Elisabeta Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Elisabeta Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel
Împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman; Regină a Germaniei; Regină a Ungariei, Boemiei, Sardiniei, Neapole și Sicilia; Arhiducesă de Austria
Rosalba Carriera, Empress Elisabeth Christine of Brunswick-Wolfenbüttel, Munich Residenz.jpg
Portret al împărătesei Elisabeta Christine, pictat de Rosalba Carriera.
Date personale
Născută28 august 1691
Brunswick, Germania
Decedată (59 de ani)
Viena, Austria
ÎnmormântatăCripta imperială, Viena
PărințiLudwig Rudolf
Christine Louise de Oettingen-Oettingen Modificați la Wikidata
Frați și suroriCharlotte Christine de Brunswick-Lüneburg
Antoinette Amelie de Brunswick-Lüneburg Modificați la Wikidata
Căsătorită cuCarol al VI-lea, Sfânt Împărat Roman
CopiiMaria Tereza, Împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman
Arhiducesa Maria Anna de Austria
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
regină[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce de Burgundia[*]
Familie nobiliarăCasa de Habsburg
Casa de Welf
Domnie
Domnie1711 - 1740

Elisabeta Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel (28 august 169121 decembrie 1750) a fost prințesă de Brunswick-Wolfenbüttel, împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman, regină a Germaniei, regină a Ungariei și Boemiei și Arhiducesă de Austria prin căsătoria cu Carol al VI-lea, Sfânt Împărat Roman.[1] A fost renumită pentru frumusețea ei delicată și, de asemenea, pentru a fi mama împărătesei Maria Tereza. Ea este bunica maternă a Mariei-Antoaneta, regina Franței, deși a murit cu cinci ani înainte de nașterea nepoatei ei în 1755. Ea a avut cea mai lungă domnie a unei împărătese a Sfântului Imperiu Roman.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Elisabeta Cristina a fost fiica cea mare a lui Ludwig Rudolf, Duce de Brunswick-Lüneburg și a soției lui, Prințesa Christine Louise de Oettingen-Oettingen.

La vârsta de 13 ani s-a logodit cu viitorul Carol al VI-lea, Sfânt Împărat Roman în urma negocierilor dintre ambițiosul ei bunic Anthony Ulrich, Duce de Brunswick-Wolfenbüttel și cumnata lui Carol, împărăteasa Wilhelmina Amalia, al cărei tată a fost Johann Frederic, Duce de Brunswick-Lüneburg.

Viitoarea mireasa s-a convertit la catolicism la 1 mai 1707 la Bamberg, Germania. În momentul nunții, Carol lupta pentru drepturile sale de succesiune la tronul din Spania împotriva regelui francez Filip al V-lea și locuia la Barcelona.

Elisabeta Cristina a ajuns în Spania în iulie 1708 și s-a căsătorit cu Carol la 1 august 1708 la Barcelona. În 1711 când soțul ei a plecat la Viena să ia în posesie coroana imperială, el a numit-o guvernator general al Cataloniei pe soția sa în timpul absenței sale. Elisabeta Cristina a condus Catalonia singură până în 1713 când a părăsit Barcelona și s-a alăturat soțului ei la Viena.

Elisabeta Cristina a murit la Viena la vârsta de 59 de ani.

Copii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.infoplease.com/ce6/people/A0811424.html
  2. ^ Domnia ei, din 12 octombrie 1711 până în 20 octombrie 1740, este cu aproximativ șapte luni mai lungă decât cele ale împărăteselor Beatrice I, Contesă de Burgundia și Eleonor Magdalena de Neuburg.