Arhidieceza de Bamberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Arhidieceza de Bamberg
Bamberger Dom BW 6.JPG
Wappen Bistum Bamberg.png
Stemă
Poziție geografică
ȚarăGermania  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală2.138.513  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
CultBiserica Catolică  Modificați la Wikidata
Rit Roman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
Catedrală Bamberg Cathedral[*][[Bamberg Cathedral (Roman Catholic cathedral in Bamberg, Germany)|​]]  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
Catedrala din Bamberg.

Arhidieceza romano-catolică de Bamberg (în latină Archidioecesis Bambergensis) este una dintre cele șapte arhiepiscopii mitropolitane ale Bisericii Romano-Catolice din Germania, cu sediul în orașul Bamberg. În prezent ea deține trei episcopii sufragane: Dieceza de Speyer, Dieceza de Würzburg și Dieceza de Eichstätt.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Episcopia a fost fondată în anul 1007 de către regele Henric al II-lea, în urma unui sinod la Frankfurt. Obiectivul acestei misiuni de întemeiere a fost faptul că zona orașului Bamberg era în majoritate încă păgână, iar prin prezența unei episcopi zona ar fi putut fi creștinată cu ușurință. În timpul Reformei Protestante episcopia a avut de suferit, iar în timpul Războiului de Treizeci de Ani (1618-1648) catedrala și palatul episcopal au fost jefuite. Abia după Pacea Westfalică din anul 1648 episcopia și-a recăpătat înapoi bogățiile. În anul 1817 a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie.