Deep Impact (sondă spațială)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Deep Impact
Statisticile misiunii
ProgramProgramul Discovery[1]  Modificați la Wikidata
OperatorJet Propulsion Laboratory[2]  Modificați la Wikidata
Masa navei650 kg
Impactorul 370 kg
PropulsorDelta II[*][[Delta II (retired expendable launch system in the Delta rocket family)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Locul lansăriiCape Canaveral Space Launch Complex 17B[*][[Cape Canaveral Space Launch Complex 17B (former rocket launch site at Cape Canaveral Space Force Station in the United States)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Data lansării[3]  Modificați la Wikidata
Durata misiunii8 ani, 8 luni, 1 săptămână și 1 zi

Deep Impact a fost o sondă spațială lansată de NASA, de la Cape Canaveral Air Force Station la 18:47 UTC pe 12 ianuarie 2005[4]. Aceasta a fost proiectată să studieze compoziția interioară a cometei 9P/Tempel, prin cauzare unui impact direct pe suprafața cometei. La 05:52 UTC pe 4 iulie 2005, impactul s-a soldat cu succes, nucleul cometei fiind atins de coliziune. Impactul a excavat resturi din interiorul nucleului, formând un crater de impact. Fotografiile realizate de navă au arătat că cometa a fi compusă din mai mult praf și mai puțină gheață decât s-ar fi estimat. Impactul a generat un nor de praf neașteptat de mare și luminos, micșorând câmpul de vizualizare directă a craterului nou-format.

Misiunile spațiale anterioare către comete, cum ar fi Giotto și Stardust, au fost prevăzute doar pentru efectuarea zborurilor de survolare. Aceste misiuni au fost capabile să fotografieze și să examineze numai suprafața nucleelor cometelor, și chiar așa de la distanțe considerabile. Misiunea Deep Impact a fost prima care a excavat materialul de la suprafața unei comete, acest lucru atrăgând atenția importantelor surse mass-media, a oamenilor de știință internaționali și a astronomilor amatori.

La finalizarea misiunii sale primare, au existat propuneri pentru utilizarea în continuare a navei ce a transportat impactorul. Astfel, Deep Impact a zburat lângă Pământ la 31 decembrie 2007 în drumul său spre o misiune extinsă, desemnată EPOXI, cu un scop dublu de a studia planetele extrasolare, precum și cometa 103P/Hartley[5].

Galeria impactului[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ (PDF) https://www.nasa.gov/pdf/103744main_presskit_121404.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ (PDF) https://www.nasa.gov/pdf/101992main_factsheet-color-11-19-04.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c Jonathan's Space Report 
  4. ^ Ray, Justin (). „Probe launched to smack heart of wandering comet”. Cape Canaveral, FL: Spaceflight Now. Accesat în . 
  5. ^ Tune, Lee; Steigerwald, Bill; Hautaluoma, Grey; Agle, D.C. (). „Deep Impact Extended Mission Heads for Comet Hartley 2”. University of Maryland, College Park. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]