Friedrich Gottlieb Klopstock

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Friedrich Gottlieb Klopstock

Friedrich Gottlieb Klopstock
Portret de Johann Caspar Füssli (1750).
Date personale
Născut2 iulie 1724
Quedlinburg
Decedat14 martie 1803, la 78 de ani
Hamburg
ÎnmormântatOttensen[*][[Ottensen (quarter in Hamburg, Germany)|​]][1] Modificați la Wikidata
PărințiGottlieb Heinrich Klopstock[*][[Gottlieb Heinrich Klopstock (jurist and lawyer (1698-1756))|​]]
Anna Maria Klopstock[*][[Anna Maria Klopstock ((1703-1773))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMargareta Klopstock[*][[Margareta Klopstock (scriitoare germană)|​]] ()[2]
Johanna Elisabeth Klopstock[*][[Johanna Elisabeth Klopstock |​]] (din )[2][3] Modificați la Wikidata
Naționalitate german
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
Limbi vorbitelimba germană[4] Modificați la Wikidata
StudiiTeologie
Activitatea literară
Activ ca scriitor1745 - 1803
Limbilimba germană  Modificați la Wikidata
Subiectereligie, dragoste
Specie literarăpoezie
Operă de debutMessias
Opere semnificativeMessias, Geistliche Dichtung
Semnătură

Friedrich Gottlieb Klopstock (API: /ˈklɔpʃtɔk/[5]) (n. la 2 iulie 1724, la Quedlinburg - d. la 14 martie 1803, la Hamburg) a fost un poet german.

A inițiat genul poeziei trăirilor interioare, ce ulterior avea să aibă o influență covârșitoare asupra liricii germane moderne al cărei creator a fost considerat. A îmbogățit posibilitățile de expresie lirică, prin introducerea hexametrului antic și crearea ritmurilor libere, în concordanță cu mișcarea sentimentului și a ideii poetice. Opera sa are o puternică coloratură emoțională, având ca teme: iubirea, prietenia, patria, eroismul, credința, moartea, eternitatea, măreția creației.

Etimologia numelui de familie[modificare | modificare sursă]

Numele de familie Klopstock provine din cuvintele germane de jos[6]„kloppen” „a lovi, a bate” și din „stoc” „buturugă, trunchi, buștean, sorginte, viță”.[7]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Friedrich Gottlieb Klopstock s-a născut în familia unui avocat, la 2 iulie 1724, în localitatea germană Quedlinburg.

După ce a urmat liceul din Quedlinburg, a intrat, fiind în vârstă de 16 ani, la Landesschule Schulpforte, un liceu-internat de renume, care i-a mai primit, între alții, pe Friedrich Nietzsche (1844 - 1900) și pe August Ferdinand Möbius[8].

În 1745, a început studii de teologie la Jena, unde a realizat prima schiță a operei sale Messias, pe care a redactat-o inițial în proză. Anul următor, la Leipzig, a rescris opera în decasilabe[9], a cărei publicare a făcut senzație. Tot la Leipzig, a compus și primele sale ode.

Odată încheiate studiile de teologie, Klopstock devine preceptor la Langensalza. În timpul celor doi ani de ședere la Langensalza, Klopstock a cunoscut, rând pe rând, dragostea pasională, apoi decepția și apoi durerea renunțării la o fată numită Maria-Sophia, ceea ce l-a condus la scrierea primelor cele mai frumoase ode despre dragostea inaccesibilă.

Publicarea acestor ode a declanșat un vânt de entuziasm în întrega Germanie: a fost momentul de glorie al poeziei pure.

A făcut apoi cunoștință cu Johann Jakob Bodmer, care l-a invitat în Elveția, la Zürich, unde a făcut o călătorie în 1750. Opt luni mai târziu, Klopstock a plecat în Danemarca, la invitația regelui Frederic al V-lea, a cărui susținere i-a permis să-și desăvârșească opera. Klopstock a petrecut trei ani în Danemarca.

În 1754, s-a căsătorit cu Margarete Moller, fiica unui negustor din Hamburg, dar ea a murit patru ani mai târziu. Treizeci de ani mai târziu, amintirea ei nu i se ștersese și îi dedica elegii. Abia la vârsta de 67 de ani, Klopstock s-a recăsătorit cu o hamburgheză, Johanna Elisabeth von Winthem.

De la 1759 la 1762, Friedrich Gottlieb Klopstock a trăit la Quedlinburg, Braunschweig[10] și la Halberstadt, apoi la Copenhaga, unde a rămas până în 1771. În afară de Messias, care nu a apărut în integralitatea sa până în 1773, a scris drame, ca Hermannsschlacht (Bătălia de la Teutoburg). S-a instalat apoi la Hamburg, unde a fost promovat consilier al legației daneze. În 1776, a stat la Karlsruhe, la invitația contelui Karl Friedrich von Baden. Klopstock apare ca fiind creatorul Erlebnisdichtung, adică a poeziei lucrului trăit, a experienței și a iraționalismului german, precum și ca părinte al teoriei statului-națiune.

Klopstock a fost un partizan al Revoluției Franceze, cum o arată poemul său din 1789, Kennet euch selbst[11], în care descrie Revoluția Franceză ca fiind actul cel mai nobil, îndemnându-i astfel pe germani la revoluție.

Totuși, Klopstock a biciuit excesele ulterioare ale Revoluției Franceze, în poemul Die Jacobiner[12], din 1792, unde critică regimul Iacobinilor, pe care îl compară cu un șarpe care se se mișcă ondulatoriu prin Franța. Pentru meritul de a fi cântat în odele sale Revoluția Franceză, i s-a decernat titlul de cetățean francez și a fost ales membru asociat al Academiei de inscripții și litere, în 1802. În continuare, ca reacție la atrocitățile pretins comise în numele libertății, a renunțat la cetățenia franceză.

Friedrich Gottlieb Klopstock are reputația de a fi unul dintre precursorii mișcării literare germane Sturm und Drang[13], dezvoltată, în continuare de Goethe, prin romanul Die Leiden des jungen Werthers[14], apărut în anul 1774 .

În Republica sa luminată, Klopstock își propunea să încredințeze puterea unei elite cultivate, și nu unui suveran, considerat ca fiind incapabil să guverneze. Intelectualii, elitiștii se ridică astfel deasupra poporului, pe care îl împopoțonează cu un termen disprețuitor: plebe. Klopstock nu acordă nicio suveranitate poporului și nu rămâne nimic din valorile Libertății, Egalității și Fraternității[15][16].

A murit la Hamburg, la data de 14 martie 1803, și a fost înmormântat în cimitirul Christianskirche, din același oraș.

Opera[modificare | modificare sursă]

  • 1748 / 1773: Der Messias (Mesiada), epopee de 22000 de versuri
  • 1757: Adams Tod (Moartea lui Adam)
  • 1758: Geistliche Lieder (Poezii spirituale), întâlnite încă, în zilele noastre, în unele cântări bisericești, ca de exemplu:
    • Die ihr Christi Jünger seid (Sunteți discipolii lui Hristos)
    • Herr, du wollst uns vorbereiten (Doamne, Tu vrei să ne pregătești)
  • 1764: Salomo (Solomon)
  • 1771: Oden und Elegien (Ode și elegii)
  • 1772: David
  • Studii lingvistice (tentativă a unei reforme de scriere):
    • 1778: Ueber di deütsche Rechtschreibung
    • 1779: Von der Schreibung des Ungehörten
    • 1779: Ueber Sprache und Dichtkunst[17] (Despre limbă și arta poeziei)
    • 1794: Grammatische Gespräche (Dialoguri gramaticale)

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • K.F. Cramer, Klopstock, Er und über ihn (1780-1792);
  • J.G. Gruber, Klopstocks Leben (1832);
  • R. Hamel, Klopstock-Studien (1879-1880);
  • F. Muncker, F. G. Klopstock, the most authoritative biography, (1888);
  • E. Bailly, Étude sur la vie et les oeuvres de Klopstock (Paris, 1888).
  • Gabriela Danțiș (coordonator), Eleonora Almosnino, Gabriela Danțiș, Rodica Pandele, Scriitori străini, Mic dicționar, Editura științifică și enciclopedică, București, 1981;
  • Paul Robert, Le Petit Robert 1, Dictionnaire alphabétique et analogique de la langue française, rédaction dirigée par A. Rey et J. Rey-Debove, Le Robert, Paris, 1992.
  • Paul Robert, Le Petit Robert sous la direction de ..., Le Robert encyclopédique des noms propres. Dictionnaire illustré, Nouvelle édition refondue et augmentée du Petit Robert des noms propres, Rédaction dirigée par Alain Rey, Le Robert, Paris, 2007.
  • Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul dicționar universal al limbii române, Editura Litera Internațional, București - Chișinău, 2007.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Find a Grave 
  2. ^ a b IeSBE / Klopștok, Fridrih Gotlib[*][[IeSBE / Klopștok, Fridrih Gotlib (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ 1911 Encyclopædia Britannica/Klopstock, Gottlieb Friedrich[*][[1911 Encyclopædia Britannica/Klopstock, Gottlieb Friedrich (encyclopedia article)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ Transcrierea numelui, în Alfabetul Fonetic Internațional, API
  6. ^ Germana de jos (în germana de jos Plattdüütsch sau Nedersaksisch) este un grup de dialecte germane care se vorbesc în nordul Germaniei și în nordul și estul Olandei, precum și în unele comunități de imigranți germani din SUA, Canada, Brazilia, Paraguay ș. a. Mulți lingviști consideră că limba olandeză, inclusiv varietatea flamandă vorbită în Belgia, ar fi o variantă standardizată a germanei de jos.
  7. ^ Le Robert encyclopédique des noms propres. Dictionnaire illustré
  8. ^ August(us) Ferdinand Möbius (n. 7 noiembrie 1790 la Schulpforte, Saxonia, Germania - d. 26 septembrie 1868 la Leipzig) a fost un matematician și astronom teoretician la Universitatea din Leipzig.
  9. ^ Decasilabele sunt versuri în zece silabe. Cuvântul românescdecasilab / decasilabă” provine din cuvântul francez décasyllabe. Acesta, la rândul său, provine din cuvântul grecesc deka „zece” și din cuvântul francez syllabe „silabă”. Vd. Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul dicționar universal al limbii române și Paul Robert, Le Petit Robert 1, Dictionnaire alphabétique et analogique...
  10. ^ Braunschweig
  11. ^ În română: Cunoașteți-vă pe voi înșivă.
  12. ^ În românește: Iacobinii
  13. ^ În limba română: Furtună și Avânt.
  14. ^ În românește: Suferințele Tânărului Werther
  15. ^ Vezi poemul Fürstenlob (În românește: Elogii Suveranilor).
  16. ^ Sloganul: Liberté, Égalité, Fraternité a fost deviza Revoluției Franceze, iar acum este deviza Franței.
  17. ^ Titlul complet: Ueber Sprache und Dichtkunst: Fon einer lateinischen Uebersetzung des Messias. Zäntes Fragment
  18. ^ Walhalla este numele unui templu de marmură, situat în apropiere de oraşul Regensburg, din Bavaria (Germania), pe malul stâng al Dunării. A fost construit în secolul al XIX-lea, de regele Ludwig I al Bavariei, după modelul Partenonului din Atena.
  19. ^ Republica Federală Germania

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Friedrich Gottlieb Klopstock

Legături externe[modificare | modificare sursă]