George, Duce de Kent

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul George
George 1st Kent.png
Duce de Kent
Succesor Prințul Eduard
Căsătorit(ă) cu Prințesa Marina a Greciei și Danemarcei
Urmași Prințul Eduard, Duce de Kent
Prințesa Alexandra, Lady Ogilvy
Prințul Michael de Kent
Nume complet
George Edward Alexander Edmund
Casa regală Casa de Windsor
Casa de Saxa-Coburg-Gotha
Tată George al V-lea al Regatului Unit
Mamă Mary de Teck
Naștere 20 decembrie 1902(1902-12-20)
York Cottage, Sandringham
Deces (39 de ani)
Morven, Scoția
Înmormântare Capela Castelului Windsor Castle și mai târziu Mausoleul Regal din Frogmore

Prințul George, Duce de Kent (George Edward Alexander Edmund; 20 decembrie 190225 august 1942) a fost membru al familiei regale, al patrulea fiu al regelui George al V-lea al Regatului Unit și Mary de Teck. A deținut titlul de Duce de Kent din 1934 până la moartea sa, în 1942.

Educație și carieră[modificare | modificare sursă]

Prințul George s-a născut la 20 decembrie 1902 la York Cottage din Norfolk, Anglia. Tatăl său era George, Prinț de Wales, fiul cel mare al regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit și al reginei Alexandra a Danemarcei. Mama sa era Mary de Teck, fiica cea mare a Prințului Francis, Duce de Teck. În momentul nașterii sale, era al cincilea în linia de succesiune la tronul britanic. Ca nepot al unui monarh britanic, era denumit Alteța Sa Regală Prințul George de Wales.

Prințul George a primit o educație timpurie de la un tutore, apoi a urmat Școala preparatorie din Broadstairs, Kent. La vârsta de 13 ani, ca și fratele său Prințul Eduard (mai târziu regele Eduard al VIII-lea) și Prințul Albert (mai târziu regele George al VI-lea), a mers la colegiul naval. A rămas în Marina Regală Britanică până în 1929 servind pe HMS Iron Duke și mai târziu pe HMS Nelson.

În 1939, a fost ales Mare Maestru al Marii Loje Unite a Angliei, funcție pe care a deținut-o până la moartea sa.[1]

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

La 12 octombrie 1934,[2] în perspectiva căsătoriei cu verișoara sa de gradul doi, Prințesa Marina a Greciei și Danemarcei, a fost numit Duce de Kent, Conte de St Andrews și Baron Downpatrick. Cuplul s-a căsătorit la 29 noiembrie 1934 la Westminster Abbey. Mireasa era fiica Prințului Nicolae al Greciei și Danemarcei și nepoata reginei Alexandra.[3] A fost ultima căsătorie dintre fiul unui suveran britanic și un membru al unei case regale străine. Prințesa Elisabeta (mai târziu regina Elisabeta a II-a) de York, fiica regelui George al VI-lea, s-a căsătorit cu Prințul Filip al Greciei în noiembrie 1947. Aceasta a reprezentat ultima căsătorie dintre case regale.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Picknett, Lynn, Prince, Clive, Prior, Stephen & Brydon, Robert (2002). War of the Windsors: A Century of Unconstitutional Monarchy, p. 153. Mainstream Publishing. ISBN 1-84018-631-3.
  2. ^ Yvonne's Royalty: Peerage
  3. ^ Picknett, Prince, Prior & Brydon, p. 82.

Vezi și[modificare | modificare sursă]