor cu o lingură. În final se ornează totul cu pătrunjel, boia dulce și chimen.

În frigider, hummusul se poate păstra pentru mai multe zile.

Hummusul este un aperitiv popular, care se mănâncă cu lipie subțire, și alte așa-numitele mici aperitive, Mezze (aperitive levantine, spre exemplu Kibbeh, Baba Ghanoush, Fatousch, tabbouleh). Se numără printre mâncărurile naționale în Liban, teritoriile palestiniene, Israel și Siria, dar este răspândit și în întregul Orient Mijlociu. În Turcia, este răspândit în special în regiunea Hatay.

Hummus în Liban

Nutriție[modificare | modificare sursă]

Năutul, ingredientul principal al hummusului convențional, are cantități apreciabile de fibre dietetice, proteine, vitamina B6, mangan și alți nutrienți.[7]

Pe măsură ce rețetele de hummus variază, la fel și conținutul nutrițional, în funcție în primul rând de proporțiile relative ale năutului, tahini⁠(d) și ale apei. Hummus oferă aproximativ 170 calorii pentru 100 de grame, și este o sursă bună spre excelentă (mai mult de 10% din doza zilnică de referință⁠(d)) de fibre dietetice, vitamina B6, și mai multe minerale dietetice⁠(d).[8][9]

Conținutul de grăsimi, în mare parte din tahini și ulei de măsline, este de aproximativ 14% din total; alte componente majore sunt 65% apă, 17% carbohidrați, inclusiv o cantitate mică de zahăr, și aproximativ 10% proteine.[8][9]

Filme[modificare | modificare sursă]

  • Două Popoare - Un gust: Hummus. Documentar, Germania, 2008, 20 Min., Scenariul și regia: Karin Storch, de producție: 3sat, seria: Pe urmele bucătăriilor, prima transmisie: 12. Mai 2008, în caz de 3sat, rezumat de 3sat.
  • Nautul Poveste. (OT: Face Hummus, Not War.) Documentar, Australia, 2012, Filmul: 73 Min., Televiziune: 43:33 Min., Carte și Director: Trevor Graham companie de producție: Yarra Banca Filme, Ned Lander mass-Media, Tăiat Fin Filme, conținutul indicație Arhivat în , la Wayback Machine. de Berlinale 2013, previzualizare, on-line.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/parsintages/civitem/2074#_bs_civitems_tabcyprus.rec.tab1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „hummus Meaning in the Cambridge English Dictionary”. dictionary.cambridge.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Hummus | Definition of hummus by Oxford Dictionary on Lexico.com also meaning of Hummus”. Lexico. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Davidson, Alan (). The Oxford Companion to Food. OUP Oxford. ISBN 9780191040726 – via Google Books. 
  5. ^ Claudia Roden, A Book of Middle Eastern Food, 1985, ISBN: 0394471814, p. 45–46
  6. ^ Sonia Uvezian, Recipes and Remembrances from an Eastern Mediterranean Kitchen, 2001, ISBN: 9780970971685, p. 106–107
  7. ^ „Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, canned per 100 grams”. Nutritiondata.com from Conde Nast; republished from the USDA National Nutrient Database, version SR-21. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ a b „Hummus, commercial per 100 grams”. Nutritiondata.com from Conde Nast; republished from the USDA National Nutrient Database, version SR-21. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ a b „Hummus, homemade per 100 grams”. Nutritiondata.com from Conde Nast; republished from the USDA National Nutrient Database, version SR-21. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Jenni Roth: Hummus, Proaspăt din cuptorul de urgență. În: Die Zeit, ediția 3. Mai 2012. (on-line, accesat la 30. Decembrie 2015).
  • David Gray: Secretul hummusului. În: Amelia Thomas, Michael Kohn, Miriam Raphael, Dan Savery Raz: Israel și Palestina. MairDumont, Ostfildern, 2010. P. 73. (Lonely Planet)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de hummus la Wikimedia Commons