Discuție Utilizator:Florian.irimie

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bine ați venit la Wikipedia în limba română!
Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Sperăm că va fi o colaborare cât mai frumoasă și că veți profita de șederea dumneavoastră aici.
Wikipedia în română este o enciclopedie cu conținut liber care a luat naștere în iulie 2003. De atunci s-au stabilit o serie de principii definite de comunitate. Vă rugăm să vă rezervați ceva timp pentru a lua la cunoștință câteva dintre acestea înainte de a începe editarea pe Wikipedia.
Cum să creați un articol
Pas cu pas, cu ajutorul asistentului nostru.
Politicile Wikipediei
Standarde și norme adoptate de către comunitate.
Întrebări frecvente
Anumite întrebări frecvent adresate de către utilizatorii începători.
Ce nu este Wikipedia
Câteva greșeli comune ce trebuie evitate.
Ajutor
Manualul general al Wikipediei.
Cei cinci piloni ai Wikipediei
Principiile de bază ale proiectului.
Ghid
Învățați cum să editați pas cu pas.
Aflați cum să editați pagini
Ghid de modificare a paginilor wiki
.
Cutia cu nisip
Locul destinat testelor.
Solicitați asistență
Cereți ajutor personalizat pentru primii dumneavoastră pași.
Cafenea
Informații și discuții despre evenimente curente.
Wikizare rapidă
O privire de ansamblu a modului în care se folosește codul wiki.

Aceasta este pagina dumneavoastră de discuție, unde puteți primi mesaje de la alți wikipediști. Pentru a lăsa un mesaj unui alt wikipedist scrieți-i pe pagina sa de discuție; altfel, acesta nu va fi notificat. La sfârșitul mesajului trebuie să vă semnați tastând ~~~~ sau prin apăsarea butonului „creion” așa cum reiese din imaginea alăturată. Luați aminte că în articole nu se pune semnătura.

Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Florian.irimie) în care vă puteți organiza activitatea la Wikipedia și în care puteți să vă prezentați pe dumneavoastră ca wikipedist, dar nu înainte de a citi regulile aferente paginii de utilizator; evitați să scrieți în pagina dumneavoastră CV-uri sau informații fără legătură cu Wikipedia.



-- Comunitatea utilizatorilor 29 august 2014 14:48 (EEST)

Activitate[modificare sursă]

În numele proiectului de medicină, mulțumim pentru interesul pe care l-ați manifestat față de subiectele din această sferă. Cu toate acestea, recomandarea noastră este ca atunci când mai scrieți sau traduceți un text să vă asigurați că este citat complet, conform Wikipedia:Surse de încredere (medicină). De asemenea, este indicat să verificați întotdeauna cu atenție sursele articolului pe care doriți să-l traduceți, mai ales dacă acesta nu este un articol de calitate. Dacă aveți întrebări de orice fel legate de medicina de pe ro.wikipedia, le puteți pune pe pagina de discuție a proiectului. Încă o dată, mulțumim. Toate cele bune. --Wintereu 3 septembrie 2014 22:34 (EEST)[răspunde]


Buna,

Va multumesc pentru recomandare! In primul rand vreau sa mentionez ca motivul pentru care am inceput traducerea articolului despre tulburarea obsesiv-compulsiva a fost de a contribui la dezvoltarea articolelor din domeniul psihologiei, deoarece din pacate foarte multe categorii de pe Wiki in engleza nu sunt traduse in romana sau sunt foarte sumare. Avand in vedere ca in traducere am inclus sursele citate in textul din engleza, presupun ca problema este faptul ca articolul in engleza nu e considerat un articol de calitate si in cazul acesta este nevoie sa verific sursele citate? Recunosc ca am presupus ca textul in engleza a fost revizuit de persoane de specialitate si era suficient doar sa-l traduc fara sa fie nevoie de investigarea credibilitatii surselor. De asemenea am presupus ca verificarea surselor e necesara doar daca doresc sa adaug sectiuni noi care nu exista in textul original. In cazul imposibilitatii verificarii tuturor surselor ar trebui pastrate doar acele sectiuni care au putut fi verificate? O zi buna! Florian.irimie (discuție) 3 septembrie 2014 23:38 (EEST)florian.irimie[răspunde]

În toate editările pe care le facem, ne străduim să oferim informații cât mai corecte. Pe de altă parte, articolele de pe Wikipedia sunt supuse unui risc continuu de vandalism, dezinformare, dar și greșeli involuntare ce țin de înțelegerea și interpretarea a unui material folosit ca sursă sau pur și simplu erori de redactare. Astfel, cu toate că verificarea informațiilor nu este o condiție absolută în scrierea unui articol, ea reprezintă o necesitate. În plus, medicina este un domeniu elitist. Avem așadar datoria morală să-i păstrăm și să-i promovăm acest statut. Există și anumite excepții, prin prisma unor utilizatori recunoscuți ca având un anumit domeniu ca sferă de activitate principală și ale căror editări sunt considerate de încredere. Acest lucru este valabil inclusiv pentru en.wikipedia. Trebuie să menționez faptul că există o colaborare bună între cele 2 proiecte de medicină. În altă ordine de idei, este adevărat, unele surse se pot dovedi a fi mai dificil de verificat. Totuși, textul în sine poate fi probat și prin alte surse, existente atât în mediul virtual, cât și în materiale tipărite. Trebuie să țineți cont de faptul că orice text nereferențiat corespunzător este pasibil de a fi șters, întrucât nu prezintă vreo dovadă a veridicității sale. Toate cele bune. --Wintereu 4 septembrie 2014 18:34 (EEST)[răspunde]


Buna ziua, domnule Wintereu

In primul rand vreau sa mentionez ca daca nu as fi fost psiholog, nu m-as fi aventurat sa contribui la articole pe Wikipedia in acest domeniu. In al doilea rand consider ca articolul in engleza este o sursa de incredere, si cred ca sunteti de acord ca nu se poate traduce mot-a-mot un articol ci este nevoie de o interpretare facuta de o persoana specializata in domeniu, aceasta interpretare facandu-se astfel incat sa nu se piarda sensul original. Desigur ca pot sa citez surse on-line avand in vedere ca acestea pot fi verificate usor de alte persoane, dar acestea nu sunt atat de usor de gasit (si nu pentru toate sectiunile din articol) sau nu neaparat corecte/bine documentate. Dat fiind ca la acest articol en:Obsessive-compulsive_disorder) s-a lucrat mult timp, s-au purtat multe discutii si a fost supus verificarilor am considerat ca este un articol matur si poate fi tradus in romana. Din pacate ceea ce vad pe ro.wiki in domeniul meu de interes sunt foarte putine articole, iar cele care exista sunt foarte scurte comparativ cu varianta in engleza. Asadar, de ce sa scriem un text in romana de la zero folosind total alte surse cand putem sa-l traducem pe cel scris deja in engleza?

Desi in general ceea ce vad in romana difera total fata de cele de pe en.wiki, conform acestui link - en:Wikipedia:Translation, vad ca nu este nici o problema sa se foloseasca articolul in engleza pentru a se traduce in alta limba. Ca si exemplu, articolul de jos este tradus si in alte limbi, traducerile avand acelasi continut: en:Dysaesthesia_aethiopica

Daca grija Dvs. este ca am interpretat gresit textul original, putem desigur sa supunem articolul unei discutii in care sa implicam si alti psihologi.

Numai bine, Florian.irimie (discuție) 10 septembrie 2014 00:31 (EEST)florian.irimie[răspunde]

Bună ziua,
  1. Aceasta este o discuție generală. Comentariile ce țin strict de un articol anume se fac pe pagina de discuție a acestuia.
  2. Da, traducerile mot-a-mot reprezintă o greșeală, din mai multe considerente. Cu toate acestea, deși ar fi de preferat, o traducere bună o poate face și o persoană care nu este specializată în domeniu. Prin proiectul de medicină, încercăm să ajutăm și să stimulăm contribuțiile unor astfel de utilizatori.
  3. În medicină beneficiem de multe surse online de încredere. Întrucât articolul Tulburare obsesiv-compulsivă se află și în sfera acestui domeniu, citarea și dezvoltarea lui nu ar trebui să constituie vreun împediment.
  4. „Asadar, de ce sa scriem un text in romana de la zero folosind total alte surse cand putem sa-l traducem pe cel scris deja in engleza?” — Pe Wikipedia, toate articolele pot fi clasificate în funcție de importanță și de gradul lor de dezvoltare (vezi Proiect:Medicină/Clasificare - scala de calitate). Obsessive–compulsive disorder este cotat ca fiind un articol clasa C. Altfel, de ce să vă privați de satisfacția de a întreprinde (și) o cercetare proprie asupra subiectului?
  5. În final, psihologia merită cu siguranță o atenție sporită.
Toate cele bune. --Wintereu 11 septembrie 2014 04:35 (EEST)[răspunde]

Bună seara,

Este o idee bună atât să traduceți articolul de pe en.wiki cât și să creați o variantă mixată din material tradus și din material nou. Probabil a doua variantă ar putea fi calitativ superioară, dar pentru început, ceea ce v-ați propus să faceți e ok. Dacă sunteți psiholog, atunci cu siguranță că la traducere se va vedea aportul dv. personal în corectarea articolului original precum și în modularea prezentării. --Accipiter Q. Gentilis(D) 11 septembrie 2014 21:24 (EEST) P.S. Dacă aveți nevoie de ajutor privind descurcarea prin „hățișurile” Wikipediei sau de „a second opinion”, în măsura timpului disponibil și cunoștințelor vă stau la dispoziție pe pagina mea de discuții[răspunde]

You have been a medical translators within Wikipedia. We have recently relaunched our efforts and invite you to join the new process. Let me know if you have questions. Best Doc James (talk · contribs · email) 12:34, 6 August 2023 (UTC)