Guacamole

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sos guacamole

Guacamole e un sos originar din Mesoamerica, preparat pe bază de avocado. Cuvântul provine din limba spaniolă din aguacate și mole (avocado și sos) care la rândul lor provin din limba nahuatl, de la cuvântul Ahuacamolli (ahuacatl→aguacate→avocado; molli→mole→sos). Sosul are în componență pastă de avocado și apă la care se adaugă mirodenii.

Preparare[modificare | modificare sursă]

Rețeta modernă și elementară a sosului guacamole constă în a pisa, într-un mojar, fructul de avocado până la obținerea unei paste omogene, adăugând un cățel de usturoi, ceapă roșie, chili verde, zeamă de lămâie sau lime, sare si piper. De asemenea se poate adăuga coriandru tocat fin, miez de roșii proaspete sau pastă de roșii.[1] În țările de proveniență a sosului, varianta în amestec cu roșii poartă denumirea de salsa (sos) și nu guacamole. În nordul Mexicului, sosul guacamole se prepară doar din fructul de avocado pisat, la care se mai poate adăuga puțin lapte sau smântână.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

În bucătăria mexicană sosul de guacamole se folosește pentru a acompania diverse gustări, taco mexican, preparate din carne, etc.

  1. ^ „Guacamole - reteta clasica a lui Jamie Oliver”. Accesat în Martie 23, 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)