Horia Hulubei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Horia Hulubei
Acad. Horia Hulubei
Acad. Horia Hulubei
Născut 15 noiembrie 1896
Iași, România
Decedat 22 noiembrie 1972, (76 de ani)
Rezidență RomâniaRomânia
Naționalitate Româniaromână
Domeniu fizică
Instituție Institutul de Fizică Atomică
Alma Mater Universitatea din Paris
Societăți Academia Română
Academia de Științe din România
Horia Hulubei
Logo of the Romanian Academy.png Membru al Academiei Române
Horia Hulubei
Logo of the Romanian Academy of Sciences.jpg Membru al Academiei de Științe din România
Horia Hulubei în laborator

Horia Hulubei (n. 15 noiembrie 1896, Iași - d. 22 noiembrie 1972, București) a fost un fizician român, membru titular al Academiei Române.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Studiile superioare, pe care le începuse în 1915, la terminarea liceului, sunt întrerupte de intrarea în război a României. El luptă pe front ca infanterist în România, luând parte la glorioasa bătălie de la Mărășești și apoi ca aviator în Franța, în cadrul unui grup de tineri recrutat de șeful misiunii militare franceze în România, generalul Berthelot, fiind rănit și decorat. [1]

După terminarea Primului Război Mondial își reia studiile, iar la terminarea lor se dedică învățământului, devenind pe rând, preparator, apoi asistent la catedra de chimie fizică a Universității din Iași. Din dorința de a fi în contact cu cei mai reprezentativi savanți ai vremii, desfășoară o activitate de cercetare și în Laboratorul de Chimie Fizică de la Sorbona, Paris, laborator condus în acea perioadă de renumitul savant Jean Perrin — lucrând aici, cu întreruperi, în perioada anilor 1927— 1938.

În 1933, își ia doctoratul în fizică la Paris, ajungând chiar director de cercetări la Universitatea din Paris. Horia Hulubei activează susținut în țară, fiind, pe rînd, conferențiar, profesor, la universitățile din Iași și apoi București, unde, pe lângă intensa muncă de cercetare științifică, are o foarte bogată activitate de cercetare și organizare a Institutului de Fizică, creat în 1948 și pe care îl conduce până în anul 1965, când trece la conducerea Institutului de Fizică Atomică, atunci nou creat.

A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 3 iunie 1941 și Președintele Secției a II-a: Fizică a Academiei de Științe din România[2].

Lucrări publicate[modificare | modificare sursă]

  • Curs de chimie fizică (1940)
  • Spectroscopia X (1948)
  • Structura materiei (1950)

Contribuțiile sale în fizică[modificare | modificare sursă]

Horia Hulubei are meritul de a fi format generații întregi de specialiști în fizica atomică și nucleară. În același timp, el s-a distins și prin importante descoperiri științifice. Astfel, a obținut — primul în lume — spectre de raze X în gaze. În acest scop, el și-a construit un spectrometru special, de concepție proprie. Savantul român are contribuții importante și în fizica neutronilor, în studiul elementelor transuraniene, în studiul reacțiilor nucleare, mai ales în ce privește interacțiile nucleare la energii joase, medii și înalte. A studiat, de asemenea, dezintegrarea mezonilor.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Pentru meritele sale cu totul remarcabile, Horia Hulubei a primit numeroase distincții științifice atât din țară cât și din străinătate, fiind, în același timp, membru a numeroase academii și societăți științifice de prestigiu, naționale și internaționale; a fost ales în 1937 membru corespondent al Academiei Române, iar în 1955 membru titular al Academiei R.P.R. „Una dintre satisfacțiile mele cele mai mari — a declarat el — este că, prin înființarea Institutului de Fizică Atomică, s-a realizat posibilitatea de a se crește în țară cadre de fizicieni eminenți — dintre care mulți au lucrări deja cunoscute în lume, aducând prestigiu științei românești și asigurând schimbul de mâine în acest sector. Ei realizează un aport însemnat, pentru economia țării, prin lucrările lor.”

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dorina N. Rusu: Dicționarul membrilor Academiei Române (1866-2010).
  2. ^ Lista membrilor Academiei de Științe din România (ASR) (1936-1948) p.2

Legături externe[modificare | modificare sursă]