Halotan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Halotan
Halothane2.png
Halothane2.png
Identificare
Număr CAS151-67-7
ChEMBLCHEMBL931
PubChem CID3562
Informații generale
Formulă chimicăC2HBrClF3
Aspectlichid incolor, volatil
Masă molară197,39 g/mol
Proprietăți
Densitate1,87 g/cm³[2]  Modificați la Wikidata la 20 °C
Starea de agregarelichidă
Punct de topire−118 °C
Punct de fierbere50,2 °C
Solubilitatebună în solvenți organici
Presiunea vaporilor242 hPa (20 °C)
T : Toxic
Toxic,
Fraze RR61, R36
Fraze SS53, S23, S26, S36/37, S45
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Halotanul (în engleză Halothane) este un derivat al acidului carbonic halogenat, care a fost sintetizat pentru prima oară în anul 1951, la firma engleză Imperial Chemical Industries de către Charles Suckling, și a fost pus pe piață cu denumirea comercială Fluothane.

Din anul 1956 este folosit ca narcotic, prin inhalare. Halotanul utilizat ca narcotic poate duce la hipertermii maligne, care se manifestă prin creșterea temperaturii corporale, palpitații cardiace, contracții musculare, creștere a concentrației de dioxid de carbon în sânge care duce la reducerea pH-ului (acididitate). La apariția acestor simptome se întrerupe imediat administrarea în continuare a narcoticului și se administrează urgent dantrolen. Prin administrarea de dantrolen s-a reușit scăderea incidentelor mortale cauzate de halotan.

În prezent halotanul este înlocuit în Europa și SUA cu alte narcotice apărute ulterior, ca isofluran, sevofluran și desfluran.

Obținerea halotanului[modificare | modificare sursă]

Pe scară industrială, halotanul se obține din combinarea tricloretanului cu fluoran în prezența tricloridului de atimon la o temperatura de 130 °C, apoi acesta reacționeză cu bromul la o temperatura de 450 °C.

Halothane synthesis.png


Halotanul este un lichid incolor volatil cu miros dulceag. Fiind sensibil la lumină, el se păstrează în sticle brune. Halotanul este solubil în grăsimi, sânge, în acesta din urmă se descompune repede, din care cauză a fost folosit prin inhalare ca narcotic. La inhalații era folosit în concentrații între 0,5 - 1%. Efectele nedorite ale narcoticului erau scăderea presiunii sanguine, toxic hepatic, din care cauză era utilizat numai o dată la trei luni, și în unele cazuri producea febră malignă.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Suckling et al., "PROCESS FOR THE PREPARATION OF 1,1,1-TRIFLUORO-2-BROMO-2-CHLOROETHANE", US patent 2921098, granted January 1960, assigned to Imperial Chemical Industries.
  • en DrugBank: DB01159 (Halothane).
  • en Eger, E.I., Eisenkraft, J.B, Weiskopf, R.B, The Pharmacology of Inhaled Anesthetics, Healthcare Press, Illinois, USA, 2003. ISSN 0007-0912.
Erste hilfe.svg Vedeți: Indicații!
  1. ^ „Halotan”, halothane (în engleză), PubChem, accesat în  
  2. ^ http://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0310.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)