Adalbert de Magdeburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Adalbert de Magdeburg
Adalbert of Magdeburg.jpg
Date personale
Născut910 d.Hr. Modificați la Wikidata
Lorena, Franța[1] Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Zscherben⁠(d), Saxonia-Anhalt, Germania[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMagdeburg[1] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[2] Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
călugăr
preot catolic[*]
Copist
misionar Modificați la Wikidata
Activitate
Profesor pentruAdalbert de Praga  Modificați la Wikidata

Adalbert (n. 910 d.Hr., Lorena, Franța[1] – d. ,[1] Zscherben⁠(d), Saxonia-Anhalt, Germania[1]) a fost un misionar german, primul episcop al Diecezei de Magdeburg, cunoscut ca apostol al slavilor.

Viață[modificare | modificare sursă]

Adalbert s-a născut în anul 910, în Alsacia. De mic a devenit călugăr benedictin la abația Sfântul Maximinus din Trier, iar în anul 961 a fost hirotonit episcop.

Prințesa Olga a Kievului i-a cerut împăratului romano-german, Otto I să-i trimită misionari pentru a converti rușii păgâni la creștinismul latin. Unul dintre acești misionari a fost și Adalbert.

Misiunea în Rusia a fost un eșec, deoarece fiul Olgăi, Sviatoslav I, și-a detronat mama și a ocupat tronul, după care i-a ucis pe misionarii germani, singurul ce reușise să scape fiind Adalbert. După acest incident, în timpul domniei lui Vladimir I, fiul lui Sviatoslav, și sub influența spirituală a Constantinopolului, Rusia Kieveană a adoptat creștinismul bizantin.

Întors din Rusia, Adalbert a călătorit la Mainz, iar apoi a devenit abate la Weißenburg (azi Wissembourg, în Alsacia). Odată ajuns acolo, el a lucrat pentru a îmbunătăți educația călugărilor. În anul 968 a devenit arhiepiscop de Magdeburg.

Adalbert a mai purtat câteva misiuni în estul Germaniei și în vestul Poloniei. În timpul acestor misiuni a întemeiat numeroase episcopii, cum ar fi Naumburg, Meissen, Merseburg, Brandenburg, Havelberg și Poznań.

Adalbert a avut numeroși elevi, printre care și celebrul Adalbert de Praga. Adalbert a murit în anul 981 și a fost canonizat în Biserica Catolică, fiind sărbătorit în ziua de 20 iunie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g Nouveau dictionnaire de biographie alsacienne, p. 15 
  2. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în