Deep Impact (sondă spațială)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Deep Impact
Deep Impact.jpg
Statisticile misiunii
Masa navei 650 kg
Impactorul 370 kg
Propulsor Delta II[*][1]  Modificați la Wikidata
Locul lansării   Modificați la Wikidata
Data lansării [1]  Modificați la Wikidata
Durata misiunii 8 ani, 8 luni, 1 săptămână și 1 zi

Deep Impact a fost o sondă spațială lansată de NASA, de la Cape Canaveral Air Force Station la 18:47 UTC pe 12 ianuarie 2005[2]. Aceasta a fost proiectată să studieze compoziția interioară a cometei 9P/Tempel, prin cauzare unui impact direct pe suprafața cometei. La 05:52 UTC pe 4 iulie 2005, impactul s-a soldat cu succes, nucleul cometei fiind atins de coliziune. Impactul a excavat resturi din interiorul nucleului, formând un crater de impact. Fotografiile realizate de navă au arătat că cometa a fi compusă din mai mult praf și mai puțină gheață decât sa așteptat. Impactul a generat un nor de praf neașteptat de mare și luminos, micșorând câmpul de vizualizare directă a craterului nou-format.

Misiunile spațiale anterioare către comete, cum ar fi Giotto și Stardust, au fost prevăzute doar pentru efectuare zborurilor de survolare. Aceste misiuni au fost capabile să fotografieze și să examineze numai suprafața nucleelor cometelor, și chiar așa de la distanțe considerabile. Misiunea Deep Impact a fost prima care a excavat materialul de la suprafața unei comete, acest lucru atrăgând atenția importantelor surse mass-media, a oamenilor de știință internaționali și a astronomilor amatori.

La finalizarea misiunii sale primare, au existat propuneri pentru utilizarea în continuare a navei ce transportat impactorul. Prin urmare, Deep Impact a zburat lângă Pământ la 31 decembrie 2007 în drumul său spre o misiune extinsă, desemnată EPOXI, cu un scop dublu de a studia planetele extrasolare, precum și cometa 103P/Hartley[3].

Galeria impactului[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Jonathan's Space Report 
  2. ^ Ray, Justin (12 ianuarie 2005). „Probe launched to smack heart of wandering comet”. Cape Canaveral, FL: Spaceflight Now. http://spaceflightnow.com/delta/d311. Accesat la 9 iunie 2014. 
  3. ^ Tune, Lee; Steigerwald, Bill; Hautaluoma, Grey; Agle, D.C. (13 decembrie 2007). „Deep Impact Extended Mission Heads for Comet Hartley 2”. University of Maryland, College Park. http://www.newsdesk.umd.edu/scitech/release.cfm?ArticleID=1564. Accesat la 7 august 2009. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]