York Cottage

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
York Cottage
Clădire
Foste numeConacul Burlacului
OrașDomeniul Sandringham, Norfolk
ȚarăRegatul Unit
ProprietarElisabeta a II-a
Coordonate52°49′35″N 0°30′59″E / 52.82638889°N 0.51638889°E ({{PAGENAME}})
Construcție

York Cottage este o casă impunătoare situată pe domeniul regal Sandringham, în comitatul Norfolk, Anglia.[1] Numele provine de la regele George al V-lea, care, pe când era Duce de York, a primit casa de la tatăl său drept cadou de nuntă. Inițial conacul a fost numită Conacul Burlacului.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Regina Victoria a achiziționat terenul de la Sandringham în 1862 la cererea fiului ei cel mare, care dorea o casă pentru el și mireasa lui. După demolarea conacului existent a fost construită actuala Sandringham House. Întrucât acest palat regal nu era uneori suficient pentru a găzdui numeroșii vizitatori peste noapte, prințul a construit în anii 1870, la un sfert de milă de clădirea principală, o casă de oaspeți. Această clădire a fost inițial numită Conacul Burlacului.

În 1893, viitorul rege Eduard al VII-lea, pe atunci Prinț de Wales, a oferit conacul ca dar de nuntă fiului său Prințul George (viitorul rege George al V-lea),[1] care a locuit acolo cu soția sa după nuntă.[3] Cuplul a trăit în această casă 33 de ani, până la decesul reginei Alexandra în 1925;[4] cinci dintre copii lor s-au născut aici.[1] George al V-lea a iubit York Cottage, despre care spunea că seamănă cu "trei pub-uri Merrie England împreunate".

În mai 2018, regina Elisabeta a II-a a oferit York Cottage nepotului ei, prințul Harry cu ocazia căsătoriei cu Meghan Markle. York Cottage este o reședință privată a familiei regale britanice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Norfolk Coast”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Duke of Windsor (). „A Royal Boyhood”. Life Magazine: 118. Accesat în . 
  3. ^ „York Cottage”. Accesat în . 
  4. ^ Strong, Sir Roy (). „A home fit to make Royal family history”. The Daily Telegraph. Accesat în .