Institutul de Fizică Atomică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Academicianul Horia Hulubei
- primul director al IFA

Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele a fost înființat în anul 1956, prin desprinderea din Institutul de Fizică al Academiei Române, avându-l la conducere pe savantul Horia Hulubei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Dezvoltarea Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele și-a atins apogeul în anii 1970 prin concentrarea unui potențial uman și a unei infrastructuri de cercetare impresionante pentru acea vreme.

În anul 1973, IFA a fost înglobată, alături de celelalte unități de cercetare și învățământ din țară, în Institutul Central de Fizică (ICEFIZ) din componența Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară (CSEN).

În anul 1977, IFA a fuzionat cu IFB (Institutul de Fizică București), rezultând Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH)[1].

IFA a reapărut ca instituție publică cu personalitate juridică în ianuarie 1990, prin preluarea unităților de cercetare din ICEFIZ odată cu desființarea CSEN.

În anul 1996, IFA a fost practic dezmembrată prin apariția institutelor naționale de cercetare-dezvoltare de astăzi, pe Platforma Măgurele (IFIN-HH - fizică și inginerie nucleară, INFLPR - laseri, plasmă și radiație, IGSS - științe spațiale, IFTM - fizica materialelor, INFP - fizica pământului și IOEL - optoelectronică).

Institutul de Fizică Atomică este subordonat în prezent Autorității Naționale pentru Cercetare Stiințifică (ANCS) – Ministerul Educației Cercetării și Tineretului (MECT).

Începând cu anul 1999 prin semnarea Contractului de Asociere la EURATOM, institutul asigură coordonarea participării cercetării românești în domeniul fuziunii nucleare, prin proiecte câștigate anual prin competiție internațională, la Programul European de Fuziune care se execută prin Programele Cadru ale Uniunii Europene.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ About us -> Brief History, nipne.ro, accesat la 20 octombrie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]