Fort Apache (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fort Apache
Rating
Titlu originalFort Apache
Genwestern[1][2]
film de război  Modificați la Wikidata
RegizorJohn Ford[1][3][2]  Modificați la Wikidata
ScenaristFrank Nugent  Modificați la Wikidata
ProducătorMerian C. Cooper
John Ford  Modificați la Wikidata
StudioRKO Pictures  Modificați la Wikidata
DistribuitorRKO Pictures
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineArchie Stout[*][[Archie Stout (American cinematographer (1886-1973))|​]]
William H. Clothier[*][[William H. Clothier (American cinematographer (1903-1996))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajJack Murray[*][[Jack Murray (American film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaRichard Hageman[*][[Richard Hageman (Dutch conductor (1881-1966))|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieJohn Wayne[3][4][2]
Henry Fonda[3][4][2]
Ward Bond[3][4]
Shirley Temple[3][4][2]
John Agar[3][4]
Victor McLaglen[3][4]
Pedro Armendáriz[3][4]
George O'Brien[3][4]
Irene Rich[*][[Irene Rich (American actress (1891-1988))|​]][3][4]
Grant Withers[*][[Grant Withers (actor american)|​]][3][4]
Dick Foran[*][3][4]
Jack Pennick[3][4]
Hank Worden[4]
Anna Lee[*][[Anna Lee (British actress (1913-2004))|​]][3][4]
Guy Kibbee[*][[Guy Kibbee (actor (1882-1956))|​]][3][4]
Francis Ford[*][[Francis Ford (actor, film director (1881-1953))|​]][3][4]
...încă 7  Modificați la Wikidata
Premiera
(Phoenix și Statele Unite ale Americii)[5]  Modificați la Wikidata
Durata125 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiArizona  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Buget2.100.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Prezență online

Fortul Apache (în engleză Fort Apache) este un film western american din 1948. Regizat de John Ford, filmul îi are în rolurile principale pe John Wayne și Henry Fonda.[6][7] Acesta a fost primul film din „Trilogia Cavaleriei”, fiind urmat de She Wore a Yellow Ribbon (1949) și Rio Grande (1950). Scenariul a fost inspirat de povestirea „Massacre” (1947) a lui James Warner Bellah⁠(d). La rândul său, lucrarea ar fi fost influențată de Bătălia de la Little Bighorn și Bătălia Fetterman⁠(d).[8]

Filmul a fost unul dintre primele lungmetraje care a prezentat amerindienii în mod autentic. În recenzia sa despre lansarea DVD-ului Fort Apache în 2012, criticul de film Dave Kehr⁠(d) al New York Times a numit filmul drept „unul dintre marile realizări ale cinematografiei americane clasice, un film de o complexitate imensă care dezvăluie noi dimensiuni după fiecare vizionare” și „unul dintre printre primele filme western „pro-indieni”, aceștia fiind portretizați cu „simpatie și respect”.[9]

Filmul a fost distins cu premii la categoriile cel mai bun regizor și cea mai bună fotografie în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno din Elveția. Scenaristul Frank S. Nugent a fost nominalizat la categoria cel mai bun scenariu de către Writers Guild of America.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După Războiul Civil American, căpitanul veteran Kirby York (John Wayne) urmează să îl înlocuiască pe comandantul în funcție din Fortul Apache⁠(d), un post izolat al cavaleriei americane⁠(d). York comandase propriul său regiment în timpul războiului și avea experiența necesară conducerii unui fort. Spre surprinderea și dezamăgirea trupelor, regimentului ajunge sub comanda locotenentului colonel Owen Thursday (Henry Fonda). Thursday, un absolvent al Academiei militare West Point, a fost general în timpul războiului. În ciuda experienței sale de luptă, Thursday este un ofițer arogant și egocentric care nu știe negocia cu triburile amerindiene locale.

Thursday este însoțit de fiica sa Philadelphia (Shirley Temple). Tânăra este atrasă de sublocotenentul Michael Shannon O'Rourke (John Agar), fiul sergentului-maior Michael O'Rourke (Ward Bond). Bătrânul O'Rourke a primit Medalia de Onoare în calitate de maior al Brigăzii Irlandeze⁠(d) în timpul Războiului Civil American, obținând un loc pentru fiul său la West Point. Cu toate acestea, Thursday îi interzice fiicei sale să-l întâlnească, deoarece nu fac parte din aceeași clasă socială și nu-l consideră un gentilom⁠(d).

Când apar tulburări în rândul apașilor conduși de Cochise⁠(d) (Miguel Inclán⁠(d)), Thursday ignoră sfatul lui York de a negocia cu triburile de la egal la egal și de a rezolva problemele din rezervație provocate de agentul corupt Silas Meacham (Grant Withers⁠(d)). Din cauza interpretării sale rigide a regulamentelor armatei, Thursday susține că Meacham este un agent al Guvernului Statelor Unite și trebuie să fie protejat de forțele armate. Decizia îi nemulțumește pe apași, iar aceștia se răzvrătesc. Dornic să obțină glorie și renume, Thursday ordonă regimentului să atace trupele lui Cochise în ciuda avertismentelor lui York, care susține că o astfel de mișcare ar fi sinucigașă. Locotenentul îi ordonă să rămână în spate, înlocuindu-l cu căpitanul Sam Collingwood (George O'Brien).

Respectând ordinele de Thursday, York îl interzice tânărului O'Rourke să ia parte la luptă. Trupele sale sunt aproape complet nimicite, câțiva soldați reușind să scape și să ajungă la trupele comandate de York. Thursday însuși supraviețuiește, dar revine pe câmpul de luptă pentru a muri alături de ultimii soldați căzuți în ambuscadă. Cochise îl cruță pe York și pe soldații detașamentului său, considerându-l pe căpitan o persoană onorabilă.

Câțiva ani mai târziu, locotenent-colonel Kirby York se află la comanda regimentului. Acesta se întâlnește cu diverși corespondenți, îl prezintă pe Lt. O'Rourke, căsătorit în prezent cu Philadelphia Thursday, și pe fiul cel mic al cuplului. Un reporter îl întreabă pe colonelul York dacă a văzut faimosul tablou care înfățișează „atacul lui Thursday”. York, însărcinat cu adunarea apașilor și transportarea lor în rezervație, crede că deși Thursday a fost un tactician slab care a condus o acuzație militară nesăbuită și sinucigașă, pictura este corectă și le reamintește reporterilor că soldații nu vor fi uitați atâta timp cât regimentul este activ.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0040369/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=1027.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q http://www.cinematografo.it/cinedatabase/film/il-massacro-di-fort-apache/4238/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q http://www.imdb.com/title/tt0040369/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ „Fort Apache”, Internet Movie Database, accesat în  
  6. ^ „Fort Apache”. Miniature Reviews. Variety. . p. 10. 
  7. ^ Harrison's Reports film review; xxx.
  8. ^ Howze, William (). „Sources for Ford's "Cavalry trilogy:" The Saturday Evening Post and James Warner Bellah”. 
  9. ^ Kehr, Dave (). „How the West Was Filled With Loss”. New York Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]