Wilson (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Wilson
Afișul filmului
Afișul filmului
Titlu originalWilson
RegizorHenry King
ScenaristLamar Trotti
După o povestire de:
ProducătorDarryl F. Zanuck
DistribuitorTwentieth Century-Fox
Director de imagineLeon Shamroy
MontajBarbara McLean
MuzicaAlfred Newman
DistribuțieCharles Coburn
Alexander Knox
Geraldine Fitzgerald
Thomas Mitchell
Sir Cedric Hardwicke
Premiera  (1944-08-01)
Premiera în România  (1945-08-01)
Durata154 de minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înNew Jersey  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun actor (Alexander Knox, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Henry King, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (color)[*] (Leon Shamroy[*][[Leon Shamroy (American cinematographer (1901–1974))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Barbara McLean[*][[Barbara McLean (American film editor (1903-1996))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original (Lamar Trotti[*][[Lamar Trotti (producător de film american)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun film ()
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film color[*] (Wiard Ihnen[*][[Wiard Ihnen (art director (1897-1979))|​]] și Thomas Little[*][[Thomas Little (set decorator (1886-1985))|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună muzică de film originală într-o comedie sau dramă[*] (Alfred Newman, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Edmund H. Hansen[*][[Edmund H. Hansen (American sound engineer (1894-1962))|​]], )
Academy Award for Best Special Effects[*][[Academy Award for Best Special Effects |​]] (Fred Sersen[*][[Fred Sersen (Czechoslovak/American painter and cinema special effects artist)|​]] și Roger Heman Sr.[*][[Roger Heman Sr. (sound engineer (1898-1969))|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget2,99 milioane $[1]
Încasări2 milioane $(vânzări)[2]
Prezență online

Pagina Cinemagia
Pentru alte sensuri, vedeți Wilson.

Wilson este un film american din 1944 în Tehnicolor regizat de Henry King și produs de Darryl F. Zanuck. Scenariul este scris de Lamar Trotti. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Charles Coburn, Alexander Knox, Geraldine Fitzgerald, Thomas Mitchell și Sir Cedric Hardwicke. Este un film biografic despre viața președintelui american Woodrow Wilson.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Povestea filmului începe în 1909, o perioadă în care Wilson (Alexander Knox) este cel mai bine cunoscut ca șef al Universității Princeton și autor al mai multor cărți despre procesul democratic. Fiind cerut în funcția de guvernator al statului New Jersey de către mașinăria politică locală, Wilson se dovedește curând a fi un om dedicat adevărului cu orice preț.[3]

În timpul mandatului său de președinte, Wilson trebuie să treacă prin momentele de după moartea primei sale soții, trebuie să implice SUA în Marele Război datorită ostilităților germane și să înfrunte reticența propriei sale țări de a adera la Liga Națiunilor.[4]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Istoria producției[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost scris de Lamar Trotti și regizat de Henry King. Fiica lui Wilson, Eleanor Wilson McAdoo, a servit pe post de consilier informal al filmului.[5] Jurnalistul Ray Stannard Baker, o autoritate în privința biografiei lui Wilson, a fost, de asemenea, un consilier al acestui film.

Primire[modificare | modificare sursă]

Deși filmul a fost aclamat de majoritatea criticilor,[6] fiind și recompensat cu mai multe premii Oscar, a avut încasări foarte slabe la box office. Criticul de film Manny Farber a fost foarte ne-entuziasmat, numind producția "costisitoare, plictisitoare și impotentă" adăugând că: "Efectul filmului este similar cu cel produs de albumele sterile de cărți poștale cumpărate din stațiile de cale ferată... Producătorii ar fi trebuie să știe mult mai multe despre războiul mondial, despre pacea de la Versailles și despre Wilson însuși..."[7]

În ciuda recenziilor negative și încasărilor dezastruoase, filmul a câștigat mai multe premii Oscar: pentru cele mai bune decoruri (color) (Wiard Ihnen, Thomas Little); cea mai bună imagine (color); cel mai bun montaj ; cel mai bun mixaj sonor, înregistrat (E. H. Hansen); și cel mai bun scenariu original .[8][9] A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor (Alexander Knox); cel mai bun regizor; cele mai bune efecte vizuale, efecte speciale (Fred Sersen, Roger Heman Sr.); cea mai bună coloană sonoră pentru film dramatic sau de comedie și cel mai bun film.

Filmul este notabil pentru faptul că Alexander Knox a interpretat în acesta unul dintre puținele sale roluri principale.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 242, ISBN 978-0-8108-4244-1.
  2. ^ Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 221, ISBN 978-0-8108-4244-1.
  3. ^ http://www.allmovie.com/movie/wilson-v54699
  4. ^ Wilson (1944) - Plot Summary - IMDb
  5. ^ Knock, Thomas J. "History with Lightning": The Forgotten Film Wilson. American Quarterly, Vol. 28, No. 5 (Winter, 1976), pp. 523–543
  6. ^ Codevilla, Angelo (2010-07-16) America's Ruling Class, The American Spectator
  7. ^ Farner, Manny, The New Republic, 14 august 1944
  8. ^ „The 17th Academy Awards (1945) Nominees and Winners”. oscars.org. Accesat în . 
  9. ^ Erickson, Hal (Rovi). Wilson (1944) – Review Summary”. The New York Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]