Ehud Avriel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ehud Avriel
Ehud Avriel.jpg
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (63 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Statul Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație diplomat
om politic Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Modificați la Wikidata
Israel Ambassador to Hungary Modificați la Wikidata
Modificați la Wikidata

Partid politic Mapai[*]

Ehud Avriel (în ebraică אהוד אבריאל, născut ca Georg Überall în 1917, Viena — d. 27 august 1980) a fost un conducător sionist, ofițer de informații, diplomat și om politic israelian născut în Austria.

Colaborator apropiat al lui David Ben Gurion, Avriel a avut merite remarcabile în organizarea emigrației clandestine spre Palestina a mii de evrei europeni, amenințați de spectrul pieirii în anii ridicării Germaniei național-socialiste, de asemenea în achiziționarea de arme vitale pentru efortul de apărare al colectivității israeliene în anii războiului de independență din 1948-1949.

A fost, printre altele, ministru plenipotențiar al Israelului la Praga,la Budapesta și la București, ulterior ambasador în Ghana, Congo-Léopoldville, Liberia și Italia, consul general la Chicago, director general adjunct în Ministerul de Externe, deputat în Knessetul israelian din partea partidului Mapai, și președinte al Organizației Sioniste Mondiale.

Copilăria și tinerețea[modificare | modificare sursă]

Ehud Avriel s-a născut într-o familie evreiască din Viena în anul 1917 sub numele de Georg Überall. A urmat studii liceale la Viena. A fost activ în mișcarea de tineret sionist Albastru-Alb (Blau Weiss) precum și în cadrul mișcării de pionierat sionist HeHalutz din Austria al cărui secretar general a devenit.

La vârsta de 21 ani a fost directorul unei instituții a organizației Aliyat Hanoar care se ocupa cu transferarea de copii și adolescenți evrei în căminul național evreiesc (viitorul Israel) în constituire pe teritoriul Palestinei. După invadarea Austriei de către Hitler a fost activ în organizarea refugierii evreilor din Austria iar în cadrul eforturilor legate de acest scop a negociat cu Adolf Eichmann.

În decembrie 1939 a emigrat în Palestina (Eretz Israel) și s-a alăturat la Gaaton grupului de pionieri care au întemeiat în anul 1946 kibbutzul Neot Mordehay în nordul Galileei.

Cărți scrise[modificare | modificare sursă]

 • Ehud Avriel, Open the Gates, Atheneum, New York, 1975. Pithu et hashearim פתחו את השערים Sifriat Maariv, Tel Aviv (Deschideți porțile - Povestea personală a emigrației „ilegale” spre Israel)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Dominique Lapierre, Larry Collins, O Jérusalem, Robert Laffont, 2006, Paris

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Steven, Stewart, The Spymasters of Israel, New York: Ballantine Books, 1982
 • Ian Black, Benny Morris, Israel's secret wars: a history of Israel's intelligence services‏, Grove Press, reimprimare din 1991 (română Războaiele secrete ale Israelului: o istorie a serviciilor de spionaj israeliene)
 • טוביה פרילינג ,1998 ,חץ בערפל: דוד בן-גוריון, הנהגת היישוב ונסיונות הצלה בשואה/ המרכז למורשת בן-גוריון, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב והמכון ליהדות זמננו, האוניברסיטה העברית בירושלים, ירושלים, 2 כרכים; מהדורה שנייה 2001.
  • Tuvia Friling, Săgeți în ceață: Ben Gurion, conducerea Ishuvului și încercările de salvare din timpul Holocaustului, Centrul pentru moștenirea spirituală a lui Ben Gurion, Universitatea Ben Gurion, Beer Sheva și Institutul de istorie contemporană a evreilor, Universitatea Ebraică din Ierusalim, ed. a II-a, 2 vol., 2001 (în ebraică).
  • Tuvia Friling, 2005, Arrows in the Dark: David Ben-Gurion, the Yishuv Leadership and Rescue Attempts during the Holocaust, the University of Wisconsin press, USA, 2 Volumes

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ "Ehud Avriel", Gemeinsame Normdatei, accesat la 16 octombrie 2015 
 2. ^ SNAC, accesat la 9 octombrie 2017