Adalbert de Magdeburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Adalbert de Magdeburg
Adalbert of Magdeburg.jpg
Adalbert de Magdeburg
Date personale
Născut910 e.n. Modificați la Wikidata
Lorena, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Geusa, Germania Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
călugăr
preot catolic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Profesor pentruAdalbert de Praga  Modificați la Wikidata

Adalbert (910 - 961) a fost un misionar german, devenit arhiepiscop de Magdeburg, iar apoi sfânt. Mai este cunoscut și sub numele de Apostolul slavilor.

Viață[modificare | modificare sursă]

Adalbert s-a născut în anul 910, în Alsacia. De mic a devenit călugăr benedictin la abația Sfântul Maximinus din Trier, iar în anul 961 a fost hirotonit episcop.

Prințesa Olga a Kievului i-a cerut împăratului romano-german, Otto I să-i trimită misionari pentru a converti rușii păgâni la creștinismul latin. Unul dintre acești misionari a fost și Adalbert.

Misiunea în Rusia a fost un eșec, deoarece fiul Olgăi, Sviatoslav I, și-a detronat mama și a ocupat tronul, după care i-a ucis pe misionarii germani, singurul ce reușise să scape fiind Adalbert. După acest incident, în timpul domniei lui Vladimir I, fiul lui Sviatoslav, și sub influența spirituală a Constantinopolului, Rusia Kieveană a adoptat creștinismul bizantin.

Întors din Rusia, Adalbert a călătorit la Mainz, iar apoi a devenit abate la Weißenburg (azi Wissembourg, în Alsacia). Odată ajuns acolo, el a lucrat pentru a îmbunătăți educația călugărilor. În anul 968 a devenit arhiepiscop de Magdeburg.

Adalbert a mai purtat câteva misiuni în estul Germaniei și în vestul Poloniei. În timpul acestor misiuni a întemeiat numeroase episcopii, cum ar fi Naumburg, Meissen, Merseburg, Brandenburg, Havelberg și Poznań.

Adalbert a avut numeroși elevi, printre care și celebrul Adalbert de Praga. Adalbert a murit în anul 981 și a fost canonizat de către Biserica Catolică, fiind sărbătorit pe data de 20 iunie.