Dieceza de Magdeburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Catedrala Sf. Sebastian din Magdeburg

Dieceza de Magdeburg (în latină Dioecesis Magdeburgensis) este una dintre cele douăzecișișapte de episcopii ale Bisericii Romano-Catolice din Germania, cu sediul în orașul Magdeburg. Dieceza de Magdeburg se află în provincia mitropolitană a Arhidiecezei de Paderborn.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Arhiepiscopia a fost fondată în anul 968 de către împăratul Otto I pentru a stabili creștinismul în teritoriile din est. Zona ce se afla sub juricdicția ei era relativ mică, cuprinzând districtele slave de Serimunt, Nudizi, Neletici, Nizzi și o parte din nordul Turingiei. Cu toate acestea arhidieceza a primit și câteva sufragane ca Merseburg sau Meissen. Primul arhiepiscop a fost celebrul Adalbert (m.981), un mare misionar ce a activat în teritoriile slave din est, inclusiv în Rusia. Printre alți arhiepiscopi celebri se numără Werner (1063-1078), ce a fost ucis în lupta cu împăratul Henric al IV-lea și Norbert de Xanten (1080-1134), cel ce a fondat Ordinul Premonstratens în anul 1124.

De-a lungul timpului, arhiepiscopia a devenit din ce în ce mai influentă, îmbogăținduse pe urma pelerinajelor. Acest fapt a cauzat construirea unei noi catedrale gotice impunătoare și implicarea arhiepiscopilor în treburile politice, intrând de multe ori în conflict cu nobilii și împărații.

Un celebru arhiepiscop a fost cardinalul Albert (1513-1545), cel ce a deținut în acelaș timp și funcția de arhiepiscop de Mainz. El a obținut de la Papa Leon al X-lea permisiunea de a vinde indulgențe în diecezele sale, pentru a se îmbogăți, o parte din bani fiind trimiși la Roma. Aceast fapt a cauzat numeroase nemulțumiri, Arhiepiscopia de Magdeburg fiind locul de unde a izbucnit Reforma din Wittenberg a lui Martin Luther din anul 1517. Reforma a cauzat grave probleme și tulburări politice și religioase în cadrul arhiepiscopiei, în cele din urmă în ciuda rezistenței unor ierarhi de a stopa protestantismul, dieceza este secularizată, iar consiliul bisericesc și marea majoritate a enoriașilor adoptă luteranismul în anul 1567. Catolicii din fosta dieceză sunt trecuți sub autoritatea Arhiepiscopiei de Köln până în 1670, apoi sub cea a Vicariatului Apostolic al Misiunilor din Nord.

În anul 1821, zona este trecută sub juricdicția Arhiepiscopiei de Paderborn, iar apoi în anul 1994 este reînființată Episcopia de Magdeburg ca sufragană a acesteia.