Fanzin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fanzine)

Un fanzin (cuvânt creat din engleză fans magazine - revistă a fanilor) este o publicație neprofesionistă și neoficială produsă de fanii unui fenomen cultural particular (muzică, SF) care are o durată de viață efemeră și tiraj foarte limitat. Termenul a fost creat în octombrie 1940 ca science fiction fanzine de Russ Chauvenet.

Fanzinele nu apar pentru obținerea unui profit ci pentru promovarea de nume noi. Ele pot conține reviste ale debutanților, traduceri, informații despre evenimente, pagini de critică și teorie literară.

În România[modificare | modificare sursă]

Până în 1989 au apărut publicații fanzin ca Atalantis (Reșița), Atlantida (Cernavodă), Omicron (Craiova), Paradox, Helion și Biblioteca Nova (la Timișoara), Solaris (București)[1], SFera Fanzin (Brăila).

Primul fanzin românesc, Solaris, a apărut în iunie 1972 (a primit Premiul Special la Eurocon 1972, iar coperta sa a fost reprodusă în caietul program al primei convenții SF europene).[2]

După 1990 au apărut numeroase cenacluri care au publicat mai multe fanzine (de obicei cu o viață scurtă, de maxim de 3-4 numere): Aergistal (Cluj-Napoca), Nova 5,5 și Sfeno ++ (Galați), Brain (Brașov), SFera (Brăila), Sfinx (Târgoviște), Cronaut și Vladimir Colin's Newsletter (Oțelul-Roșu), Katharsis (Ploiești), Pyyrat și String (București), Nebuloasa 15 (Focșani), Sigma (Piatra Neamț), ArtZONESF (Brăila).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aurel Cărășel - Mic dicționar de autori SF, Editura Avlad & Vlad, 1996. Redactor Viorel Pîrligras.
  2. ^ Cristian Tamas - 40 de ani de fandom SF romanesc, srsff.ro, 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Fanzin

Vezi și[modificare | modificare sursă]