Drumul Crucii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Il Spasimo, Isus purtându-și crucea, de Rafael, 1516
Evenimentele din
Viața lui Isus
în conformitate cu Evangheliile
Viața lui Isus

Portale: P christianity.svg Creștinism Bible.malmesbury.arp.jpg Biblia

Wikipedia book Carte:Viața lui Isus

Drumul Crucii sau Via Dolorosa (în latină, cu sensul de "Calea durerii", "Calea îndurerată", "Calea suferinței" sau "Calea dureroasă") este o rută aflată în Orașul Vechi din Ierusalim despre care tradiția creștină spune că este drumul pe care Iisus Hristos a umblat, purtând crucea, spre locul sau de răstignire. Traseul de la vestul Fortăreței Antonia⁠(en), lângă „Poarta Leilor”, actualmente în Cartierul musulman, la nord de Muntele Templului, și până la Biserica Sfântului Mormânt, aflată în așa numitul Cartier creștin, acoperă o distanță de aproximativ 600 de metri și este un loc celebru de pelerinaj al creștinilor. Traseul actual a fost stabilit din secolul al XVIII-lea, înlocuind diferite versiuni anterioare.[1]

Drumul cuprinde, după tradiție, 14 opriri legate de întâmplări trăite de Iisus pe acest parcurs: într-una din ele a căzut, în alta și-a întâlnit mama etc. Nouă din aceste opriri sunt localizate în lungul acestui drum, pe când ultimele cinci se află toate în Biserica Sfântului Mormânt.

Numele „Via dolorosa” a intrat în limbajul comun, ca o metaforă pentru o cale sau o trăire plină de obstacole și suferințe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Jerome Murphy-O'Connor, The Holy Land, (2008), pag. 37

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • en Thurston, Herbert. The Stations of the Cross. London: Burns and Oates, 1906.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Drumul Crucii