Henric Navigatorul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henric Navigatorul

Henric Navigatorul (n. 4 martie 1394 - d. 13 noiembrie 1460) a fost prinț al Portugaliei și geograf. Acesta a înființat un observator și o școală de navigație pe Capul Sf. Vincent. Aici a fost proiectat un nou tip de navă numită caravelă. El a finanțat și expedițiile de-a lungul coastei Africii de Sud.

A descoperit arhipelagurile Azore și Canare și a ajuns până in Guineea.

Infante Henrique Portugaliei, Duce de Viseu (3.patru.1394-11.treisprezece.1460), mai bine cunoscut sub numele de Henry Navigator ( portughez : Henrique, o Navegador) a fost o figură importantă în politica portugheze din secolul 15 și în primele zile ale portughezilor imperiu . Prin conducerea sa administrativă, el este privit ca principalul inițiator al ceea ce ar fi cunoscut sub numele de Epoca Descoperirilor . Henry a fost al treilea [2] copil al regelui portughez Ioan I și responsabil cu dezvoltarea timpurie a explorării portugheze și a comerțului maritim cu alte continente , prin explorarea sistematică a Africii de Vest, insulele din Oceanul Atlantic și căutarea de noi rute .

Regele Ioan I a fost fondatorul Casei de Aviz . Henry a încurajat tatăl său să cucerească Ceuta (1415), al musulman port de pe african Nord coasta peste Strâmtoarea Gibraltar din Peninsula Iberica . El a aflat de oportunitățile din sahariene rutele comerciale care terminate acolo, și a devenit fascinat de Africa , în general; el a fost cel mai intrigat de legenda creștină a Prester John și extinderea comerțului portughez. Henry este privit ca patron al explorării portugheze .

Henry a fost al treilea supraviețuitor fiu al regelui Ioan I și soția lui Philippa , [3] , sora regelui Henric al IV al Angliei . El a fost botezat în Porto , și este posibil să fi fost născut acolo, probabil , atunci când cuplul regal a locuit în vechiul oraș de mentă , numită acum Casa do Infante (Prince House), sau în regiunea din apropiere. O altă posibilitate este că el sa născut la Mănăstirea Leça do Bailio, în Leça da Palmeira , în cursul aceluiași pasaj rezidențial al cuplului regal în orașul Porto.

Henry a fost de 21 , când el și tatăl său și pe frații capturat portul maur din Ceuta , în nordul Marocului . Ceuta a fost mult timp o bază pentru pirati Barbary care au atacat coasta portugheză, depopulează sate prin capturarea locuitorilor lor să fie vândute pe piața de sclavi din Africa . Ca urmare a acestui succes, Henry a început să exploreze coasta Africii, dintre care majoritatea era necunoscută europenilor. Obiectivele sale au inclus găsirea sursa din Africa de Vest comerțul cu aur și legendarul regat creștin al Prester John , și oprirea atacurilor pirat de pe coasta portugheză. La acel moment navele din Marea Mediterană au fost prea lente și prea grele pentru a face aceste curse. Sub conducerea sa, a fost dezvoltată o navă nouă și mult mai puțin grave , Caravelei , care ar putea naviga mai departe și mai rapid, [4] și, mai presus de toate, a fost extrem de manevrabil și poate naviga mult mai aproape de vânt, sau în vânt. Acest lucru a făcut Caravel în mare măsură independente de vânturile predominante. Cu Caravelei, Mariner portugheza a explorat apele puțin adânci și râuri, precum și oceanul deschis cu o largă autonomie. In anul 1419, tatăl lui Henry la numit guvernator al provinciei din Algarve .

Resurse și venituri[modificare | modificare sursă]

La 25 mai 1420 Henry a câștigat numirea ca Marele Maestru al Ordinului Militar al lui Hristos , succesorul portughez la Cavalerii Templieri , care a avut sediul la Tomar , în centrul Portugaliei. [5] Henry a deținut această funcție pentru restul lui viață, iar ordinul a fost o sursă importantă de fonduri pentru planurile ambitioase ale lui Henry, in special incercarile sale persistente de a cuceri Insulele Canare , pe care portughezii au pretins că au descoperit înainte de anul 1346.

În 1425, în al doilea rând , fratele său Infante Petru, Duce de Coimbra , a făcut un tur al Europei. În timp ce în mare măsură o misiune diplomatică, printre scopurile sale a fost să caute un material geografic pentru fratele său, Henry. Petru sa întors de la Veneția , cu o hartă mondială actuală elaborat de către un cartograf venețian. [6]

În 1431 a donat case pentru Estudo Geral de a reuni toate stiintele - gramatica, logica, retorica, aritmetica, muzica si astronomie - in ceea ce va deveni ulterior Universitatea din Lisabona . Pentru alte discipline, cum ar fi medicina sau filozofie, el a ordonat ca fiecare cameră să fie decorată în funcție de fiecare subiect, care a fost predat.

Henry a avut, de asemenea, alte resurse. Când Ioan I a murit în 1433, fratele mai mare al lui Henry , Edward a devenit rege. El a acordat Henry toate profiturile de la tranzacționare în zonele a descoperit, precum și dreptul exclusiv de a autoriza expediții dincolo de Capul Bojador . Henry a avut loc, de asemenea, un monopol asupra pescuitului de ton în Algarve. Atunci când Edward a murit opt ani mai târziu, Henry a sprijinit fratele lui Petru pentru regența în timpul minorității fiului lui Edward Afonso V , iar în schimb a primit o confirmare a acestei taxe.

Henry a funcționat ca organizator principal al dezastruos expeditie Tanger în fratele mai mic al lui Henry 1437. Ferdinand a fost dat ca ostatic pentru a garanta că portughezii ar îndeplini termenii acordului de pace care a fost făcută cu CALA Ben CALA. Portughez Cortes a refuzat să aprobe întoarcerea Ceuta în schimbul Infante Ferdinand , care a rămas în captivitate până la moartea sa de șase ani mai târziu.

Regent Prince Peter a avut un rol important și responsabilitatea în expansiunea maritimă portugheză în Oceanul Atlantic și Africa în timpul administrației sale. Henry a promovat colonizarea Azore în timpul regențe lui Petru (1439-1448).

Pentru cea mai mare parte din ultima parte a vieții sale, Henry s-a concentrat asupra activităților sale maritime, sau în politica instanțelor portugheze.

Vila do Infante și explorare portugheză[modificare | modificare sursă]

Portret considerat a fi adevărata asemănare a lui Henry Navigatorul. Detaliu din al cincilea panou al poliptic al Sf . Vincent de Nuno Gonçalves , c.1470

Potrivit lui João de Barros , în Algarve a repopulat un sat pe care el a numit Terçanabal ( de la Nabal Terca sau tercena Nabal). [7] Acest sat a fost situat într - o poziție strategică pentru întreprinderile sale maritime și mai târziu a fost numit Vila do Infante ( " Imobiliare sau Orașul Prințului ").

Se sugerează în mod tradițional , că Henry s -au adunat la vila sa de pe Sagres peninsula o școală de navigatori și a factorilor de hartă . Cu toate acestea istoricii moderni susțin acest a fi o concepție greșită. El a făcut unele angaja cartografi să traseze coasta Mauritaniei , după călătoriile navei a trimis acolo, dar nu a existat nici un centru de știință de navigație sau de observator , în sensul modern al cuvântului, și nici nu a existat un centru de navigație organizat. [8]

Referindu -se la Sagres, matematician portughez al XVI-lea și cosmograf Pedro Nunes a remarcat, " de la el marinarii noștri au ieșit bine învățat și prevăzute cu instrumente și reguli care trebuie să le cunoască toți factorii de hartă și navigatori." [9]

Opinia potrivit căreia instanței Henry a crescut rapid în baza tehnologică pentru explorare, cu un arsenal naval și un observator, etc, cu toate că a repetat în cultura populară, nu a fost stabilită. [10] [11] [12] Henry a poseda o curiozitate geografică și angajat cartografii. Jehuda Cresques , un renumit cartograf , a fost spus că a acceptat o invitație de a veni în Portugalia pentru a face hărți pentru Infante. Acest ultim incident , probabil , explică legenda Școlii Sagres, care este acum discreditat. [5]

Primele contacte cu piața de sclavi din Africa au fost făcute de expediții răscumpără subiecți portughezi aservite de atacurile piraților asupra unei nave portugheze sau sate. După cum remarcile Sir Peter Russell în biografia sa, "In Henryspeak, de conversie și înrobirea erau interschimbabile." [ Necesită citare ]

Exploratorii lui Henry[modificare | modificare sursă]

Mormântul lui Henry în Manastirea Batalha

Henry a sponsorizat curse, colectarea unui impozit de 20% (o Quinto) , profitul realizat de expediții navale, care era practica obișnuită în statele iberice din acea vreme. Portul din apropiere Lagos prevăzut un port convenabil de la care a lăsat aceste expediții. Voiajele au fost efectuate în nave foarte mici, mai ales Caravelei , o lumină și nava manevrabil. Caravel a folosit naviga lateen , platforma dominantă în navigația Marea Mediterană creștină încă din antichitate târzie. [13] Cele mai multe dintre călătorii trimise de către Henry a constat din una sau două nave care navigau urmând coasta, oprindu -se pe timp de noapte pentru a lega împreună unele țărm.

În timpul Prințului Henry și după, navigatorii portughezi au descoperit și perfecteze Atlanticului de Nord Volta do Mar (the "turn de mare" sau "întoarcere de la mare"). Acesta a fost un pas important în istoria navigației , atunci când o înțelegere a modelelor de vânt oceanice a fost crucială pentru navigația Atlantic, din Africa și oceanul deschis spre Europa, și care să permită ruta principală între Lumea Nouă și Europa în Atlanticul de Nord, în viitoarele călătorii de descoperire. Intelegerea gyre Atlantic si Volta do Mar marinarii portughezi au permis , care a navigat spre sud și sud - vest spre Insulele Canare și de Vest Africa de a bate upwind în Strâmtoarea Gibraltar și acasă. Pentru a face acest lucru, ei au avut mai întâi să navigheze departe spre vest - adică, departe de continentală Portugalia , și aparent în direcția greșită. Ele ar putea transforma apoi nord-est, în zona din jurul insulelor Azore, și în cele din urmă la est în Europa. Această rută ar prinde următoarele vânturi utilizabile. Cristofor Columb a folosit în curse sale transatlantice.

Madeira[modificare | modificare sursă]

Primele explorări nu au urmat mult timp după capturarea Ceuta, în 1415. Henry era interesat de localizarea sursei de rulote, care au adus aur în oraș. În timpul domniei tatălui său, Ioan I, João Gonçalves Zarco și Tristão Vaz Teixeira au fost trimise pentru a explora de-a lungul coastei africane. Zarco, un cavaler în serviciu prințului Henry, a poruncit caravele paza coasta Algarve din incursiunile maurilor. El a fost, de asemenea, la Ceuta.

În 1418, Zarco și Teixeira au fost cu sufletul la gură în afara desigur de o furtună în timp ce face Volta mar spre vest nu leagăn să se întoarcă în Portugalia. Ei au găsit adăpost pe o insulă au numit Porto Santo . Henry regia Porto Santo să fie colonizat. Trecerea la revendicarea insulelor a fost , probabil , un Madeira răspuns la eforturile Castile de a pretinde Insulele Canare. [14] În 1420, coloniști apoi sa mutat la insula din apropiere Madeira .

Insulele Azore[modificare | modificare sursă]

O diagramă făcută de cartograful catalan, Gabriel de Vallseca din Mallorca, a fost interpretat pentru a indica faptul că insulele Azore au fost descoperite de Diogo de Silves în 1427. În 1431, Gonçalo Velho a fost trimis cu ordine pentru a determina locația de "insule" mai întâi identificate prin de Silves. Velho se pare că are o mult ca Formigas , în arhipelagul estic, înainte de a fi nevoie să se întoarcă la Sagres, probabil , din cauza vremii nefavorabile.

Până în acest moment navigatorii portughezi au ajuns , de asemenea, Marea Sargaselor (vestul regiunii Atlanticului de Nord), numind - o după Sargassum alge marine în creștere acolo (sargaço / Sargasselor în Portugheză). [15] [16]

Coasta din Africa de Vest[modificare | modificare sursă]

Până în momentul lui Henry, Capul Bojador a rămas punctul cel mai sudic cunoscut europenilor pe coasta Africii deșert. searers superstițioase a considerat că, dincolo de pelerina pune monștri mare și marginea lumii. În 1434, Gil Eanes , comandantul uneia dintre expediții lui Henry, a devenit primul european cunoscut pentru a trece Capul Bojador.

Henry de bronz Navigator de Léon-Joseph Chavalliaud (1899), în afara Casei Palm la Sefton Park , Liverpool (în aparență similar cu sculptura de la începutul secolului al 16 - lea, în Mănăstirea Jerónimos , Lisabona, probabil aproape de adevărata asemănare a prințului Henry)

Cu ajutorul noului tip de navă, expediții apoi împins încoace. Nuno Tristão și Antão Gonçalves a ajuns la Cape Blanco în 1441. Portughezul cu deficiențe de vedere Golful Arguin în 1443 și a construit un fort de important acolo în jurul anului 1448. Dinis Dias , în curând a venit peste Senegal râu și rotunjit peninsula Cap-Vert în 1444. prin această etapă exploratorii au trecut granița sudică a deșertului, și de atunci Henry a avut una dintre dorințele sale îndeplinite: portughezii au eludat musulmani rutele comerciale terestre peste vestul deșertul Sahara , și sclavi și aurul au început să sosească în Portugalia. Prin 1452, afluxul de aur permis baterea primelor de aur ale Portugaliei Cruzado monede. Un Cruzado era egal cu 400 reis la momentul respectiv. De la 1444-1446, cât mai multe patruzeci de nave de navigat de la Lagos , în numele lui Henry, iar primele expeditii private de mercantile a început.

Alvise Cadamosto a explorat coasta atlantică a Africii și a descoperit mai multe insule din Capul Verde arhipelag între 1455 și 1456. În prima sa călătorie, care a început la 22 martie 1455, a vizitat insulele Madeira și Insulele Canare. Pe al doilea voiaj, în 1456, Cadamosto a devenit primul european care a ajuns în Insulele Capului Verde. António Noli mai târziu a solicitat creditul. Prin 1462, portughezii au explorat coasta Africii , în măsura în prezent-zi Sierra Leone . Douăzeci și opt de ani mai târziu, Bartolomeu Dias a dovedit că Africa ar putea fi circumnavigat când a ajuns la vârful de sud a continentului, acum cunoscut sub numele de "Capul Bunei Speranțe." În 1498, Vasco da Gama a devenit primul marinar european să ajungă în India pe mare.

Originea poreclei "Navigator"[modificare | modificare sursă]

Nimeni nu a folosit pseudonimul "Navigator" pentru a se referi la prințul Henry în timpul vieții sale sau în următoarele trei secole. Termenul a fost inventat de doi istorici germani din secolul XIX: Heinrich Schaefer și Gustav de Veer . Mai târziu a fost făcută populară de doi autori britanici care a inclus în titlurile biografii ale prințului: Henry maior în 1868 și Raymond Beazley în 1895. [8] În portugheză, chiar și în timpurile moderne, este ceva neobișnuit să - l cheme prin acest epitet; utilizarea preferată este "Infante D. Henrique". [ nevoie de citare ]