Dieceza de Fulda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Dieceza de Fulda
Catedral de Fulda.jpg
Wappen Bistum Fulda.png
Stemă
Poziție geografică
ȚarăGermania  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală1.721.000  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
Cultromano-catolic[*]  Modificați la Wikidata
RitRoman Rite[*]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
CatedralăFulda Cathedral[*]  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
canal YouTube

Dieceza de Fulda (în latină Dioecesis Fuldensis) este una din cele douăzecișișapte de episcopii ale Bisericii Romano-Catolice din Germania, cu sediul în orașul Fulda. Dieceza de Fulda se află în provincia mitropolitană a Arhidiecezei de Paderborn.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria episcopiei începe în anul 744, când Sfântul Bonifaciu a fondat aici o abație, primul abate fiind Sfântul Sturm. În scurt timp zona a devenit o destinație populară pentru pelerinaj datorită locurilor asociate cu numele celor doi sfinți. În anul 751, Papa Zaharia a acordat numeroase privilegi mănăstirii respective, punând-o sub autoritatea directă a Sfântului Scaun. Această relație specială cu papalitatea este și astăzi ilustrată prin prezența satuii Sfântului Petru în catedrală.

Pe parcursul secolului al IX-lea, prin daruri și donați, influența abației a crescut devenind curând centrul științific al Sfântului Imperiu Roman. Acest fapt se datorează în special celebrului Rabanus Maurus (780-856), fost călugăr al abației de la Fulda și mare teolog și savant în studii biblice, devenit ulterior arhiepiscop de Mainz.

În anul 1220, împăratul Frederic al II-lea a sporit puterea abației, iar în anul 1571 iezuiții s-au stabilit aici, făcând o contribuție considerabilă în încercarea de a opri răspândirea Reformei Protestante.

În timpul abatelui Balthasar von Dernbach (1570-1606) au avut fost organizate numeroase vânători de vrăjitoare. În anul 1752 papa Benedict al XIV-lea a ridicat abația la rangul de dieceză (episcopie).

În anul 1802 dieceza a fost dizolvată, iar după numeroase controverse politice a fost reînființată în 1994.